[REVIEW] MSI Z270 KRAIT GAMING – un bun companion pentru Kaby Lake

MSI Z270 KRAIT GAMING – Privită de aproape (componente)

A venit timpul să ne uităm cu atenție la componentele dispuse pe placa noastră. De fapt, hai să mai facem un popas până atunci, ca să vedem ce se află în cutia produsului.

Pachetul include:

  • Placa de bază Z270 KRAIT GAMING
  • Manualul de utilizare
  • Ghidul de instalare rapidă
  • I/O shield-ul
  • 1 SLI Bridge
  • 2 cabluri SATA negre (unul cu ambele terminații drepte, unul cu o terminație în unghi)
  • 2 cabluri SATA argintii (unul cu ambele terminații drepte, unul cu o terminație în unghi)
  • Etichete pentru cablurile din PC (dacă vă place să stricați aspectul intern)
  • Disc cu drivere si utilitare

Fișa de teste dedicată presei (din foto) nu face parte din pachetul disponibil în magazine.

Deci, care sunt principalele elemente dispuse pe placa de bază?

Să începem cu sloturile PCI Express 3.0. Avem 3 astfel de sloturi, cele două superioare beneficiind de Steel Armor, soluția de ranforsare cu oțel pe care MSI a implementat-o pe noua generație de plăci de bază.

Sloturile PCI Express 3.0 x16 pot susține fără probleme un 2-way SLI sau un 3-way CrossFire. În mod de funcționare cu o singură placă grafică, slot-urile au o configurație x16/x0/x4, iar crearea unei configurații multi-GPU duce la redistribuirea celor 16 lane-uri ale CPU-ului, astfel configurația sloturilor PCI Express trecând pe modul x8/x8/x4.

Așa cum probabil ați înțeles deja, slotul PCI Express inferior este susținut în totalitate de PCH-ul Z270, nu direct de procesor, deci conectarea unei plăci grafice pe acest slot (pentru a realiza un 3-way CrossFire) va pune presiune pe cele 4 lane-uri ale bus-ului DMI 3.0 dintre procesor și chipset.

Între cele 3 sloturi PCIe x16 au fost atent poziționate și 3 sloturi PCIe x1, dar dacă ne uităm atent vedem două bucăți metalice care ne distrag atenția instantaneu. Este vorba despre cele două sloturi Turbo M.2 ce pot susține atât unități de stocare SATA, cât și PCIe. Evident, chipsetul Z270 și procesorul Kaby Lake le oferă proprietatea de a fi compatibile și cu viitoarele dispozitive de stocare Intel Optane.

Învelișul argintiu le este dat de Steel Armor-ul despre care vorbeam și mai devreme – metoda de protecție fizică și electromagnetică a portului. Din păcate, pe acest model nu găsim și M.2 Shield-ul disponibil pe alte plăci de bază Z270 de la MSI – adică o placă metalică ce se așează peste dispozitivul M.2 (între ele existând un thermal pad) pentru a-i prelua căldura și a o disipa cu ușurință în incinta carcasei.

Slotul M.2 superior poate susține unități de stocare ce au lungimea maximă definită de standardului M.2, adică 110mm. Slotul situat între porturile PCIe poate găzdui dispozitive cu o lungime de maximum 80mm. Unitățile de stocare conectate în cele două sloturi pot fi configurate în volum RAID 0 sau RAID 1, pentru a oferi performanțe mai ridicate sau paritate. În funcție de caracteristicile dispozitivelor M.2 conectate (SATA sau PCIe), unul sau mai multe porturi SATA de pe placa de bază vor fi dezactivate.

Dar avem multe porturi SATA III (6Gb/s). 6 la număr, iar toate se află în aceeași zonă. Ceea ce este interesant este că 4 dintre ele sunt orientate paralel cu placa de bază, iar celelalte două sunt poziționate perpendicular.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -
- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.