Acum puţin timp, în cadrul unui alt review Overheat, vă prezentam Injustice 2, un fighting game cu eroii benzilor desenate DC Comics. Joc care este, din mai toate punctele de vedere, dedicat publicului occidental: de la mişcările mai realiste şi povestea cinematografică, până la promovarea acestuia drept un joc pentru mai toţi gamerii indiferent de skill-urile acestora.
La mai puţin de o lună de la lansarea lui Injustice 2, un alt fighting game şi-a făcut apariţia pe rafturile magazinelor; este vorba de Tekken 7. După mai bine de cinci ani de stat pe bară, seria Tekken s-a întors în lumina reflectoarelor pentru a fataliza jocurile de tip fighter ai ultimilor ani şi de a recâştiga publicul asiatic pasionat de jocuri arcade.
Comparaţia titlului de faţă cu Injustice 2 nu este întâmplătoare deoarece acesta din urmă reprezintă antiteza perfectă pentru tot ce înseamnă Tekken 7. Este această afirmaţie un lucru rău? Asta depinde de fiecare jucător în parte, dar dacă vreţi să aflaţi mai multe despre cel mai nou fighter dezvoltat de Bandai Namco vă sfătuiesc să citiţi review-ul următor.
POVESTE
Povestea noului joc are loc după evenimentele din Tekken 6, războiul dintre Mishima şi G Corporation continuând. Naraţiunea este povestită prin intermediul unui reporter care investighează povestea familiei Mishima şi a cărui narare este destul de rece şi seacă. Firul narativ este unul destul de complicat, dar totuşi previzibil, acesta mizând pe foarte multe clişee. Personal, nefiind un mare împătimit de Tekken, nu am apreciat mai deloc povestea lui Tekken 7, dar este posibil că veteranii seriei să se bucure cum se cuvine de această poveste “complicată şi clişeică”.
Story Mode-ul de aproximativ 3 ore pune jucătorul în pielea a numerose personaje din seria Tekken. Întreagă campanie este alcătuită din 13 capitole, fiecare cu cutscene-urile şi cu secvențele sale cinematice, care trebuie să recunosc că arată destul de bine. În cazul în care luptele corp-la-corp din anumite capitole îţi dau bătăi de cap, Tekken 7 vine cu un Story Assist, prin care în colţul stânga-jos al ecranului sunt afişate câteva mişcări de baza prin care se poate ataca adversarul.
Acest Story Assist este modul prin care jocul le dă o mână de ajutor jucătorilor nexperimentati, dornici de termina campania. După terminarea campaniei, fiecare personaj din joc care nu a avut sansă să strălucească în story mode primeşte propriul mini capitol. Acesta din urmă constă într-o singură lupta urmată de un cutscene exclusiv.
Totuşi… îmi voi pune o întrebare… Cine joacă Tekken pentru poveste când adevăratul star al pachetului este componenta de fighting în sine… gameplay-ul?!
GAMEPLAY:
Tekken 7 este un 3D Fighting Game cu look şi tematică orientală în care atât aspectele gameplay-ului cât şi mişcările personajelor sunt desprinse din cultura japoneză. Mulțumită posibilităţii de a mişca în plan lateral personajul, noul Tekken prezintă gamerului un spaţiu de joc în trei dimensiuni, mecanică ce diferenţiază Tekken 7 de principalii săi competitori direcţi: Mortal Kombat/Injustice şi Street Fighter (jocuri care aleg un mediu 2.5D).
Mecanicile de împărţit pumni sunt foarte bine implementate, însă jucătorii mai neexperimentaţi nu vor avea nicio şansă în faţă experţilor graţie unui sistem ingenios de combo-uri. O singură apăsare de buton greşită permite adversarului să înlănţuiască un şir de combo-uri devastatoare care te va pune la pământ fără drept de apel.
De altfel, acest lucru poate fi considerat o sabie cu două tăişuri deoarece jocul nu stă să explice nou veniţilor niciun aspect al gameplay-ului rapid şi complicat pe câte Tekken în aruncă în faţă jucătorilor. Nici măcar listele de mişcări a personajelor nu ajută mult în înţelegerea şi aplicarea combo-urilor.
Că tot am adus vorba de personaje, Tekken 7 include un total de 36 de personaje jucabile. Dintre acestea, un sfert sunt personaje cu totul şi cu totul noi, printre care şi Akuma, personaj din seria Street Fighter. Pentru veteranii jocurilor fighting va fi o adevărată plăcere să înveţe şi să îşi însuşească toate mişcările şi combo-urile fiecărui personaj.
Probabil că va întrebaţi cu ce mecanici noi vine jocul de faţă de vreme ce au trecut mai bine de 5 ani de la ultimul titlu al seriei. Tekken 7 introduce două noi mecanici mari şi late de gameplay. În primul rând este vorba de Rage Art, prin care jucătorul poate executa lovituri mult mai puternici în momentul în care bara sa de viaţă tinde spre zero. A două mecanică nouă este intitulată Power Crush şi permite jucătorului să îşi continue combo-urile deşi acesta a fost lovit de către adversar.
Pe lângă nelipsitul story mode, despre care am vorbit şi am stablit că nu este cel mai strălucită poveste posibilă, Tekken 7 încorporează şi moduri precum arcade şi Treasure Battle. Dacă clasicul mod arcade vine cu celebrul ladder a câte cinci meciuri, Treasure Battle pune jucătorul într-o serie practic infinită de meciuri prin care jucătorul lupta şi câştigă deferite accesori estetice cu care îşi poate personaliza luptătorii.
Modurile online ale lui Tekken 7 se împart în ranked şi casual. Acestea din urmă sporesc rejucabiliattea noului titlu şi îi conferă un aspect competitiv prin care cei mai buni jucători îşi pot face de cap şi în mediul online. Din nefericire, problemele serverelor fac ca modul online a lui Tekken 7 să nu fie cel mai rafinat cu putinţă: deconectările de la server şi timpul de aşteptare pot face până şi cel mai calm gamer să arunce cu controller-ul.
Gameplay-ul lui Tekken 7 este scos direct din sala de jocuri arcade, fiind unul dintre cele mai tehnice şi mai bine puse la punct sisteme de luptă din ultima vreme. Nu este 100% perfect, dar este pe aproape. Tekken 7 este un arcade ca la mama lui în Japonia.
GRAFICĂ ŞI SUNET
Dacă la capitolul gameplay, Tekken 7 excelează, la capitolul grafică, acesta scârţâie destul de tare. Deşi modelele personajelor se prezintă decent, animaţiile acestora, alături de arenele de lupta par desprinse dintr-un joc de PlayStation 3.
În ciuda faptului că foloseşte Unreal Engine 4, Tekken 7 reuşeşte să fie unul dintre cele mai urâte jocuri pe care am pus mâna în ultima vreme. Pur şi simplu, vizual, nu arată ca un joc finisat. Texturile, asta dacă modelul respectiv are aplicate texturi, arată sub orice fel de standard actual.
Un alt minus notabil îl reprezintă rezoluţia deoarece pe PS4, jocul rulează la 60 de cadre pe secundă la rezoluţia de 900p. Nu îmi pot da seama cum Injustice 2, joc mult superior grafic lui Tekken 7, reuşeşte să ruleze la 1080p la aceleaşi 60fps-uri.
Soundtrack-ul folosit în joc este unul bun, fiind construit în mare parte din coloanele sonore ale jocurilor precedente cu câteva adăugiri notabile. Prin intermediul Jukebox, jucătorul îşi poate alege ce soundtrack-uri doreşte să se audă pe fundal. Vocile personajelor sunt decente, în sensul în care nu livrează niciun pic de sentiment, dar nici nu par plictisiţi când livrează replicile. Nu cred că acest lucru este o problema majoră deoarece, după cum am stabilit deja, nici povestea jocului nu este vreo drama demnă de vreun premiu.