Design, overclock şi răcire
Design-ul acestei plăci grafice este unul tipic seriilor de top de la MSI. Coloritul în roșu și negru nu dă greș niciodată, iar formele sistemului de răcire ne dau impresia că avem în față o navă spațială foarte rapidă, ce ne va duce rapid și sigur către cele mai îndepărtate universuri fantastice. Mai mult decât atât, fâșiile roșii din dreptul unuia dintre ventilatoare sunt iluminate atunci când sistemul este în funcțiune.
Pe partea opusă sistemului de răcire există și un backplate metalic ce arată foarte bine, oferă stabilitate plăcii și protejează electronica de pe acea parte. Un lucru interesant este că, pe generația trecută de plăci grafice, MSI a ales să nu includă un backplate pe modelul x70 (GTX 970). De această dată nu au mai ezitat și au montat un astfel de element.
Pe lateral este amplasat un logo MSI al cărui mod de iluminare poate fi controlat cu ușurință din MSI Gaming App. El este RGB și poate lumina în orice nuanță dorită de utilizator. Tot pe aceeaşi parte se află şi zona de alimentare, ce necesită conectarea a două mufe: una de 8 pini și una de 6 pini. Dacă sursa din calculatorul tău nu are astfel de mufe, va trebui să recurgi la adaptoare sau… la o sursă nouă.
În tabelul cu specificații tehnice am menționat că placa grafică are trei moduri de funcționare. În funcție de modul ales, ea își schimbă frecvențele de funcționare. Evident, odată cu sporirea frecvențelor are loc și o creștere a temperaturii, ce cauzează la rândul ei o creștere a vitezei de rotație a ventilatoarelor, ceea ce se traduce într-un zgomot puțin mai mare. După instalarea software-ului MSI Gaming App, un simplu click poate comuta intre cele trei moduri de funcţionare:
- Silent Mode, tactat la o frecvenţă de bază de 1506 MHz, cu Boost la 1683 MHz
- Gaming Mode, cu frecvenţe de 1582 MHz, respectiv 1771 MHz în boost
- OC Mode, cu 1607 MHz la bază şi 1797 MHz în boost.
Pentru utilizatorii avansaţi ce doresc să obţină performanţe şi mai mari, există foarte cunoscuta aplicaţie MSI Afterburner, ce este atât de îndrăgită încât alţi producători au copiat-o la indigo. Din Afterburner pot fi monitorizate cele mai importante aspecte referitoare la funcționarea întregului PC şi pot fi crescute atât frecvenţele cât şi voltajul.
Sistemul de răcire prezent pe această placă se numeşte Twin Frozr VI şi prezintă mai multe caracteristici menite să ne facă viaţa mai frumoasă. MSI foloseşte termeni precum Zero Frozr sau Torx 2.0 pentru a descrie funcţiile şi componentele sistemului de răcire, însă lucrurile nu sunt la fel de intimidante dacă afli ce înseamnă cu adevărat.
În primul rând, placa este foarte silenţioasă, graţie funcţiei pe care MSI o numeşte Zero Frozr. Practic, cele două ventilatoare nici măcar nu pornesc până în clipa în care placa atinge o temperatură de 60 de grade Celsius. Nu te joci? Placa video nu va scoate nici măcar un sunet.
Pentru o eficienţă termică ridicată, MSI a implementat
un sistem de țevi de cupru cu o grosime de 8mm ce disipă eficient căldura în radiatorul bine răcit de cele două ventilatoare Torx 2.0, dotate cu rulmenți cu bilă cu dublu efect, foarte silențioși.
Cum adică ventilatoare Torx 2.0? Păi… MSI a decis să ofere un nume specific ventilatoarelor utilizate, dintr-un motiv foarte bine întemeiat. Ventilatoarele au un design patentat de MSI, ce permite generara unui flux de aer mai eficient. Pe scurt, jumătate dintre palele ventilatorului sunt obişnuite, în timp ce celelalte sunt pale de dispersie.
Rolul primelor este de a împinge aerul cu forţă în radiator, iar palele de dispersie îi conferă aerului o direcţie radială ce nu doar că acoperă mai eficient radiatorul, dar îi şi permite aerului cald să iasă mai repede din sistemul de răcire.
Descriere simplificată: palele clasice trimit aerul perpendicular pe radiator, însă palele de dispersie îl orientează la un unghi, “măturând” astfel aerul peste radiator şi răcind chiar şi extremităţile acestuia, împreună cu heatpipe-urile ce de obicei nu au parte de răcire directă.
Pentru exemplificare, iată un GIF pe care l-am realizat cu ocazia review-ului GTX 960 GAMING 4G, ce dispunea de prima generație de ventilatoare Torx – se poate observa foarte clar diferența dintre cele două tipuri de pale.