MSI Z270 KRAIT GAMING – Ce aduce nou?
Apariția unei noi generații de chipset-uri a reprezentat un moment oportun pentru MSI și alți producători de plăci de bază, care au putut astfel să își etaleze noile inovații în materie de calitate și design.
În această generație, MSI oferă o gamă variată de plăci de bază, structurate în 4 segmente. Gaming Enthusiast, Gaming Performance, Gaming Arsenal și PRO, dedicate segmentului business.
Z270 KRAIT GAMING este o placă de bază în format ATX ce face parte din gama Performance, dedicată celor ce preferă un design ieșit din comun și diverse opțiuni de personalizare. Dar, chiar și în gama Performance, KRAIT GAMING este un model ce iese în evidență.
Nu are spectaculoasele LED-uri RGB dispuse pe Z270 GAMING PRO CARBON, și nici coloritul elegant în roșu și negru al celuilalt frate din gama Performance, adică Z270 GAMING PRO.
Nu, KRAIT GAMING este dintr-o cu totul altă specie. Sălbatică și crudă, creată pentru cei ce adoră să facă lucrurile altfel, această placă de bază impresionează printr-un aspect vizual complet nonconformist, păstrând totodată toate caracteristicile tehnice de top pe care le au colegii ei de clasă.
De exemplu, chiar dacă nu are implementate LED-uri RGB, modelul permite conectarea unei benzi LED RGB în header-ul JLED1, funcție pe care ei o numesc Mystic Light Extension. MSI recomandă ca banda să fie cu led-uri RGB 5050 (adică 5.0mm/5.0mm per LED) și să ceară maximum 3A la o tensiune de 12V.
După conectarea benzii și instalarea unui soft pe calculator, culoarea iluminării din sistem poate fi controlată cu ușurință. Mai mult decât atât, aceasta poate fi modificată și din aplicația Mystic Light disponibilă pe Android și, din spusele lor, iOS. Sincer, la o căutare pe Google nu am reușit să găsesc link-ul de Play Store către aplicația iOS.
De asemenea, MSI a implementat și un header pentru sisteme de răcire pe bază de lichid, fie All-in-One, fie custom. El este denumit PUMP_FAN1 și poate susține fără grijă o pompă ce are nevoie de maximum 2A.
Odată cu noua generație de plăci de bază, avem și suport nativ pentru memorii DDR4 ce rulează la 2400MHz (doar împreună cu un procesor Kaby), însă KRAIT GAMING poate susține frecvențe OC de până la 3866MHz.
Și pentru că tot suntem la capitolul DDR4, trebuie să menționez că slot-urile de memorie sunt ranforsate cu oțel, pentru protecția fizică a plăcuțelor RAM în cazul unui accident. Scutul de oțel dublează și ca protector la nivel electronic, el fiind un scut împotriva interferențelor electromagnetice. În teorie, acest lucru înseamnă o transmisie mai curată a datelor dinspre și către plăcuțele de memorie.
Scuturi de oțel se mai găsesc și pe cele două porturi Turbo M.2, dar și pe două dintre sloturile PCI Express x16.
O altă găselniță adusă de Z270 KRAIT GAMING alături de alte plăci de la MSI este noțiunea de porturi USB VR-Ready. Placa de bază conține un cip denumit VR Boost care oferă un semnal curat și puternic către căștile de realitate virtuală. Practic, este un amplificator de semnal și marketing frumos.
Tot pentru o experiență de joc cât mai bună, MSI pune la dispoziție aplicația MSI Gaming App. Rolul principal al acestei aplicații este creșterea frecvențelor procesorului și ale plăcii grafice, pentru performanțe cât mai mari in jocuri. Și această aplicație are un buton dedicat optimizării pentru VR. Pentru că viitor.
Să vă spun despre Audio Boost 4, componenta audio integrată de pe Z270 KRAIT GAMING. Este complet izolată de celelalte circuite de pe PCB, lucru marcat și vizual printr-o bandă iluminată ce desparte cele două arii, și este ajutată de un chip Realtek ALC1220 ce este foarte apreciat de specialiștii din întreaga lume. Acest lucru ajută la eliminarea interferențelor pe care le întâlnim în cazul altor circuite audio integrate. Amplificatorul integrat poate detecta automat impedanța căștilor și își ajustează parametrii pentru a oferi sunet la un nivel corect.
Tot pe parte de audio, MSI se laudă cu softul Nahimic 2, ce poate schimba caracteristicile semnalului audio. Conține funcții precum Virtual Surround, Smart Loudness, Voice Clarity, Voice Sharper sau Bass Boost. De departe cea mai ieșită din comun este funcția Sound Tracker, care apare ca overlay în jocuri și indică vizual locul din care provin sunetele.
Și partea de rețelistică a fost îmbunătățită. Avem parte de un controller de rețea Intel i219V de o performanță ridicată, iar MSI oferă și un soft de prioritizare a pachetelor de rețea, pentru latențe cât mai reduse în jocuri. Partea de networking este și protejată împotriva fluctuațiilor de tensiune. Poate rezista până la o tensiune foarte mare, de 15KV.
Și în ceea ce privește zona USB avem niște lucruri interesante, dar le voi menționa ceva mai târziu, pe una dintre paginile următoare.