Dacă în mod normal se spune că uneori stiloul este mai ascuțit decât sabia, cei de la ASUS s-au gândit să includă în ecuație și mouse-ul nostru cel de toate zilele, doar că într-un fel sau altul a ajuns să reprezinte “sabia” modernă a războinicului digital.
Astăzi, ne vom arunca împreună o retină peste mouse-ul de gaming ASUS ROG Spatha. Primul lucru pe care aș vrea să îl menționez este că numele a fost inspirat după o sabie romană. Originea cuvântului “Spatha” vine din limba greacă și înseamnă “lama lată a unei săbii”.
Ce avem în cutie?
S-ar putea ca unii dintre voi să fie obișnuiți cu ambalaje mici care conțin doar mouse-ul sau cutii măricele unde spațiul este ocupat în mare parte de un fel de suport de plastic.
Nu este și cazul pentru această cutie, deoarece cei de la ASUS s-au folosit cu brio de formatul acesteia. În ea vom regăsi.
- Mouse-ul în sine
- Stand pentru încărcare
- Cablu micro-USB împletit de 2 metri
- Cablu micro-USB cauciucat de 1 metru
- Manual de utilizare
- Garanție
- Un pouch special unde poți pune mouse-ul în caz că te deplasezi sau celelalte accesorii.
- Mini șurubelniță
- Două switch-uri Omron
Specificații tehnice și construcție
Hai să începem mai întâi cu construcția mouse-ului. Acesta este realizat dintr-un plastic mat negru de calitate înaltă pentru partea superioară, iar cea inferioară beneficiază de un șasiu din aliaj de magneziu pentru durabilitate sporită, dar și o rezistență mai mică la glisare pe mousepad.
De asemenea, niciunul dintre cele două nu sunt conectate în vreun fel de carcasa principală a mouse-ului, astfel încât să te bucuri de o senzație tactilă sporită. Sistemul de prindere dintre cablu și mouse asigură atât o conexiune sigură, cât și aderență sporită.
Mai sus am menționat că în pachet sunt și două switch-uri Omron. Cu ajutorul acele mini șurubelnițe puteți desface câteva șuruburi, scoateți capacul superior de la mouse și înlocuiți instant switch-urile. Easy peasy lemon squeezy.
Docking station-ul este compus dintr-un metal negru mat, bine finisat, destul de rezistent și mai ales stabil. La asta mai trebuie să adaug și magnetul care ține mouse-ul să nu o ia la sănătoasa după cașcaval și un indicator care îți arată gradul de încărcare al bateriei.
La capitolul specificații tehnice, Spatha se poate lăuda cu 12 butoane programabile, iluminare RGB pe 3 zone, senzor laser de 8200 DPI, 150 IPS, accelerație de 30G, un pollling rate de 2000Hz în modul wired și un buton pentru schimbarea sensitivității.
Experiența personală
Primul lucru care îți sare în ochi prima dată când te uiți la acest mouse sunt butoanele programabile în forma logo-ului ROG (Republic of Gamers) plus elementele de design aztec din jurul acestora. În plus, dacă te uiți la mouse de sus parcă îți amintești un pic de NFS când făceai upgrade la body kit.
Din câte se pare, s-a plecat inițial de la un design de bază și după s-au făcut “extinderile” necesare pe baza acestuia, astfel încât mouse-ul din punct de vedere estetic se prezintă mai mult decât bine.
Forma acestui șoricel se adresează în principal dreptacilor, fie că preferă stilul palm grip sau claw grip. Din punctul meu de vedere, forma mai bombată te ajută să controlezi mouse-ul mult mai bine cu ajutorul podului palmei. Pentru extra comoditate, în partea dreaptă a mouse-ului ai și un ușor “șanț” care se mulează perfect pe degetul utilizatorului.
Pe de altă parte, în partea stângă, s-ar putea ca unii utilizatorii să nu aprecieze acea multitudine de butoane ieșite în relief, deoarece în jocuri precum CS:GO de exemplu, ai tendința la grip să apuci și cu degetul mare, pentru precizie suplimentară, dar riști să îți alunece degetul pe buton.
Pe de altă parte, problema nu este chiar așa de mare, deoarece te poți folosi de colțul ultimului buton de jos ca să apuci bine mouse-ul.
Chiar dacă eu sunt mai mult adeptul perifericelor wired și posibil ca și voi să fiți, tehnologia wireless a avansat de mult față de ce știam noi, iar acum pierderile de performanță s-au diminuat considerabil.
În modul wireless Spatha se descurcă mult mai bine decât mă așteptam, mai ales că bateria de 1000 mAh îți permite să te joci aproape 2 zile cu o singură încărcare, iar polling rate-ul în acest caz este de 1000 Hz.
În cazul în care vrei să fii un pic mai competitiv, atunci indicat ar fi să folosești modul wired. În ceea ce privește senzorul laser, acesta își face treaba surprinzător de bine, după ce l-am testat în câteva shootere precum CS:GO, Overwatch, Rainbow Six Siege și DOOM.
Nu în ultimul rând trebuie să menționez aplicația ROG Armoury care îți permite să îți personalizezi suficient de bine setările mouse-ului după bunul plac și în funcție de jocul pe care îl vei juca.
Taie sau nu sabia?
Dacă ar fi să urmărim parcursul perifericelor de gaming de la ASUS, putem să spune că acestea au progresat destul de bine atât ca performanță, cât și ca design, iar mouse-ul de gaming ASUS ROG Spatha reprezintă rezultatul acelor progrese și a experienței trecute, toate acumulate într-un produs calitativ menit să îndeplinească nevoile noastre.
În momentul de față, prețul acestui produs în România este undeva între 600 și 700 de lei.