Jocurile mobile pentru realitatea virtuală au devenit un trend destul de important, însă din nefericire nu toate funcționează cu orice pereche de ochelari sau orice telefon.
De aceea, am ales să fac un top de 5 jocuri VR pentru Android ce pot fi încercate până şi cu o pereche de ochelari VR normali, ieftini şi fără magnetul care este necesar pentru a interacţiona cu anumite aplicaţii.
În caz că nu aveţi aparatura necesară iar bugetul este redus, vă recomand ochelarii Google Cardboard sau o pereche puţin mai scumpă dar mai confortabilă, E-BODA VR Lite/VR Box (preţul diferă în funcţie de magazinul din care se achiziţionează produsul). De asemenea, pentru o experienţă cât mai bună, recomand un telefon cu cel puţin 2GB RAM, rezoluţie HD – Full HD şi 5 inch+. Nu uitaţi că un telefon compatibil cu realitatea virtuală trebuie să aibă giroscop şi accelerometru.
Fără a mai lungi vorba, să începem topul:
1. VR Tunnel Race Free
Te afli intr-un tunel unde mergi automat înainte, întâlnindu-te cu diverse obstacole pe care le poţi ocoli prin mişcarea capului. Cel mai interesant lucru la acest joc este gameplay-ul foarte rapid care provoacă puţină dependenţă. Cu cât avansezi mai mult, cu atât nivelurile vor fi mai complicate şi mai rapide.
Jocul nu necesită rotirea corpului la 360 de grade, poate fi jucat şi dacă stai în pat sau pe scaun.
Pur şi simplu te uiţi înainte şi iţi mişti capul. În general după ce joci un titlu VR mai mult de 10-15 minute începi să te plictiseşti, însă dezvoltatorii au reuşit să vină cu un produs pe care gamerii nu îl vor dezinstala în aceeaşi zi în care l-au descărcat. De aceea se află pe locul 1 în acest top.
2. VR X-Racer – Aero Racing Games
Cu un gameplay asemănător jocului VR Tunnel Race însă cu un design total diferit, VR X-Racer este un joc unde zbori cu o navă şi trebuie să te fereşti de obstacolele care apar. Cu cât înaintezi, cu atât viteza va fi mai mare şi experienţa jucătorului mai palpitantă.
Jocul poate fi încercat şi fără o pereche de ochelari VR, prin rotirea ecranului. La început provoacă puţină ameţeală, iar în funcţie de telefonul/ochelarii folosiţi s-ar putea chiar şi să cazi din picioare (probabil aţi văzut că în anumite locuri unde se pot încerca experiențe VR, există angajați care stau aproape de jucător pentru a evita acest lucru). VR X-Racer este unul din jocurile aflate în categoria “easy to play, hard to master”.
3. Germbuster VR
Germbuster VR este un mic shooter de realitate virtuală unde trebuie să omori creaturi verzi. Pentru a trage cu pistolul trebuie doar să te uiţi la micile creaturi. De asemenea, în loc de gloanţe obişnuite, vei folosi apă pentru a trage în inamici.
Cu cât avansezi în joc, cu atât va deveni mai complicat. Inamicii vor începe să riposteze, să îşi schimbe mărimea sau să se ascundă. Pentru cei care vor şi mai multă interacţiune, jocul oferă suport pentru RealControl, un mic controller care poate controla pistolul în funcţie de mişcarea mâinii. RealControl poate fi creat şi acasă folosind carton şi un material printat ( Link ).
VR Germ Busters poate fi încercat şi fără o pereche de ochelari VR, trebuie doar să mergi la optiuni şi să selectezi VR Mode Off.
4. Crazy Swing VR
Nu există niciun fel de interacţiune în acest joc, pur şi simplu te bucuri de experienţa virtuală pe care ţi-o oferă. Îl recomand în special persoanelor cărora le este frică să încerce atracțiile cunoscute sub numele de ”ciocan” în parcurile de distracții. Jocul are un design spectaculos şi oferă posibilitatea de a încerca această atracție în diferite medii (ultima dată când l-am încercat erau doar 2 astfel de cadre, însă sunt sigur că producătorii vor mai adăuga și altele).
Experienţa diferă în funţie de ochelarii folosiţi. Am avut ocazia să încerc acest joc şi cu Oculus Rift şi pot spune că se cunoaşte diferenţa. Chiar dacă vedeam aceeasi imagine ca pe google cardboard, picioarele au început să-mi tremure, am simţit o senzaţie de ameţeală şi de fiecare dată când ajungeam în joc cu picioarele în sus şi capul în jos simţeam că alunec pe spate în realitate.
5. InMind VR
Gameplay-ul nu este la fel de bun ca în jocurile menţionate anterior însă ideea de joc şi experienţa pe care o oferă m-au facut să introduc şi InMind VR în acest top. Jocul se desfășoară destul de simplu: eşti în mintea cuiva şi trebuie să tragi în neuronii coloraţi folosind mişcarea capului pentru a pune ţinta pe ei.
Ca poveste, jucătorul se plimbă prin creierul pacientului pentru a căuta neuronii care i-au produs tulburari mintale. Cu ajutorul unui prototip medical bazat pe nanotehnologie te micşorezi până la nivelul unei particule pentru a intra în corpul pacientului. Dacă sunteţi pasionaţi de această categorie de jocuri, producătorii au dezvoltat și un nou proiect numit InCell ( https://luden.io/incell/ ).
VR, industrie de viitor?
Viitorul arată promiţător pentru această industrie, însă, cele mai bune experiențe VR ale acestei prime generații de realitate virtuală necesită investiții destul de mari în echipamente hardware (căști de realitate virtuală și sistem PC sau consolă PlayStation). De aceea, experiențele low-cost, precum cele prezentate mai sus, reprezintă un prim pas ce transmite destul de eficient esența realității virtuale.
Tot mai multe motoare grafice au introdus posibilitatea de a crea jocuri pentru realitatea virtuală, în frunte cu Unity şi Unreal Engine. Consecința directă este că atât pe platformele mobile cât și pe cele dedicate vedem multe titluri lansate mai degrabă ca experimente sau demonstrații tehnologice, și nu ca experiențe complete și finisate. Dar ne apropiem rapid de momentul în care vor apărea tot mai multe experiențe AAA.