Lenovo a fost întotdeauna un producător important de computere dedicate gamerilor, însă, spre deosebire de ASUS cu Republic of Gamers, de Acer cu Predator şi de Dell cu brandul Alienware, cei de la Lenovo nu au avut niciodată un brand dedicat desktop-urilor sau laptopurilor de gaming.
Acest lucru s-a schimbat anul acesta odată cu decizia companiei din China de a lansa brand-ul Legion, brand care se va concentra exclusiv pe produse IT dedicate gamingului. Până în acest moment, Lenovo a lansat numai două produse sub sigla Legion: laptopurile Y520 şi Y720, ultimul fiind şi subiectul review-ului de faţă. Y720 promite să fie un laptop mid-range de gaming capabil să ruleze optim orice joc de pe piaţă fără ca utilizatorul să-i scadă rezoluţia sau calitatea grafică. Este însă acest laptop un computer ideal pentru gamerul hardcore şi poate el rula cele mai recente şi mai arătoase jocuri lansate?! Rămâne de văzut…
Construcţie şi Design
Y720 este un laptop mid-range de 15,6 inch cu o construcţie solidă şi cu un aspect plăcut. Deşi nu este confecţionat în totalitate din materiale premium, plasticul fiind totuşi prezent, Y720 este făcut în mare parte din aluminiu, atât capacul display-ului, cât şi partea de jos a acestuia fiind construite din metal.
Finisajul acestui aluminiu imită fibra de carbon, iar spre nemulţumirea mea şi a multor alţi gameri, intreaga suprafaţă de metal reprezintă un adevărat magnet pentru amprente. Plasticul amintit puţin mai sus este prezent sub formă unui plastic caucicat mat plăcut la atingere aflat pe suprafaţă dedicată tastaturii şi trackpad-ului din faţa ecranului.
Că tot am adus vorba de tastaură şi de trackpad… Tastatura acestui laptop nu se remarcă prin nimic: este tipica tastatură de laptop. Avem parte de taste non-mecanice cu key-travel de 1,5mm şi iluminate cu LED-uri de culoare roşie. Singurul potenţial dezavantaj al tastaturii este aranjarea tastelor de pe numpad, acestea nefiind dispuse în modul classic cu care utilizatorul este obişnuit. La capitolul controlarea cursorului, Y720 dispune de un trackpad mat de dimensiuni reduse (4,1 x 2,7 inch).
La capitolul I/O, noul laptop de gaming de la Lenovo dispune de aproape toate porturile necesare unui astfel de computer. Pe partea stângă găsim un Kensington Lock, conectorul pentru priză, un port ethernet, un USB 3.0 şi un jack de 3,5mm pentru căşti şi/sau microfon.
Pe latura dreaptă avem un port HDMI, încă două USB-uri 3.0, un Mini DisplayPort şi un ThunderBolt 3 sub forma unui port USB Type-C. După cum probabil v-aţi dat deja seama, singurul lucru care lipseşte de pe acest laptop, la capitolul conectivitate cel puţin, este cititorul de carduri SD.
Y720 beneficiază de sunet premium graţie parteneriatului cu JBL: două speakere a câte 2W, fiecare dispuse de o parte şi de alta a balamalei ecranului, iar sub laptop se află un subwoofer de 3W. Preinstalat pe laptop avem şi aplicaţia Dolby Atmos care oferă profile audio pentru activităţi precum gamingul, vizionarea unui film sau ascultarea de muzică. Un mare bonus pentru acest laptop îl reprezintă conectivitatea nativă a acestuia prin WiFi cu gamepad-urile de Xbox.
Laptopurile de gaming au avut întotdeauna un design aparte. Cu margini ascuţite asemeni unui avion de vanatoare, cu tastaturi iluminate în diferite culori şi cu speakere puternice plasate la vedere… acestea au fost mereu uşor de reperat graţie design-ului lor futurist.
Y720 preia această tradiţie şi o duce la un alt nivel. Deşi veşnica schemă de culori negru-roşu a fost păstrată, aspecte ale design-ului precum finisajul de fibră de carbon al aluminiului sau micşorarea balamalei ecranului fără a sacrifica din calitate reuşesc să îi confere acestui laptop o identitate. Într-o vreme în care design-ul a fost sacrificat mereu în favoarea specificaţiilor, este plăcut să vedem un laptop care se distinge de competitori nu prin mici funcţionalităţi inutile, ci prin design şi unicitate.
Specificaţii
Sub carcasa acestei mici bestii vom găsi specificaţii de top sub forma unor componente ce promit gaming hardcore fără bătăi de cap. Toate modelele de Legion Y720 vin cu un procesor quad-core Intel Core i7-7700HQ (cu o frecvenţă de 2.80-3.80 GHz şi cu 6MB cache) şi cu un GPU Nvidia GeForce GTX 1060 cu 6 GB GDDR5. Modelul testat de mine a venit cu 16GB DDR4 pentru RAM, precum şi cu 1TB de stocare pe SSD plus încă un HDD “clasic” de 1TB.
Pe cât de impresionante sunt componentele sale pe atât de slab este ecranul disponibil pe acest laptop. Cu diagonala de 15,6 inch şi cu rezoluţia de 1920×1080, deşi este un IPS anti-glare, display-ul de pe Y720 este întunecat şi lipsit de viaţă: avem parte de o luminozitate de aproximativ 210 nits şi de o paletă de culori care acoperă 73% din gama de culori sRGB. Deasupra ecranului găsim şi camera web… o altă bilă neagră pentru acest laptop, calitatea imaginii acesteia fiind foarte slabă pentru standardele actuale.
Laptopul încorporează o baterie de 60Wh cu 4 celule. La utilizare normală, autonomia lui Y720 ar putea ajunge la puţin peste 4 ore, asta dacă sarcinile efectuate nu sunt printre cele mai complexe. În testele noastre pe care le-am realizat folosind Powermark, la utilizare maximă (aplicaţii 3D, clipuri video şi browsing web), bateria nu a depăşit 2 ore şi 9 minute de funcţionare. Având în vedere că Y720 este un laptop de gaming şi că acesta nu a fost gândit drept o maşinărie ultraportabilă (până la urmă cântăreşte 3,2kg), putem trece cu uşurinţă peste durata de viaţă mică a bateriei.
Performanţă
După câteva teste în care am încercat să jucăm pe Y720 cele mai noi şi mai greu de rulat jocuri de pe piaţă, v-am pregătit şi un rezultat. Mai jos puteţi vedea care este media cadrelor pe secundă atinse de acest laptop în anumite jocuri. Trebuie menţionat faptul că pentru aceste teste am ales să rulăm jocurile la setările cele mai înalte (Ultra Settings, Anti-Aliasing şi Gameworks dacă era cazul) la rezoluţia nativă a display-ului de 1920×1080.
După cum puteţi observa, Y720 poate rula optim toate jocurile testate reuşind să păstreze un frame-rate mai mult decât decent. Nu trebuie uitat faptul că setările jocurilor testate au fost cele maxime. Cu acest lucru în vedere pot afirma că laptopul celor de la Lenovo este suficient de puternic pentru a face faţă nu numai jocurilor lansate recent, dar şi tuturor jocurilor care urmează să apară în următorii doi ani, bineînţeles nu pe setări maxime.
Pentru cei dintre voi pasionaţi de putere brută de calcul, am lăsat mai jos rezultatul testelor realizate în Benchmark-uri precum 3D Mark şi PC Mark.
Pe parcursul testelor efectuate, Lenovo Y720 s-a comportat exemplar când vine vorba de temperatură. Nici CPU-ul şi nici GPU-ul nu au reprezentat o problema termică, temperatura acestora nefiind peste 70 de grade Celsius în cazul procesorului sau peste 60 de grade Celsius în cazul plăcii video. De asemenea, cu excepţia instanţelor în care am folosit programele de Benchmark, laptopul a fost destul de silenţios, zgomotul făcut de ventilatoare nefiind unul deranjant.
Concluzie
Lenovo Legion Y720 este un laptop mid-range de gaming ideal pentru tinerii gameri neiniţiaţi încă în tainele PC Master Race. Materialele de calitate din care este construit alături de specificaţiile de top îl recomandă pentru titlul de cel mai frumos laptop da gaming. La polul opus, calitatea slabă a ecranului, imaginea camerei web şi lipsa unui cititor de carduri SD, deşi nu par a fi probleme majore iniţial, sunt în cele din urmă mare bile negre, bile negre pe care alte laptopuri de pe piaţă nu le au.