Introducere
Dintotdeauna am fost fascinat de videoproiectoare și… sunt convins că același lucru se întâmplă în cazul multora dintre voi. Dar, din câteva cauze destul de înfricoșătoare (prețuri relativ prohibitive, mitul conform căruia lămpile proiectoarelor se strică repede, problema utilizării pe timp de zi) mulți posibili cumpărători s-au resemnat cu gândul că locul proiectorului nu este acasă, ci la cinematograf.
Nu spun că temerile nu ar fi valide. Sunt. Însă, în timp ce unora le e teamă, alții se joacă și se uită la filme pe un ecran mare cât tot peretele. Secretul este să nu compari proiectorul cu un televizor pe care îl ții pornit de dimineața până seara, ci să îl consideri centrul tău de divertisment premium.
În acest review nu vă voi prezenta o soluție de buget redus (deși există opțiuni), ci un proiector de vârf care oferă o imagine și o experiență generală excelentă, însă este genul de produs care costă… destul de mult pentru cei atenți cu buzunarul. Cam 16.500 de lei.
Așadar, să vorbim despre Epson EH-TW9300W, un adevărat monstru în rândul sistemelor de home cinema. În sensul bun.
Review-ul este complet valabil și pentru modelul Epson EH-TW9300 (fără W). De asemenea, în alte regiuni, produsul este cunoscut sub denumirile Epson EH-TW8300 sau Epson Pro Cinema HC5040UBe.
Design și conținutul pachetului
Acest model se impune încă de la prima vedere. E uriaș! Dimensiunile sale sunt de 520 x 450 x 170 mm, iar aceste numere sunt sinonime cu „mi-a fost teamă că pachetul n-o să încapă în portbagajul taxiului în care l-am transportat”. Comparativ, proiectorul meu personal BenQ W700 (1280×720) măsoară 330 x 247 x 119 mm… și mi se părea mare până am întâlnit EH-TW9300 de la Epson.
Dimensiunea este justificată foarte ușor în momentul în care consultăm lista de funcții ale acestui proiector. Dar acolo vom ajunge puțin mai târziu. Acum vreau doar să vă spun că, în ciuda dimensiunilor aproape legendare, calitatea construcției este de top, iar cei responsabili cu designul produsului ar trebui să primească laude pentru faptul că au realizat un produs cu un aspect premium.
Ah, v-am zis că are o greutate de 11,2 kg? OK, OK, nu mă mai plâng.
În pachetul produsului se află lucrurile esențiale și atât. Nimic extra, deci nu găsiți în pachet cabluri audio optice S/PDIF sau vreun cablu video. Deci, ce include:
- Proiectorul EH-TW9300W
- Dispozitivul WiHD (W-ul din 9300W denotă faptul că acest dispozitiv este inclus în pachet)
- Telecomandă
- Manual de utilizare
- CD
- Cabluri de alimentare
Telecomanda păstreaza proporțiile proiectorului. Este una dintre cele mai mari telecomenzi din câte am văzut… și am văzut destule.
Chiar dacă pe telecomandă există toate opțiunile pe care ți le poți dori, există un set de butoane de control și pe corpul proiectorului, în spatele unei ușite glisante. Sunt foarte utile dacă ai rămas în pană de baterii sau dacă ți-ai tăiat telecomanda cu flexul pentru a o aduce la dimensiuni rezonabile.
În partea din spate se află portul de alimentare și o ușiță destul de mare care se poate detașa pentru a dezvălui zona de intrări și ieșiri a proiectorului. Aici găsim două intrari HDMI (una compatibilă HDCP 2.2), un port USB pentru update de firmware și pentru conectarea unui dispozitiv WLAN opțional, un port LAN, un port PC (VGA) și un port Trigger Out ce poate porni un ecran de proiecție motorizat. Mai există și 2 porturi care pot fi ignorate: un port de Service și un port RS-323C.
De fapt, toată această zonă de intrări și ieșiri poate fi ignorată dacă utilizatorul decide să transmită imaginile către proiector prin tehnologie wireless, utilizând dispozitivul WiHD inclus în pachetul EH-TW9300W (nu este inclus în cazul modelului EH-TW9300). Îl recomand persoanelor care nu suportă cablurile lungi de la sursa de semnal până la proiector. În cazul testelor mele, sursele de semnal (o consolă PS4 și un laptop) au fost mereu lângă proiector.
Tot la capitolul design voi mai adăuga faptul că proiectorul dispune de piciorușe cu înălțime ajustabilă, utile pentru obținerea unei imagini drepte, paralele cu solul. Evident, aceste piciorușe nu au nicio utilitate în cazul în care proiectorul este montat pe un suport de tavan.
Tot în partea frontală se mai găsește și filtrul de praf ce trebuie curățat din când în când, pentru un flux de aer eficient.