MSI Z270 KRAIT GAMING – privită de aproape (continuare)
În afară de porturile pentru stocare, mai regăsim o multitudine de headere. 6 dintre ele sunt pentru răcire, iar toate sunt cu 4 pini: 1 CPU_FAN1 pentru ventilatoarele cooler-ului CPU, 4 SYS_FAN pentru ventilatoare dispuse pe carcasă, dar și un header mai special: PUMP_FAN1. Acesta este dedicat sistemelor de răcire pe bază de lichid, el controlând viteza de lucru a pompei.
În mod implicit, CPU_FAN1 și PUMP_FAN1 rulează în mod PWM (voltaj constant 12V și semnal de control al turației pe pinul dedicat). Celelalte rulează în mod DC (curent continuu), caz în care turația ventilatoarelor este determinată de tensiunea (voltajul) oferită de către header.
Partea frumoasă este că toate headerele pot fi comutate din mod PWM în mod DC și invers și pot fi configurate destul de amănunțit pentru a funcționa corect în orice tip de setup. Toate aceste ajustări pot fi realizate fie din BIOS-ul plăcii de bază, fie din software-ul proprietar MSI Command Center.
Un alt header interesant este JLED1 (Mystic Light Extension), care aduce funcționalitatea de control al benzilor LED RGB direct din softul plăcii de bază (sau chiar de pe telefonul mobil), așa cum am descris mai pe larg într-un capitol anterior. Practic, acest port este cel mai bun prieten al pasionaților de luminițe 🙂.
Și, dacă tot vorbim despre lucruri exotice, pe Z270 KRAIT GAMING găsim și două headere ce fac parte din domeniul antichității: un header pentru conectarea unui port serial, și unul pentru conectarea unui port parallel. Dacă ești foarte tânăr, probabil nu ai avut niciodată dispozitive care să funcționeze pe aceste porturi. ”Pe vremuri” erau folosite la conectarea perifericelor. Între timp a apărut USB-ul și ne-a ajutat să scăpăm de acele mufe monstruoase.
Acum ar fi cazul să vorbim puțin despre USB-uri. Această placă de bază permite lucrul cu un număr maxim de 16 porturi USB. Dar nu mai contează așa de mult cantitatea, ci tehnologia din spatele porturilor, așa că… să le luăm pe rând:
USB 2.0: Există două porturi în partea superioară a panoului I/O, chiar lângă portul combo PS/2. Cei de la MSI le numesc Gaming Device Ports, declarând astfel că sunt dedicate tastaturii și mouse-ului. Conform producătorului, aceste porturi asigură o conexiune superioară grație cantității de aur folosit, ce este de 3 ori mai mare decât în cazul porturilor obișnuite. De asemenea, ar rezista la de 10 ori mai multe cicluri de inserat și scos mufe.
Se mai pot adăuga până la 4 porturi USB 2.0 grație headerelor JUSB1 și JUSB 2.
USB 3.1 Gen 1: Sunt dispuse 4 porturi de acest gen pe panoul I/O, iar headerele JUSB 3 și JUSB 4 permit atașarea a încă 4 porturi de acest gen. Interesantă și aici este poziționarea headerelor – unul paralel cu placa, unul perpendicular.
USB 3.1 Gen 2: Ei bine, dragilor, avem și două astfel de porturi pe panoul I/O. Este o tehnologie de ultimă oră (numită și SuperSpeed USB 10Gbps) pentru care chipset-ul Z270 nu oferă suport, așa că cei de la MSI au inclus un chipset dedicat (ASMedia ASM2142) care să asigure această funcționalitate. Unul dintre porturi este Type-C (reversibil), iar celălalt este în format clasic Type-A.
Deci, în final, ce avem disponibil pe panoul I/O?
- 1 x PS/2 pentru cei ce nu se dezlipesc de perifericele vechi
- 2 x USB 2.0 (Gaming Device Ports)
- 4 x USB 3.1 Gen1 Type-A
- 2 x USB 3.1 Gen2 (1 x Type-C, 1 x Type-A)
- 1 x DVI-D
- 1 x HDMI
- 1 x RJ45 (Controller de rețea Intel i219V)
- 6 x Porturi audio AudioBoost 4 (Realtek ALC1220)