[REVIEW] XFX RX 480 GTR 8GB – Campionul sistemelor de buget

 

Design, overclock şi răcire

Acum ajungem la punctul forte al acestui review şi anume designul şi răcirea celor de la XFX. Ediţia pusă la dispoziţie de XFX pentru acest review este XFX RX 480 GTR cu ventilatoare negre şi logo-ul luminat de led-uri albe, stridente. Însă noutatea pe care producătorul a inclus-o, este tehnologia Hard Swap Fan.

xfx_rx_480_gtr_9

Această noutate permite utilizatorului să demonteze ventilatoarele plăcii fără a folosi vreun fel de unealtă. Pur şi simplu trebuie apăsate clemele care ţin ventilatorul în loc şi gata. Desigur, trebuie adăugată puţină atenţie în ecuaţie în caz că vreţi să faceţi asta în timp ce ventilatoarele sunt pornite. Acest sistem te lasă să cureţi foarte facil ventilatoarele şi radiatorul de sub acestea şi chiar să le înlocuieşti  altele modele, care însă sunt vândute separat.

Când vine vorba de design, nu avem nimic ieşit din comun. Pe partea din spate, în afară de porturile de conectare, avem un bracket perforat pentru a facilita eliminarea aerului cald. Pe partea vizibilă a plăcii, avem un logo XFX luminat în alb şi tot pe această parte, un conector de 8 pini, iar deasupra acestuia, un led care ne arată dacă am conectat sau nu alimentarea. Pe spatele plăcii este montat un backplate arătos cu sigla XFX pe el şi câteva perforaţii care facilitează răcirea.

xfx_rx_480_gtr_8xfx_rx_480_gtr_1

Îmi place ideea celor de la XFX de a păstra denumirea diferitelor ediţii ale plăcilor lansate cât mai simplă. Nu avem de această dată niciun “gaming” sau “overclock” ci doar un simplu GTR. Dar şi asta vine cu un preţ. Placa nu are profile de gaming sau alte facilități cu care ne-au cam obişnuit ceilalţi producători, dar frecvenţele au fost personalizate din fabrică. Dacă RX 480 de la AMD vine cu o frecvenţa a nucleului de 1120Mhz şi frecvenţa boost de 1266Mhz, placa celor de la XFX vine tactată direct la 1288Mhz fără a mai avea o frecvenţă boost, iar pe partea de alimentare, conectorul de 6 pini a fost înlocuit cu unul de 8 pentru a facilita un eventual overclock, consumul pe hârtie, rămânând acelaşi, la 150W.

Chiar dacă este cea mai mică frecvenţa boost dintre toate variantele disponibile, producătorul a ţinut să menţioneze că este un tuning fizic şi nu e nevoie de un software anume pentru a stoarce câteva numere în plus din această placă. Desigur, cu utilitare ca MSI Afterburner se mai poate face ceva overclock.

Răcirea acestei plăci este asigurată de soluţia termică GHOST 4.0. Aceasta se bazează pe 4 heat-pipe-uri din cupru care preiau căldura nucleului prin intermediul unei tălpi de cupru. Deasupra acestora se află 2 radiatoare din aluminiu.

De asemenea, a fost acordată o atenţie sporită şi memoriilor şi etajului de alimentare care dispun de câte un radiator separat. Acesta este un alt punct forte a plăcii de la XFX şi o bilă albă pentru aceştia. Nu au făcut deloc rabat la calitate şi au încercat să ofere o soluţie de răcire cât mai eficientă. Eu zic că au reuşit asta cu brio şi au rezolvat una dintre problemele RX-ului 480, aceasta fiind temperatura.

xfx_rx_480_gtr_7xfx_rx_480_gtr_4

Marinake
Marinakehttps://www.overheat.ro/
Andrei ma cheama, da' lumea imi zice Marinake. Sunt student pe la ceva facultate de jurnalism si imi place sa scriu despre jocuri si tehnologiile prin care ma pot bucura de acestea. Cica stiu si sa cant si sa desenez, dar astea-s irelevante :D
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.