Persona 4 a apărut în urmă cu 8 ani, fiind al cincilea titlu din franciza Persona, pe Playstation 2. Jocul a fost dezvoltat, precum și precedesorii săi, de Atlus, iar la vremea sa a fost aclamat cel mai bun JRPG. În ziua de astăzi jocul este considerat încă dacă nu cel mai bun, unul dintre cele mai bune titluri JRPG sau chiar RPG.
De ce?
Păi, cu toții știm tiparul clasic JRPG. Cavaleri și vrăjitori care pornesc într-o aventură pentru a salva lumea. Persona 4 lasă la o parte aceste fantezii și te pune în lumea reală, în pielea unui elev de liceu, Mi s-a părut foarte tare faptul că am putut retrăi prin prisma jocului valori și moravuri întâlnite în liceu cum ar fi prietenia, care este defapt și tema jocului.
Jocul începe ca orice joc RPG, îți alegi un nume, selectezi dificultatea și gata. Atunci vei intra și deveni personajul principal, un tânăr venit de la oraș, care se mută pentru timp de un an la unchiul său într-un oraș-sat. De acolo începi să faci cunoștință cu colegii tăi de liceu, care devin prietenii tăi și aliații tăi în luptă.
Ce lupte?
La un moment dat, în orășelul tău au loc o serie de crime ciudate. Victimele sunt găsite spânzurate de antene TV, iar faptul că orășelul era considerat liniștit, îngrijorează pe toată lumea, Datorită unei legende urbane afli de o altă dimensiune pe care o accesezi intrând la propriu prin TV.
De acolo descoperi că victimele au fost ucise în acea dimensiune de niște creaturi, denumite Shadows. Tot din această dimensiune obții și puterile Persona, precum și prietenii tăi. Aceste Persona, sunt ca Pokemonii, iar aceștia pot fi combinați mai departe pentru a obține alții și mai puternici.
Bineînțeles că autoritățile locale nu vor crede povestea ta, astfel siguranța orașelului este în mâinele tale, iar acum cu noile puteri dobândite ești pregătit să faci față pericolelor din dimensiunea cealaltă.
Still not interested?
Pe lângă povestea foarte bine scrisă, celălalt punct forte al jocului sunt personajele. De la design până la personalitate, personajele se simt vii și de asemenea, poți să te atașezi foarte repede de ele. Jocul este din 2008, iar grafica este depășită în momentul de față. Pentru cei care țin la acest aspect, jocul are și o variantă îmbunătățită atât vizual cât și al mecanicilor pe PS Vita și se numește Persona 4 Golden.
Gameplay-ul este mult mai vast și interesant decât ce am povestit până acum.
Ce altceva poți să faci în afară de a te lupta în TV?
Cam ce fac și liceeni. Trebuie să fii atent în timpul orelor de curs, să înveți pentru examene, să practici diferite activități extrașcolare precum muzică, actorie, fotbal și baschet. Poți să alegi una din fiecare categorie, spre exemplu eu mi-am ales baschet și actorie.
Toate aceste activități îți ridică stats-urile. La faza cu atenția în clasă, vorbeam serios. Uneori în timpul orei, profesorul te va întreba ceva legat de lecție, Dacă nu ai fost atent te vei face de râs, iar dacă răspunzi corect stats-urile vor crește.
Pe lângă școală poți să îți faci o prietenă, să citești cărți, să înveți, să pescuiești sau să ieși cu prietenii, După cum spuneam, prietenia este motivul principal al jocului.
Nu ai spus prea multe despre sistemul de combat…
Da, într-adevăr am cam omis asta. Sistemul de combat este turn-based ca în majoritatea JRPG-urilor. Strategia principală este să îi descoperi slăbiciunile inamicului. De fiecare dată când folosești un atac la care acesta este vulnerabil, inamicul primește un fel de stun și mai poți ataca încă odată, și toț așa, Dacă toți inamicii au stun, poți dezlanțui un atac devastator împreună cu ceilalți membri din party.
Într-un party poți aduce pe lângă tine încă 3 prieteni. Pe aceștia îi poți controla chiar tu sau poți să lași asta în treaba A.I-ului care surprinzător, este destul de isteț și nu o să te dezamăgească,…. prea des. E totuși un joc din 2008. În funcție de relația ta cu alt membru din party, aceștia îți pot aduce alte beneficii în luptă. Spre exemplu, pot încasa o lovitură pentru tine, te pot scoate din stun sau puteți dezlanțui un wombo combo.
Nici la categoria sunet, jocul nu lasă de dorit. Persona 4 se prezintă cu voice acting foarte bun și cu un soundtrack foarte revigorant și inovator, un J-Pop cu foarte multe versuri în engleză.
Însă la ce lasă de dorit la Persona 4? Nu poate fi perfect...
Da, din păcate Persona 4 lasă de dorit în anumite aspecte.După cum am pomenit și mai sus, Persona 4 are foarte mult dialog, iar dialogul este foarte important și este o parte esențială a jocului. Asta înseamnă că nu poți să treci peste ele. Nu, nu buton de skip, nu nimic. Povestea chiar e bună, iar textul este bine scris, dar se întămplă să mai dai peste pasaje plictisitoare.
Pe lângă acest aspect, de fiecare dată când intri în Persona trebuie să ai cam vreo 2 ore libere. Jocul nu dispune de auto-save, iar checkpoint-urile nu sunt foarte dese, iar uneori pur și simplu ești blocat acolo. Când trebuia să plec undeva îl lăsam deschis și mă rugam să nu fi fost o pană de curent sau să îl fi închis cineva.