[REVIEW] PC-ul ce sfidează fizica – HP Omen X (900-040nq)

Design. Ai nevoie de un birou nou

Cum spuneam și ceva mai devreme, HP Omen X este mare și greu, dar nu o spun într-un sens negativ. Mie, de exemplu, îmi place așa cum este. Știu că sună exact ca un lucru pe care bărbații îl spun iubitelor când se îngrașă, dar trebuie să mă credeți pe cuvânt că sunt sincer. Și pe-asta o spun bărbații… oh well… să trecem mai departe.

Legat de dimensiuni și greutate, până la urmă, Omen X este un PC de gaming ce dublează ca piesă de artă tehnologică. De la distanță, prin forma și poziția sa, carcasa pare a sfida legile fizicii, iar greutatea este un factor absolut necesar ce-i oferă o stabilitate corespunzătoare. Riscul de a răsturna sistemul este la fel de mare ca riscul de a îți înfige în ochi antena GSM de la smartphone.

– Dar, Roberto, smartph…
– Exact!

Este de apreciat faptul că HP a lansat un sistem atât de special ca design. Este o dovadă de curaj și totodată o frumoasă declarație de intrare în război cu alte companii ce activează în domeniul sistemelor de gaming.

Forma acestui sistem nu are doar un rol estetic, ci și unul funcțional. Faptul că sistemul este așezat pe o muchie înseamnă că două dintre laturi sunt poziționate la 45 de grade față de sol, ceea ce duce la un acces extrem de facil la componentele interne.

La interior vedem o altă caracteristică interesantă: unitățile de stocare sunt poziționate într-o incintă separată de restul componentelor, pentru a evita supraîncălzirea acestora. Din aceleași rațiuni, și sursa de alimentare a fost izolată într-o incintă proprie.

Toate cele 3 incinte (sursă, stocare, componente de procesare) beneficiază de câte un sistem propriu de răcire, iar aici trebuie să remarcăm din nou ingeniozitatea producătorului: forma carcasei permite pătrunderea aerului rece prin partea inferioară, trecerea acestuia prin cele 3 incinte și evacuarea sa prin partea de sus, aceasta fiind accelerată de… fizică. Aerul cald are întotdeauna tendința de a se ridica.

Revenind la unitățile de stocare, acestea se pot monta și demonta extrem de ușor, fără a desface carcasa, prin intermediul sertarelor de montare rapidă ce pot fi accesate fără a scoate vreun șurub. Exact ca la servere și chiar NAS-uri.

Deasupra zonei unităților de stocare se află butonul de power, porturile audio și USB frontale, dar și cititorul de carduri (util mai ales în medii profesionale foto-video). Dacă ești un băiat descurcăreț din Râmnicu Vâlcea, trebuie să știi că acesta citește doar carduri SD. Nu Visa, nu Mastercard.

Sub capacul frontal magnetic ce conține logo-ul gamei Omen (care e fix logo-ul vechiului producător achiziționat de HP acum ceva timp, Voodoo PC, dar cu o mică modificare cromatică) găsim un compartiment ce ascunde o șurubelniță în formă de L cu două capete (Philips și hex), 12 suruburi și o unealtă dedicată desfacerii capacului de la sursa de alimentare, dar și scoaterii sertarelor cu unități de stocare în cazul în care ați optat să ascundeți benzile ce ar putea face acest proces mult mai ușor, folosind doar mâinile. Practic, este o mini-trusă de scule pentru upgrade-uri ușoare și rapide.

Iluminarea frontală este absolut spectaculoasă și, deși inițial am crezut că este doar roșie, am fost plăcut surprins să constat că oferă libertate deplină în alegerea culorii de iluminare. Da, este un sistem de ilumiare RGB. Și… stai! Nu am terminat. Poți selecta culori și intensități diferite pentru fiecare dintre cele 8 zone, o zonă fiind reprezentată de câte două laturi ale fiecărui pătrat iluminat. Dar stai!!! N-O SĂ-ȚI VINĂ SĂ CREZI, în afară de modul de iluminare statică, există și efecte de iluminare.

– Du-te, bă, de-aici! – se aud în cor cititorii.

Da, există 3 efecte de iluminare: Color Show, System Monitor și Audio Show.
Color show permite configurarea mai multor scheme de culoare pe care le va activa, pe rând, dată la câteva secunde.

System Monitor este de departe cel mai util dintre moduri. În acest mod, fiecare pătrat de pe zona frontală va indica gradul de utilizare a unei componente. Astfel, poți monitoriza ușor momentele când procesorul sau placa video sunt utilizate la maximum.

Este genul de funcție care îți amintește de combinele muzicale de pe vremuri, care porneau diverse luminițe în funcție de semnalul audio. Așa și aici. Omen X se colorează mai ceva ca un curcubeu, pe ritmurile muzicii sau… pe ritmurile gloanțelor pe care le trimiți spre inamici în jocuri.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.