[REVIEW] Proiector Epson EH-TW9300W – Gaming la puterea (aproape) 4K

Experiența de utilizare (calitate vizuală, zgomot, interfață)

Pe parcursul timpului de testare, am simțit că am lângă mine un proiector împrumutat (ca să nu zic furat) dintr-un cinematograf. Calitatea vizuală a acestui proiector mi-a depășit așteptările. Culorile sunt foarte vii, iar claritatea imaginilor este una cum nu am mai văzut pe un sistem comercial de proiecție.

Dimensiunea imaginii pe suprafața de proiecție depinde foarte mult de distanța proiectorului față de aceasta, dar și de setarea zoom a proiectorului. Practic, de la o distanță de 3m față de ecranul de proiecție, poți obține o diagonală de maximum 2.5m, iar ajustând zoom-ul optic de 2.1x poți concentra imaginea pe o diagonală de până la 1.2m.

Luminozitatea (2.500 lumeni pe orice culoare) și contrastul sunt de asemenea excelente, însă mi se pare ciudat faptul că Epson a recurs la un truc de marketing atât de ieftin pentru un proiector atât de scump: au declarat că raportul de contrast este de 1.000.000:1. Această valoare nu are legătură cu valoarea reală a contrastului într-o scenă dată. Sunt chiar curios cum au ajuns cei de la Epson la acest rezultat atât de rotund.

În orice caz, performanțele au fost de top, ba chiar am putut folosi proiectorul și pe timp de zi, grație luminozității foarte puternice. Evident, a trebuit să mă mulțumesc cu un ”negru” puțin cam albicios, pentru că de negrul imaginii proiectate ar trebui să se ocupe întunericul din încăpere.

Claritatea imaginii a fost și ea la cel mai înalt nivel, iar opțiunile de îmbunătățire a imaginii permit ajustarea foarte detaliată a oricărui aspect.

Fiind un proiector atât de puternic, sistemul de răcire este unul pe măsură. În condiții de liniște, ventilatorul se aude destul de tare. De îndată ce pornești sistemul de sunet, zgomotul devine insesizabil. Este de notat că modul ECO este mai puțin zgomotos decât celelalte moduri. Tot în ceea ce privește sistemul de ventilație, este bine de știut că aerul cald ce iese prin partea stângă a proiectorului (dacă îl privești din față) poate fi destul de deranjant în cazul în care proiectorul este instalat în apropierea spectatorilor.

Proiectorul poate fi conectat la rețea printr-o mufă RJ45 sau prin intermediul unui modul Wi-Fi pe USB (ce nu este inclus în pachet). Conectarea la rețea îți permite să proiectezi ecranele a până la 4 calculatoare din rețea în același timp, dar această funcție nu se pretează gaming-ului sau vizionării de filme, ci în special colaborării în medii de lucru sau educaționale.

Dacă tot suntem la capitolul afișării mai multor imagini pe un singur ecran, acest model dispune și de o funcție Picture-in-Picture, ce permite afișarea a 2 surse HDMI pe ecran în același timp. Una pe tot ecranul, iar cealaltă într-un colț.

De asemenea, Epson pune la dispoziție și o aplicație pentru Android, iOS și Chromebook, denumită iProjection, ce permite proiecția de documente, fotografii sau pagini web de pe oricare dintre aceste dispozitive.

Interfața lui EH-TW9300 este foarte intuitivă, dar în același timp complexă. Pornirea Proiectorului fără o sursă video conectată duce inevitabil la afișarea interfeței cu informații generale, pe care Epson o numește Home Screen.

 

Meniul de configurare oferă o multitudine de opţiuni. Dintre ele, poate cele mai importante pentru un utilizator nou sunt Color Mode (ce permite selectarea unuia din cele 5 moduri 2D și 2 moduri 3D). Modul Digital Cinema este un pic mai special, în sensul că este compatibil cu întreg spectrul de culoare DCI-P3 (Digital

Cinema Initiatives), ce include cu 25% mai multe nuanțe față de spectrul sRGB.

Modul Auto Iris ajustează dinamic diafragma sistemului optic (lăsând să iasă mai puțină sau mai multă lumină), în încercarea de a crește diferențele de iluminare între scenele luminoase și cele întunecate. Proiectorul beneficiază și de un mod manual de ajustare a irisului, pentru ca utilizatorul să-și poată ajusta cât mai mult imaginea pentru încăperea și suprafața de proiecție folosită.

Frame Interpolation este un alt meniu pe care unii îl consideră important. Este un mod de a sintetiza cadre suplimentare între 2 cadre reale de semnal video, pentru a oferi o cursivitate mai mare scenelor în mișcare. Personal, nu sunt un fan al acestei tehnici, însă merită testată.

Dar vedeta specificatiilor tehnice ale lui EH-TW9300 este optiunea 4K Enhancement, iar ea se gaseste in meniul Image Enhancement, alături de alte câteva opțiuni interesante pentru o imagine cât mai detaliată.

Una dintre cele mai interesante opțiuni este cea de Thin Line Enhancement, disponibilă în meniul Sharpness. Poate ajuta destul de mult la definirea mai clară a elementelor subțiri din imagine, cum ar fi firele de păr, cablurile sau modelele de pe îmbrăcăminte.

Mai jos am inclus o galerie cu mai multe fotografii din meniul proiectorului Epson EH-TW9300.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.