[REVIEW] NETGEAR Nighthawk X4S AC2600 – șoimul ucigaș

În ziua de astăzi am ajuns să fim foarte conectați la internet și în unele cazuri ajungem să avem în dotare o multitudine de dispozitive mare consumatoare de informații utile sau mai puțin utile.

Într-un fel suntem și lacomi! Vrem să știm tot, ușor și în cel mai scurt timp. Pe de altă parte, noi gamerii devenim variante în miniatură a lui Hulk atunci când ne scad FPS-urile sub 60 sau ne sughiță un pic internetul și pierdem al 9-lea kill în World of Tanks, iar asta înseamnă că tastaturi și monitoare vor avea de suferit.

Pentru a preveni astfel de neplăceri când vine vorba de conexiunea ta la internet, cei de la NETGEAR au dezvoltat router-ul de gaming Nighthawk X4S AC2600 care astăzi ne onorează cu prezența la review.

Ce avem în cutie?

Cutia router-ului este dominată de culorile roșu și negru și conține suficiente informații și specificații tehnice atât pe fața, cât și pe spatele ambalajului astfel încât să îți poți face o idee generală despre produs.

Înăuntru vom regăsi următoarele:

  • Router-ul Nighthawk X4S AC2600
  • 4 antene pentru router
  • Alimentator
  • Cablu de rețea
  • 4 manuale de instrucțiuni în limbi diferite
  • Garanția
  • Disc cu drivere
  • Scurt manual cu privire la software-ul produsului

Specificații tehnice și construcție

Prima dată o să ne concentrăm pe carapacea acestui router și după ne vom arunca o retină și ce ascunde ea mai exact. În primul și în primul rând, avem de-a face cu un plastic mat negru destul de gros și rezistent,iar ca design cei de la Netgear s-au gândit bine când au decis să folosească în spatele produsului și în lateralele acestuia un sistem de tip fagure.

Ce înseamnă asta? Mai exact, ai un grilaj de plastic, ca să îi spunem așa, prin care aerul poate circula în voie pentru a ventila corespunzător întreg ansamblul de componente care se află în interiorul produsului. Astfel probabilitatea unei supraîncălziri este redusă iar durata de viață este sporită considerabil.

Mergem mai departe. Pentru a genera un semnal wireless suficient de puternic au fost implementate nu mai puțin de patru antene: două în spate și câte una per fiecare laterală. Poziția acestora poate fi ajustată astfel încât să deservească zona optimă de interes pe care o aveți în vedere.

Deasupra produsului avem un afișaj led care ne indică atât stadiul operațional al fiecărei funcții, cât și posibilele erori care pot surveni la un moment dat în urma unor factori care nu țin de utilizator.

În spatele router-ului avem 5 porturi Gigabit Ethernet (1 WAN și 4 LAN), buton de ON/OFF, portul de alimentare, slotul de reset (locasul unde trebuie sa bagi o scobitoare/ac pentru a reseta router-ul) și un comutator ON/OFF pentru led-uri. Pe de altă, dacă ai nevoie de conectivitate suplimentară pentru hardware-ul tău extern cum ar fi stick-uri USB sau HDD-uri externe, atunci în partea stângă vei regăsi două porturi USB 3.0 și în cea dreaptă un port eSata.

Acum că am acoperit aspectele estetice, e timpul să trecem nițel și la specificațiile tehnice. Ținând cont că modelul Nighthawk X4S AC2600 se recomandă a fi un router dedicat unou locuințe destul de măricele, acesta vine dotat cu Dual Band WiFi simultan (2.4GHz și 5GHz), un procesor dual-core 1,7GHz, 128 de mb de memorie flash și 512 MB RAM, funcție Multi-User MIMO care permite transmiterea datelor în timp real la utilizatori multipli, fiecare beneficiind de propria lui conexiune, la care se mai adaugă suportul pentru frecvența de 160Hz ceea ce înseamnă că fiecare dispozitiv se va folosi cu brio de toată banda pusă la dispoziție, nu doar o parte din ea.

Mai trebuie menționat și suportul IPV6, Dynamic Quality of Service care prioritizează traficul de internet acolo unde ai nevoie mai mult (stream-ul unui film 4K sau o sesiune de gaming), Beamforming + Dyanmic Frequency Selection (două funcții care analizează modul de transmitere optim al datelor către punctul care le necesită fără a interfera cu alte frecvențe wireless în jur), VPN Support, WiFi Protected Access, Double firewall protection și nu în ultimul rând sistem de prevenire a atacurilor de tip Denial of Service (DoS).

 

Experiența personală și câteva teste

Cum România este una dintre puținele țări din Europa care se poate lăuda cu cea mai rapidă conexiune la internet, de 1Gbps, aceasta atrage și după sine o serie de cerințe tehnice pe care noi trebuie să le îndeplinim ca utilizatori.

De exemplu, pentru a beneficia de întreaga lățime de banda nu strică să avem un SSD în sistem care să preia afluxul mare de informații și un procesor Intel i5.

Prima cerință nu ar trebui să fie grea de îndeplinit deoarece prețul unui SSD în ziua de astăzi a ajuns să fie destul de mic, dacă vrei să îți cumperi unul de 120 GB.

Acum că am lămurit și acest aspect, urmează să vedem cât de bine se prezintă produsul nostru la capitolul performanță. De obicei, unii furnizori de internet îți oferă și un set-top-box care decodează semnalul venit de pe fibra optică și taman din această cutiuță magică pleacă cablul propriu-zis de internet.

Eu în acest caz am avut tot un set-top-box de la Telekom din care a plecat cablul de internet în router-ul de la Netgear. Sincer să fiu prima dată am crezut că o să pierd un pic de viteză din cauza faptului că internetul meu ajunsese să treacă prin două filtre (set-top-box-ul și router-ul) și după în PC/telefon.

Din acest motiv am decis să ruleze două suite de Speedtest atât pe desktop, cât și pe telefon, iar server-ul de test ales a fost din Amsterdam. De asemenea, am încercat și câteva jocuri mari consumatoare de internet (Battlefield 1, Titanfall 2, World of Tanks și Counter Strike) și din ce am observat funcția de prioritizare integrată în router își face simțită prezența.

După cum puteți vedea, testele de viteză sunt foarte concludente, ambele platforme beneficiind de întreaga lățime de bandă. Totuși, nu m-am oprit aici și am decis să fac și “Testul parcării” așa cum îmi place mie să îi spun.

În ce constă? Pentru a verifica puterea și distanța la care este transmis semnalul de către router cobor de la etajul 4 în parcarea blocului și atunci văd dacă telefonul meu recepționează ceva și cât de bine se mișcă.

În medie am avut o linie de semnal și uneori chiar două, iar viteza internetului s-a menținut constantă pe durata utilizării. Ce înseamnă asta? Dacă aveți o casă mare sau stați la bloc și vreți să ieșiți în curte să lucrați sau în părculețul de alături nu cred că veți avea probleme.

Nu în ultimul rând trebui să menționez și aplicația NETGEAR Genie, micul tău duh care te ajută să îți setezi rețeaua în funcție de necesitățile tale. Accentul în acest caz a fost pus atât pe simplitate, cât și pe funcționalitate rapidă și nu doar atât. Ai și o aplicație dedicată pentru smartphone care îți permite să diagnostichezi rețeaua, să o repari, să dai guest access, să dai un reboot chiar și când nu te afli acasă.

El grande conclusion

Din punctul meu de vedere consider că router-ul NETGEAR Nighthawk X4S AC2600 își face treaba cu brio atât la capitolul performanță fie că vorbim de modul wireless sau wired, cât și la capitolul range, deoarece este foarte important ca semnalul wireless să pătrundă în toate ungherele locuinței tale cât și în exteriorul acesteia, pentru a te bucura din plin de această minune intitulată internet.

Prețul acestui produs în piața din România se situează undeva în jurul sumei de 900 de lei, ceea ce reprezintă o investiție considerabilă și după cum am menționat mai sus, trebuie să ai o locuință destul de mare pentru asta ca să merite.

Pompiliu-Ion Popescu
Pompiliu-Ion Popescuhttps://www.overheat.ro
Fan al istoriei şi al celui de-Al Doilea Război Mondial, Pompiliu este persoana despre care ştii sigur că a jucat totul în materie de conflicte militare. Pompiliu s-a alaturat echipei Overheat.ro din Februarie 2012.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.