Acum foarte mult timp, când computerele nu aveau o interfaţă grafică, singurul mod prin care puteam interacţiona cu ele era prin linii de cod care conţineau diferite comenzi pe care acesta le putea înţelege graţie limbajului folosit. Windows-ul, pe lângă navigarea printre ferestre şi pictograme folosind cursorul, integrează şi o consolă de comenzi directe bazate exclusiv pe text prin care îi poţi dicta computerului ce să facă. Această “aplicaţie” se găseşte pe toate sistemele de operare Windows şi se numeşte Command Prompt sau CMD.
Pentru a folosi această consola de comenzi tot ce trebuie să faci este să cauţi pe versiunea ta de Windows aplicaţia “cmd.exe”. Command Prompt-ul poate îndeplini, în funcţie de codul scris, comenzi variate precum copierea de fişiere, schimbarea datei calendaristice a computerului, crearea de foldere şi lista poate continuă la nesfârşit. În linii mari, cam tot ce poţi face folosind interfaţă grafică a sistemului de operare poţi face şi folosind linia de cod a CMD-ului.
În cele mai multe cazuri, Command Prompt-ul este folosit pentru funcţii administrative mai compleze asupra computerului sau pentru găsirea şi rezolvarea anumitor probleme ale Windows-ului.