Funcții peste funcții
Ce este atât de interesant la acest proiector?
Cred că primul lucru despre care ar trebui să vă povestesc este sistemul optic care este complet motorizat.
Ai mutat proiectorul și vrei să focalizezi imaginea? Nu mai ai nevoie de asistenți care să stea lipiți de ecran în timp ce învârți de o rotiță de pe obiectiv. Acum poți să stai chiar tu lângă ecran, iar focalizarea o faci din telecomandă. Tot din telecomandă poți să micșorezi imaginea, ba chiar și să deplasezi tot sistemul optic în orice direcție (±96,3% pe verticală şi ±47,1% pe orizontală) pentru a așeza imaginea unde vrei tu, fără a mișca întreg proiectorul. Această funcție m-a făcut să mă îndrăgostesc instantaneu.
A, și am uitat să vă spun: pot fi salvate 10 combinații de zoom, focus și lens shift, deci dacă știi că muți proiectorul dintr-o cameră în alta destul de des (sau îl rotești către un alt perete), poți refolosi cu ușurință aceiași parametri ai obiectivului. 5 secunde de sunete ciudate din partea motorașelor… și gata. Funcția e utilă și pentru cei ce au ecran de proiecție în format 21:9 pentru filme, pe care nu pot fi încadrate imagini 16:9 (de pe PC sau console) fără a micșora imaginea proiectorului.
Lăsând deoparte motorașele ce m-au fascinat atât de mult, este esențial să vă spun că sistemul de proiecție este bazat pe tehnologie 3LCD, ce are câteva avantaje în fața popularului DLP. De exemplu, la același rating ANSI lumen (ce măsoară luminozitatea pe alb), 3LCD are o luminozitate mai înaltă pe orice culoare afișată. De asemenea, în cazul proiectoarelor DLP, unele persoane sunt susceptibile la a observa un subtil „efect de curcubeu”. Acesta nu există pe 3LCD.
Ce înseamnă 3LCD? Practic, înainte de a atinge obiectivul, lumina lămpii străbate un set de prisme ce o separă în 3 culori primare (roșu, verde, albastru). După aceea, fiecare rază colorată trece printr-una dintre cele 3 matrici cu cristale lichide pentru a forma detaliile imaginii. Cele 3 culori sunt împreunate din nou înainte de ieșirea prin obiectiv.
În cazul consacretelor sisteme DLP, fiecare culoare (roșu, verde, albastru, alb) este transmisă pe rând pe suprafața de proiecție, lucru ce poate fi observat cu ușurință prin fotografierea imaginii la un timp de expunere foarte redus. În realitate, diferențele dintre un proiector bun DLP și unul 3LCD din aceeași gamă de preț nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber.
Dincolo de aspectele tehnologiei de proiecție, poate ar fi cazul să vă spun că Epson estimează o durată de viață a lămpii de 5.000 de ore de funcționare pe modul ECO. Divizia lor de marketing a tradus această valoare în „un film pe zi timp de 7 ani”. Pe modurile ce nu economisesc energie, rating-ul este de 3.500 de ore. În cazul în care lampa cedează, ea poate fi schimbată cu una nouă. Din cercetările mele, ar costa în jur de 300 de euro.
Rezoluția modelului despre care vă povestesc astăzi este 1920×1080, adică Full HD. Deci ce naiba am vrut să spun prin titlul pompos al acestui review? Cum adică gaming 4K? Păi… să vă explic. EH-TW9300 se laudă cu o funcție numită 4K Enhancement (sau Amplificare 4K, conform site-ului lor românesc).
Această funcție simulează o imagine UHD (3840×2160) prin mișcarea foarte rapidă în diagonală a fiecărui pixel pe o distanță de 0.5 pixeli, astfel dublând numărul de pixeli din imagine. Impactul acestei opțiuni se poate observa în fotografiile de mai jos – activarea ei „umple” golurile dintre pixeli și duce la apariția unor „pixeli” oblici dacă privim ecranul de aproape. Chiar dacă imaginea rezultată pe ecran nu este 4K pur, este totuși mult mai detaliată decât în cazul Full HD (presupunând că sursa video e 4K).
Proiectorul poate susține fără probleme semnal UHD BD și are compatibilitate HDR. Mai mult decât atât, este compatibil și cu surse 3D (doar pe HDMI), atât prin frame packing (a pornit automat în jocurile compatibile de pe PS4) cât și în mod side-by-side sau top-and-bottom (pentru cei ce dețin filme 3D sau au acces la posturi TV în astfel de formate). Adâncimea efectului 3D poate fi și ea ajustată din meniu. Dacă nu dispuneți de conținut nativ 3D, există și o funcție de conversie 2D-3D. Am încercat-o în FIFA 17 cu rezultate așa și-așa. Ochelarii 3D compatibili sunt, evident, activi și nu sunt incluși în pachet.
Un alt lucru care lipsește este… sunetul. EH-TW9300 nu are niciun fel de difuzor inclus, iar singura ieșire audio este digitală (S/PDIF), ceea ce înseamnă că se poate conecta doar la sisteme de sunet ce prezintă o astfel de intrare. În cazul în care sursa semnalului este un PC sau laptop, puteți folosi sistemul de sunet al acestuia, însă în cazul unei console PS4 (cazul meu)… sunetul este livrat prin HDMI direct în proiector, de unde ar trebui scos prin ieșirea digitală. O altă variantă este conectarea unui jack audio de 3.5mm direct în controller-ul consolei, dar calitatea nu este una extraordinară.