[REVIEW] MSI GTX 1060 GAMING X – High-end accesibil

Design, overclock şi răcire

Design-ul acestei plăci video este cel tipic seriei. Schema de culori negru cu roşu şi formele agresive ale plăcii ne dau de înţeles că avem de-a face cu un produs gândit “să zboare”. În jurul celui de-al doilea ventilator avem nişte fâşii roşii iluminate, alături de un logo MSI, tot iluminat, pe laterala vizibilă care oferă un efect superb atunci când placa video este în funcţiune.

Pe spatele plăcii avem un backplate fabricat din metal care îndeplineşte mai multe funcţii. De la protecţia PCB-ului, până la solidificarea plăcii pentru a nu-i permite să se îndoaie datorită greutăţii şi nu mai vorbesc de aspectul de invidiat, chiar dacă pentru generaţia trecută, MSI a inclus backplate-ul acesta doar pe plăcile GTX 980 şi GTX 980 Ti.

Revenind la luminiţe, acestea pot fi controlate cu ajutorul aplicaţiei MSI Gaming App. Logo-ul este RGB şi poate lumina în orice culoare setată de utilizator, în timp ce fâşiile din jurul ventilatorului luminează doar roşu. Tot din aceeaşi aplicaţie putem să controlăm diversele efecte şi jocuri de lumini pe care aceste LED-uri le pot face, începând de la a lumina după muzica care este redată pe PC în momentul respectiv, la efectul de breathing sau flash-uri. Asta face din MSI GTX 1060 Gaming X un vis printre iubitorii de luminiţe din interiorul calculatoarelor lor.

După cum aţi putut vedea în tabelul cu specificaţii, această placă are trei moduri de funcţionare, care ajustează frecvenţele în funcţie de ce vrem să facem cu ea:

OC Mode – 1594 Mhz cu boost la 1809 Mhz pentru un maxim de performanţă;
Gaming Mode – 1569 Mhz cu boost până la 1784 Mhz pentru o performanţă echilibrată necesară în jocuri;
Silent Mode – 1506 Mhz cu boost la 1708 Mhz, pentru momentele în care vrei să vezi un film sau să navighezi pe internet fără a te deranja un eventual sunet produs de placa video.

Desigur, dacă utilizatorul doreşte o performanţă şi mai mare, poate apela oricând la foarte cunoscuta aplicaţie, MSI Afterburner. Cu ajutorul acestei aplicaţii putem monitoriza toate aspectele plăcii video, de la frecvenţe, la voltaj şi chiar şi rotaţiile ventilatoarelor.

Şi că veni vorba de ventilatoare, să vorbim despre răcirea acestei plăci. Modelul de răcire Twin Frozr nu a murit şi chiar dacă nu mai este inclus în numele plăcii video, acesta a ajuns la versiunea VI şi prezintă mai multe caracteristici menite să ne facă experienţa mai plăcută.

Ventilatoarele de pe această răcire sunt numite Torx 2.0. Ce e aia? Exact asta m-am întrebat şi eu, ştiind că torx este un cap de şurub, nu un model de ventilator. Ei bine, ventilatoarele Torx 2.0 folosesc un design patentat de MSI, care este alcătuit din două tipuri de pale. Jumătate din pale sunt cele standard pe care le găsim pe orice ventilator, dar diferenţa este reprezentată de cealaltă jumătate care sunt pale de dispersie. Mai pe scurt, palele normale împing aerul cu forţă în radiator, în timp ce jumătatea celelalta de pale împrăştie aerul pentru a acoperi mai eficient radiatorul de sub ventilatoare, dar şi pentru a fi evacuat mai repede din sistemul de răcire, asigurând un flux de aer rece constant.

Ventilatoarele mai sus amintite beneficiază şi de funcţia MSI Zero Frozr care le controlează astfel încât nu pornesc la temperaturi mai mici de 60 de grade celsius. Deci dacă te uiţi la un film sau serial, ori navighezi pe internet sau scrii un document, sunetul plăcii video va fi egal cu zero.

Sub aceste ventilatoare se ascunde un radiator care se întinde pe toată mărimea PCB-ului şi dispune de un sistem de răcire cu ţevi de cupru cu grosimea de 8mm ce disipă căldura mult mai bine pentru a fi evacuată de ventilatoare.

Marinake
Marinakehttps://www.overheat.ro/
Andrei ma cheama, da' lumea imi zice Marinake. Sunt student pe la ceva facultate de jurnalism si imi place sa scriu despre jocuri si tehnologiile prin care ma pot bucura de acestea. Cica stiu si sa cant si sa desenez, dar astea-s irelevante :D
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

2 COMENTARII

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.