[Review] Lag-ul nu e o opțiune – BenQ ZOWIE XL2735

Acum ceva timp m-au sunat colegii de la Overheat: Băi, ce zici, vrei un monitor în teste? E ceva mișto de la BenQ, ceva de gaming, fără lag.

Așa m-am ales cu ZOWIE. O bestie de 27”, care te bate oricând la timpul de răspuns. Dacă ești gamer, este cam singura dată când chiar vrei să iei bătaie.

Mai mult decât atât, pentru realizarea acestui review, cei de la PC Garage mi-au trimis şi un sistem de gaming care a pus cu adevărat în valoare acest monitor. Şi dacă tot mi-au împrumutat un sistem, au adăugat în pachet şi o tastatură, mouse și o pereche de căști, toate dedicate gamerilor. Puteţi afla mai multe despre ele la finalul acestui articol.

BenQ ZOWIE XL2735 este un monitor de 27 de inch dedicat gamerilor, cu o rezoluție 2K (2560 x 1440) și un refresh rate de 144Hz, această setare fiind valabilă doar pe ieșirile HDMI 2.0 sau Display Port. Timpul de răspuns este, așadar, extrem de mic. Pe lângă aceste lucruri, monitorul incorporează și tehnologia Dinamic Accuracy (DA).

Tehnologia DA minimalizează ghosting-ul, așadar jucătorii de shootere vor putea ținti mult mai rapid și precis. Tot o tehnologie menită să te ajute în timpul jocurilor este și Black eQualizer. Acesta creează un fel de HDR, adică iluminează zonele întunecate, astfel încât să poți vedea ușor inamicii din joc. Afectează contrastul destul de mult, așa că eu prefer opțiunea dată undeva la mijloc spre minimum.

Toate aceste opțiuni sunt mai mult decât binevenite pentru împătimiții de shootere, cum ar fi Counter Strike sau Overwatch, unde orice glitch de imagine poate însemna diferența dintre un respawn sau doar un reload al armei.

O altă tehnologie pe care am apreciat-o mereu la BenQ, prezentă și în ZOWIE XL2735, este Low Blue Light. Aceasta elimină destul de mult lumina albastră emisă de monitor. Lumina albastră este de fapt cea mai mare cauză a insomniilor și problemelor cu vederea (ochi uscați, obosiți), așadar o mare bilă albă pentru acest lucru. Un alt avantaj al acestei tehnologii este calibrarea monitorului spre culori ceva mai reale, dar voi reveni puțin mai târziu pe acest subiect.

Monitorul oferă o imagine foarte luminoasă, încă din modul standard. Personal, am dat luminozitatea la minimum, dar aici ține foarte mult de felul în care ești tu obișnuit. De asemenea, culorile sunt saturate și contrastante, așadar jocurile vor arăta extrem de bine.

Toate setările de culoare se află destul bine structurate în meniul monitorului și pot fi salvate în trei profiluri custom: Gamer 1, 2 și 3. Atenție. Schimbarea rezoluției și timpului de răspuns resetează unele setări ale monitorului. Așadar cele 3 custom-uri pot fi selecționate să se comporte diferit și în funcție de rezoluție.

Un adaos binevenit este S Switch, o telecomandă cu fir, care se conectează ulterior direct în monitor.

Prin intermediul acesteia poți selecta oricând unul dintre cele trei moduri configurate, sau input-ul. Rotița de scrol face navigarea facilă.

Ca și conectivitate, monitorul Zowie XL2735 oferă: DVI-DL, 2xHDMI 2.0, DP 1.2, mufe căști și microfon (cu cip audio integrat). Are și conectivitate USB cu o ieșire și două intrări USB 3.0, plus o intrare USB pentru S Switch. Aș fi preferat patru intrări USB, chiar și două 3.0 și două 2.0.

Legat de tehnologia panoului LCD, aceasta este de tip TN. Nu mă surprinde, având în vedere că este un monitor de gaming, care în consecință necesită un timp de răspuns foarte mic. Asta înseamnă că monitorul suferă de alterarea nuanțelor culorilor dacă se schimbă unghiul de vizualizare.

Trebuie, insă, să recunosc că efectul nu este foarte pronunțat, mai ales pentru că are o suprafață atât de mare. Tot din cauza faptului că este de tip TN, monitorul necesită neapărat o calibrare a culorilor, dacă cineva vrea vreodată să editeze fotografii pe el. Personal, am folosit Low Blue Light la maximum și am reglat puțin și din setările RGB, pentru a aduce imaginea cât de cât mai apropiată de cea cu care eram eu obișnuit.

Serios… cumperi un monitor de gaming pentru a edita poze și video pe el?!? Da… se poate… dar e ca și cum ai cumpăra un Lamborghini Aventador pentru a trage după tine o remorcă de câteva tone. De ce ai face asta, chiar dacă se poate?!?

Totuși, recomand calibrarea pentru a elimina durerile de cap și obosirea ochilor.

Am terminat cu tehnologia, hai să trecem la estetică.

Monitorul XL2735 este construit cu ergonomie în minte, așadar designul este destul de dur.

Peste tot vezi numai linii drepte, nu există suprafețe rotunjite. Designul este inspirat puțin din liniile avioanelor stealth mai vechi. Se mândrește cu plastice mate, negre, care elimină reflexiile. Acest lucru este binevenit mai ales la rama ecranului, pentru că elimină reflexiile date de imaginile afișate.

De asemenea, ecranul vine cu tratament antireflex 3M, adică pe lângă faptul că elimină foarte bine reflexiile, este și foarte rezistent la zgâreturi.

Poziția pe înălțime și rotirea pe verticală și orizontală se controlează foarte ușor, cu un singur deget. Necesită, într-adevăr, puțină forță când se mută din poziția landscape în poziția portret și invers.

Un adaos foarte binevenit sunt cele două flapsuri laterale detașabile, care ajută la limitarea câmpului vizual extern monitorului. Adică, pe scurt, nu mai ești distras vizual de lucrurile care se întâmplă în jur. De asemenea, elimină foarte mult din reflexiile laterale.

În concluzie, cum mi s-a părut monitorul? Pentru împătimiții de FPS de tipul CS, Overwatch sau Battlefield, monitorul Zowie XL2735 este un must have, deși prețul este ușor piperat.

La aproape 3700 de lei, aș fi preferat ca monitorul să prezinte patru porturi USB și o calibrare din fabrică a ecranului mai corectă.

Totuși astea sunt doar preferințele mele.Monitorul oferă rezoluție 2K la un refresh de 144Hz, pe o suprafață generoasă de 27 inch. Plasticele mate, flapsurile laterale și tratamentul antireflex elimină aproape toate distragerile vizuale venite din exterior. Contrastul, saturația și claritatea sunt foarte bune. Cele trei setări custom și telecomanda de control rapid sunt adaosuri care simplifică foarte mult controlul imaginii. Toate aceste detalii m-au convins că este un produs dedicat gamerilor împătimiți și profesioniști.

Este o nișă care ia amploare în România (și nu numai), iar BenQ a adus un produs care se luptă foarte bine cu greii industriei: ASUS ROG, Dell și Acer Predator.

Acest review nu ar fi putut fi făcut fără ajutorul celor de la PC Garage, care mi-au împrumutat o unitate centrală, tastatură, mouse și căști, toate dedicate gamerilor.

Iată așadar un review pe scurt al celor patru produse.

Unitatea centrală este un sistem de gaming Black Aquila v3. Acesta prezintă procesorul Intel i7-6700 (generația a 6-a), tactat la 3.4 GHz, cuplat pe o placa de bază Asus Z170 Pro Gaming cu 16 GB memorie RAM DDR4 HyperX Black Fury și o placă video VR ready Asus STRIX DirectCU III GTX 1070, cu 8GB DDR5. Stocarea a fost făcută pe un SSD HyperX Fury de 256 GB și un HDD Western Digital de 1 TB.

Sistemul a randat fără probleme jocul Quantum Break la rezoluție 2k și 144Hz, cu toate detaliile date la maximum. Doar în unele scene, foarte bogate în efecte PhisiX și teselare, sistemul a coborât sub 50 de FPS.

Sistemul Black Aquila v3 costa în jur de 6500 de lei, dar a fost înlocuit de v4, care oferă aceleași specificații, având schimbate doar un i7-7700 (gen 7) și o placă de bază STRIX H270F GAMING. Prețul noului model este de 7000 de lei. Chiar dacă prețul este destul de piperat, personal, m-am pus pe strâns bani. Mi se pare best bang for the buck, în momentul de față.

Pe lângă sistem, tastatura mecanică Redragon Yama chiar mi-a bucurat degețelele și privirea. Este retroiluminată, cu efecte RGB și prezintă 12 butoane programabile, funcție de înregistrare macrouri, 6 butoane multimedia, iar toate tastele sunt independente, fără conflict. Cursa este medie, dar nu necesită apăsare puternică. Ce nu mi-a plăcut, însă, este faptul că e foarte zgomotoasă. Redragon Yama se găsește la PC Garage la prețul de aproximativ 315 lei.

Mouse-ul Redragon Titanoboa2 mă gandesc serios să mi-l cumpăr. La 216 lei, acesta oferă 11 butoane programabile, macrouri, microswitch-uri Omron, senzor laser cu rezoluție optică de 24 000 DPI, șasiu din aluminiu, 5 greutăți a câte 5g și 5 moduri diferite sensibilitate. Este foarte confortabil și stă foarte bine în mână.

Căștile Redragon Siren2 mi s-au părut interesante. Pe lângă faptul că sunt destul de confortabile pe cap și urechi, acestea filtrează excepțional zgomotul ambiental.

Oferă sunet surround 7.1 de calitate și un bas profund, cu ajutorul motoarelor de vibrație, care amplifică frecvențele joase. Acestea se conectează la PC prin mufa USB, datorită acelor motorașe. La aproximativ 160 de lei, mi se par a fi un produs destul de bun pentru ce oferă. Totuși, nu se vor compara cu perechile de căști multimedia (Sony, Sennheiser, Audio-Tehnica), unde fidelitatea audio este mult peste Redragon Siren2.

Alexandru Nicusor Matei
Alexandru Nicusor Mateihttps://www.overheat.ro
Fotograf și iubitor de LEGO, se hrănește cu ciocolata neagră, ceai și sufletele celor uciși în seriile GTA și Dying Light.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.