Oamenii vin în diferite forme și mărimi, la fel și PC-urile. Acesta este AMD FNATIC eSports Small Form Factor Gaming PC, un nume destul de mare pentru un PC atât de mic. AMD a dat câteva telefoane și a reușit să facă un parteneriat cu echipa profesionistă de eSports FNATIC.
Împreună au realizat acest mini PC dedicat jocurilor prezente la marea majoritate a campionatelor de sport electronic. Fie că vorbim de CS:GO, LoL, Dota sau Hearthstone, acest computer ar trebui să ruleze optim toate jocurile de acest tip. Încă de la început trebuie să menționez că acesta nu este un PC pentru gaming hardcore, este un computer micuț, de buget, dedicat celor care din când în când se mai și joacă câte ceva cu prietenii online.
CARCASĂ ȘI DESIGN:
Aminteam puțin mai sus că acesta nu este tocmai un desktop PC normal. Este un mini PC! Toate componentele sunt strânse împreună într-o carcasă extrem de compactă care așezată lângă un TV îți poate lasă impresia că este o consolă puțin mai grasă. AMD a ales să folosească o carcasă In-Win BQ696 Chopin care vine cu sursă intregrata de 150W.
Această sursă nu numai că îi aigura PC-ului puterea necesară pentru componente, dar scapă utilizatorul de multele inconveniente care pot apărea în urmă folosirii unui power brick. Nimeni nu vrea o cărămidă urâtă pe birou sau lângă monitor.
“Mini-carcasa” este confecționată din aluminiu pe exterior și pe interior, cu câteva inserții de plastic, iar contrar așteptărilor mele se simte destul de premium la atingere. Aceasta măsoară 217mm în înălțime, 244mm în lungime și 84mm în grosime. Acum mă credeți pe cuvânt când va spun că este micuț?! Dimensiunile reduse ale carcasei îi conferă PC-ului portabilitate sporită. Îl poți plimba după tine în cazul în care ai nevoie de un media center on-the-go. Este ideal în cazul în care ai de prezentat proiecte, slideshow-uri sau filme.
Pe partea din față a carcasei se află butonul de power, două LED-uri albe care indică starea PC-ului, respectiv starea SSD-ului,două porturi USB 3.0, un jack pentru microfon și…surpriză, surpriză… un jack pentru căști.
Pe partea din spate găsim conectorul cu trei pini pentru alimentarea la priză, trei conectori audio, încă două porturi USB 3.0, portul Ethernet, patru USB-uri standard, două sloturi pentru antene Wi-Fi, un DVI, un VGA, un HDMI, precum și un slot pentru tastaturi sau mouşi old school.
Ca orice carcasă care se respectă, îi poți desface cele două “capace” de aluminiu care acoperă componentele. Pe o parte avem spațiul pentru motherboard și pentru restul componentelor împreună cu sursă de 150W, iar pe cealaltă parte avem loc pentru până la trei unități de stocare.
PC-ul poate sta atât pe orizontală, cât și pe verticală dat fiind faptul că In-Win Chopin are două stand-uri de metal pe una dintre părțile sale. Așezat lângă un televizor și privit de departe, computerul va arăta fie ca un Mac Mini mai grăsuț, fie ca o consolă clasică.
SUB CAPOTĂ:
Cred că cel mai important aspect al unui computer îl reprezintă componetele care se află în interiorul carcasei. Prin urmare se pare că astăzi testăm unul dintre cele mai modeste PC-uri pe care AMD le putea construi pentru a satisface nevoile jucătorilor de eSports și, de ce nu, și nevoile unor profesioniști precum echipa FNATIC.
Computer-ul este construit in jurul unui procesor AMD A10-7860K APU cu patru nuclee care poate ajunge până la frecvențe de până la 4GHz. Probabil cel mai mare neajuns al acestui mini-PC îl reprezintă lipsa unei plăci video dedicate. Avem însă o placă video integrată din seria Radeon R7 ce vine la pachet cu procesorul A10.
Nu este o uzină grafică încât să poți rula jocuri noi la rezoluții sau la framerate-uri uriașe, însă vei putea duce fără probleme un CS:GO sau un LoL pe un monitor 1080p la 60 de cadre pe secundă. Jocuri precum Overwatch sau noul FIFA 17 nu vor rula deloc bine pe acest computer.
Procesorul A10 este ajutat de 16GB RAM și de un Solid State Drive de 256GB. Toate aceste componente sunt montate pe un motherboard mini ITX MSI A88XI AC V2, iar de curentul electric se ocupă sursa carcasei.
La un PC așa mic, v-ați aștepta de la cooler-ul procesorului să fie extrem de gălăgios. Nu este cazul aici. Alegerea unui Noctua NH-L9i Low Profile a fost o decizie înțeleaptă. Sistemul este foarte silențios în mai toate sarcinile pe care le întreprinde. În unele jocuri începe, ce-i drept, să se audă mai tare ventilatorul, iar acest lucru îți poate spune că jocul pe care încerci să îl joci nu e tocmai potrivit pentru un astfel de computer.
Dacă sunetul emis de cooler nu este o problemă, nu la fel este și căldura uriașă pe care o emite procesorul. Pentru nimeni nu este un secret faptul că procesoarele AMD se supraîncălzesc foarte ușor, însă în unele situații (cu setări OC bineînțeles) am ajuns la frecvențe de 4,3Ghz și la temperaturi de peste 73 de grade.
La aceste temperaturi și carcasa devine extrem de fierbinte, lucru care poate deveni enervant pentru cineva obișnuit cu un sistem silențios și rece ca gheață pe exterior. Din păcate această problemă este de înțeles de vreme ce nu se putea introduce orice cooler în această carcasă ITX.
Având în vedere dimensiunile acestei mașinării, nu mă voi plânge de cable management. Pentru cât de puțin spațiu există și pentru cât de înghesuit stau toate componentele în carcasă, cablurile sunt ascunse inteligent și nu prezintă “mațe” întortocheate inestetic prin interiorul carcasei. Per total, dacă ești chirurg în calculatoare și îți place să îi vezi organele interne, acest PC ți le arată într-un mod frumos, împachetate într-un corp mic “de balerină”.
Datorită faptului că acest sistem a fost construit de la zero de către cei de la AMD, cu bucurie pot spune că nu există urmă de bloatware pe acest PC. Ca sistem de operare, AMD Fnatic Mini PC vine cu Windows 8.1.
PERFORMANȚĂ:
Încă de când i-am citit numele de botez al acestui device am știut că nu este o uzină grafică. Nu are cum să fie. Până la urmă are cuvântul “eSports” în nume, iar tot ce ține de eSports nu încorporează specificații de top. Ce-i drept sistemul de operare, acest Windows 8.1, se mișcă fără pic de întârziere.
Navigarea prin foldere și fișiere este foarte rapidă, fără pic de întârziere, întârziere care poate deveni foarte deranjantă dacă posesorul PC-ului este un veteran în domeniul IT. Navigarea pe web este și ea fără greșeală. Fie că utilizezi Internet Explorer (lucru pe care nu îl recomand), fie că folosești celebrul mâncător de RAM, Google Chrome, datorită a celor 16 GB RAM totul se realizează fără delay.
PC-ul AMD este excelent și ca media center. Poți ascultă muzică sau reda filme la rezoluție înaltă. Cât de înaltă? Ei bine, eu unul cred că poate reda și conținut video 4K, însă deoarece nu am beneficiat de un ecran 4K pentru a testa, nu pot nici confirma, dar nici infirma. Pe întreaga perioadă a testelor, computerul a fost “legat” la un televizor Full HD 1080p Sony cu toate setările de îmbunătățire a imaginii oprite, lucru făcut pentru a scădea din imput lag și pentru a avea un frame-rate mult mai plăcut ochiului.
Totuși, navigarea pe web și vizionatul de filme sunt activități pe care marea majoritate dintre noi le facem fie de pe telefonul inteligent, fie de pe un smart TV. PC-urile însă ne oferă nouă, gamerilor, posibilitatea de a rula jocuri ceva mai hardcore și mai competitive decât ce găsim pe dispozitivele mobile.
Având în vedere că AMD FNATIC eSports Small Form Factor Gaming PC se vrea device-ul ideal pentru jocuri de tip eSports, primele jocuri pe care le-am testat au fost cele două jocuri la care echipa de sporturi electronice Fnatic se pricepe cel mai bine: League of Legends și Counter-Strike: Global Offensive.
Zis și făcut. Din fericire, individul care “s-a jucat” înaintea mea pe acest PC, mi-a făcut treaba mai uşoară, PC-ul venind deja cu Steam și cu CS:GO gata instalate pe SSD. Am pornit CS:GO, am dat toate setările la maximum și am început să mă joc. Apoi a venit vremea să instalez LoL, unul dintre jocurile pe care subsemnatul le urăște cel mai mult.
Dar până la urmă este un review la un PC și nu un articol despre LoL. Deși pare ciudat, am reușit să termin cu succes un meci. Unul singur, cât să-mi fac idee despre cum se mișcă în 1080p cu setările maxime. Am sărit apoi repede să joc DOTA 2, alt MOBA; de data aceasta unul care necesită mai multă putere grafică.
În cele din urmă am decis că merită testat și un joc mai nou. Nu un Witcher sau un DOOM deoarece acestea două nu ar putea rula niciodată pe o placă video integrată. Am ales să joc un simulator casual de sport. Am ales FIFA 17. Odată cu acest joc au venit și problemele. Jocul în 1080p cu toate setările la maxim “sughite” rău pe acest computer.
Mai jos puteți vedea frame-rate-urile medii la care rulează cele patru jocuri testate de mine pe acest PC (în 1080p cu setările grafice la maximum)
Evident, dacă mai scădem rezoluția și umblăm pe la setările grafice jocurile se vor mișca mai bine, însă dat fiind faptul că suntem în 2016, eu consider că orice rezoluție sub 1080p nu ar trebui să fie considerată optimă pentru jocuri. Chiar și așa, PC-ul a reușit să ruleze cele trei jocuri eSport mai mult decât decent, iar acesta este cel mai important lucru. Dacă în DOTA 2 mai scârțâie cu frame-rate sub standardul de 60 de cadre pe secundă, în LoL și CS:GO, PC-ul s-a descurcat exemplar.
CONCLUZIE:
AMD FNATIC eSports Small Form Factor Gaming PC nu este nici pe departe un PC high-end. Este un PC de buget care, dacă aruncăm o privire la componente, ar trebui să coste 2000 de lei dacă alegi să îl construiești singur. Promite să ruleze optim jocuri eSport și o face. Nu impresionează la niciun capitol, dar își face treaba.
În cazul în care sunt în căutarea unui desktop PC accesibil și cu performanțe decente acesta ar fi candidatul ideal. În cazul în care vreau un mic media center pe care să îl pot conecta la TV și să văd filme Full HD atunci acest PC este “Apple TV-ul” perfect. În cazul în care sunt pasionat de eSports și vreau să joc acest tip de jocuri fără să arunc banii pe computere mult mai performante și mult mai scumpe, acesta este computerul ideal.
În cazul în care sunt gamer hardcore și vreau să joc jocuri cu o fidelitate grafică ridicată… aș alege oricând un PC high-end sau o consolă de încredere.
La finalul zilei, cred că poza de mai sus rezumă perfect întreg review-ul. Alături de un televizor Full HD, de o tastatură wireless și de un mouse, Mini PC-ul AMD este media center-ul perfect.