Dragi iubitori de filme și de benzi desenate, stingeți lumina, luați un loc confortabil pe scaunul vostru și pregătiți-vă pentru unul dintre cele mai detaliate articole despre filmele Universului Extins DC, cunoscute și ca “filmele alea cu Superman și cu Batman”. Cu acestea fiind spuse, vă prezint părerea mea, părere avizată de altfel, despre acest univers cinematic creat de Warner Bros. E timpul sa rupem filmele astea mai brutal decât i-a rupt Bane spatele lui Batman. Să începem!
Care e faza cu DCEU?
DCEU sau Detective Comics Extended Universe este universul cinematic al celor de la Warner Bros prin care vor să aducă la viață întreaga lume a benzilor desenate DC Comics. Fiind un univers separat, DCEU se distanțează de toate comics-urile existențe (fie vechi, noi sau viitoare lansări), de toate serialele, serile animate și filmele animate cu eroii DC și de toate, dar absolut toate filmele live-action lansate înainte de 2013. Nu există Batman-ul lui Michael Keaton aici, nici Joker-ul lui Heath Ledger și nici vocea legendară a lui Mark Hamill. Orice comparație cu filmele precedente este irelevantă, orice fan știe cât de încurcată este faza cu universurile în benzile desenate DC.
Marvel vs DC?
Veșnicul război… Cine are eroi mai buni? Cine are filme mai bune? Cine are animații mai bune? și așa mai departe. Războiul dintre Marvel și DC Comics este vechi de când lumea și pământul, dar din păcate nu are niciun pic de sens. Explicația? Cele două universuri au reguli diferite, abordări diferite și ținte diferite. Eroii Marvel sunt colorați, glumeți și prietenoși, în timp ce eroii DC sunt întunecați, maturi și complexi. Nu îmi pot imagina ca un băiat de 10 ani să îl înțeleagă pe Batman și să rezoneze cu el, lucru pe care îl poate face cu eroii Marvel asemeni lui Spider-Man.
Nimeni nu a înțeles asta! Toată lumea compară cele două universuri și își dă cu părerea care film, animație sau comic este mai bun. Odată cu proaspătul DC Extended Universe, lupta cu Marvel Cinematic Universe a început. Studiorile Marvel fac producții în mare parte bune, care sunt savurate atât de către critici, cât și de către fani.
Warner încearcă altceva… Încearcă să nu cadă în standardele inaugurate de Marvel. În primul rând, în loc să facă câte un film standalone pentru fiecare erou, iar apoi să îi aducă împreună într-un film mai mare și mai epic asemeni strategiei Marvel, Warner a optat să îi aducă de la început împreună (Supes, Bats și Wonder Woman în BvS și Flash, Aquaman și Cyborg în Justice League) ca mai apoi fiecare să își primească propriul film separat.
Un alt lucru important este legătura profundă dintre filme. Deși sunt filme separate cu povești separate, evenimetele unui film au repercursiuni asupra următorului (EXEMPLU: Distrugerea Metropolisului de către Superman din Man of Steel îl determină pe Batman să îl urască pe Supes și să se lupte cu el în BvS; iar moartea lui Superman de la finalul lui BvS o face pe Amanda Waller să realizeze cât de importantă este existența unui Suicide Squad). De asemenea, simpla prezență a costumului lui Jason Todd în Batcave-ul din BvS și apariția lui Batman și a lui Flash în Suicide Squad ne arată cât de uriaș și de bine definit este acest univers cinematic, dovedindu-ne că DC își respectă personajele.
Cum a fost Man Of Steel?
Man Of Steel a fost cel mult interesant. Având în vedere că prezintă originile lui Superman nimeni nu avea cine știe ce așteptări din partea acestui film. Prima jumătate de film este originea sa propriu-zisă, cum vine de pe Krypton pe Pământ, câteva evenimente memorabile din copilăria sa tumultoasă și câteva evenimente din viața de adult.
A doua jumătate îl introduce pe Generalul Zodd și construiește o rivalitate între el și Superman. Ultima jumătate de oră o reprezintă bătălia finală, bătălie în care Supes distruge Metropolisul, lucru care nu mi-a plăcut deloc(și se pare că nici lui Batman nu i-a plăcut). În final îl ucide pe Zodd și primește titlul de singurul kryptonian în viață… glumesc.
Deși cinematografia lui Zack Snyder arată bine în acest film, scenariul, dialogurile și actoria slabă nu fac din Man Of Steel un candidat pentru Oscar. Personal, aspecte precum decorul monocrom al planetei Krypton, caracterul unidimensional a lui Zodd și acțiunile puerile ale lui Superman, m-au făcut să nu pot considera Man Of Steel a fi un film de excepție. Cel puțin reușește să introducă publicul în universul cinematic DC și să îi prezinte o altă versiune a legendarului erou de pe Krypton.
A fost Batman v Superman un dezastru?
În mare parte da. Batman v Superman: Dawn of Justice s-a vrut atât de matur și de diferit încât propriile sale aspirații l-au transformat într-o dezamăgire. Cu ce să încep?! Povestea. Firul narativ este extrem de fragmentat. Filmul este atât un film Superman (un fel de Man of Steel 2) în care Clark Kent încearcă să treacă peste evenimentele din Man of Steel, pe de altă parte filmul este un film Batman, în care ne este prezentat un Bruce Wayne mai bătrân căruia îi este frică de un potențial război cu metaoamenii, iar nu în ultimul rând filmul este Dawn of Justice, un prequel pentru viitorul film Justice League. BvS putea să fie trei filme separate. Dar n-a fost.
Un altă problemă pe care o are BvS este antagonistul: Lex Luthor. Jesse Eisenberg a reușit să portretizeze cel mai neinspirat Lex Luthor prezent vreodată pe marele ecran. Nu mă plâng de înfățișarea sa (mai tânăr și cu plete roșcate), căci știu că în benzile desenate așa arăta Luthor în tinerețe, însă personalitatea sa… personalitatea sa lasă mult de dorit.
Lex Luthor-ul din BvS este o combinație sinistră între Jesse Eisenberg din viața reală și cel mai ieftin Joker. Este puțin maniac, vorbește repede, trece de la o idee la alta, gesticulează prea mult etc. Vă reamintesc că adevăratul Lex Luthor din comics era extrem de inteligent, calculat, prezentabil și impunător.
Să mă mai plâng și de înfățișarea lui Doomsday? Și de lipsa unui scop pentru Wonder Woman care apare fără motiv în mijlocul acțiunii? Și de IQ-ul de găina turbată pe care îl posedă Lois Lane în film? Cred că este suficient. Pe de altă parte vreau sa explic câteva secvențe pe care unii fani ai filmului nu le-au prea înțeles. Sigur, pot aduce nenumărate argumente pentru a susține cu tărie că BvS este un film prost, dar când este cazul îi pot lua și apărarea.
Este Batman un ucigaș?
Orice fan al Cavalerului Negru știe că Bruce Wayne zis Batman are o singură regulă după care se ghidează în acțiunile sale: niciodată să nu ucidă. În Batman v Superman însă, Batman omoară din greșeală sau cu intenție câțiva băieți răi. Adevărul este că marea majoritate a “crimelor” le face în timp ce este în Batmobile: fie dă cu mașina peste ei, fie trage în amărâții de ei cu armele mașinii. Din păcate nu știm dacă aceste kill-uri sunt făcute din greșeală sau pur și simplu Bats voia să îi nimicească pe sărmanii răufăcători.
Pot confirma însă că ucide cu intenție o singură persoană. În timpul scenei din depozitul amandonat când Batman trebuia să o salveze pe Martha Kent, eroul liliac se luptă corp-la-corp cu un grup de băieți răi. În timpul luptei, unul dintre acești băieți răi reușește să îi înfigă un cuțit lui Batman în umăr, singura lovitură pe care liliacul o încasează în decursul luptei.
După terminarea luptei, Batman se întoarce la acesta și îl lovește cu putere zona traheei, rupându-i gâtul. Acest gest ne indică orgoliul și personalitatea lui Batman: nimeni nu îl rănește pe Batman și apucă să mai povestească; nimeni nu poate face un mit să sângereze.
Un alt detaliu de care trebuie să ținem cont este vârsta liliacului din BvS. Având în vedere că în comics-uri Batman și-a început cariera la 25 de ani și amintindu-ne vorbele lui Bruce Wayne cum că acesta protejează Gotham-ul de 20 de ani ajungem la concluzia că în BvS Batman are 45 de ani. Ne amintim că în The Dark Knight Returns, romanul grafic scris de Frank Miller, Batman are 55 de ani și continuă să își bată fără milă oponenții de cele mai multe ori rupându-le oasele și mutilându-i. Tot în acest roman, Batman își încalcă principiile și îl ucide pe Joker.
Revenind la acei 20 de ani ca justițiar în Gotham despre care Bruce vorbește în BvS… Inevitabil, cei 20 de ani de luptă continuă cu Joker, Bane, Scarecrow și cu ceilalți lunatici din Arkham l-au făcut pe Bruce mult mai violent, iar, cel mai probabil, moartea lui Jason Todd l-a făcut să realizeze că numai prin crimă poate curăța Gotham-ul de rău.
De ce Martha?
Fără dar și poate cel mai stupid moment din întreg filmul a fost “scena cu Martha”. În cazul în care nu știți despre ce este vorba trebuie să vă dezvălui ca întreaga luptă dintre Cruciatul cu Mantie din Gotham, Batman și Fiul Kryptonului, Superman este oprită de un singur nume rostit de către un Superman gata, gata să își de-a ultima suflare. Acest nume este Martha.
În cazul în care nu citiți benzi desenate trebuie să știți că atât mama lui Batman, cea ucisă în acea noapte pe Aleea Crimei, cât și mama adoptivă de pe Pământ a lui Superman împart același prenume: Martha; Martha Wayne și Martha Kent. Motivul pentru care Batman se oprește din a-l distruge fizic pe Supes este numele mamei sale.
Odată auzit numele de Martha, Batman-ul lui Ben Affleck se pierde cu firea, sau mai bine zis Batman-ul lui Zack Snyder, căci el a regizat monstruozitatea asta de film. Aparent poți fi oricine, indianul talpă-iute, Regele Narniei sau Patriarhul Daniel, Batman te va rupe în bătaie, dar dacă rostești numele mamei sale, imediat deveniți cei mai buni prieteni și mergeți și la o cană de ciocolată caldă după. Exact asta s-a întâmplat în film: Cum se poate? Pe mă-ta o chemă ca pe mama?! Gata Superman, brusc, nu mai vreau să te omor și nu mi se mai pare că ești un pericol real pentru specia umană.
Oricât de ciudat ar suna, scena are și un substrat mai emoțional. Să explic puțin. Până la rostirea numelui Martha, Batman îl considera pe Superman un extraterestru cu formă umană și de neoprit; credea de asemenea că se află pe Pământ din întâmplare și că oricând se poate intoare împotrivă oamenilor. Însă, în momentul în care a auzit numele mamei sale a rămas confuz.
Imediat cum Lois Lane a apărut la locul bătăliei și i-a explicat lui Bruce că Martha este mama lui Superman, care se afla în pericol și trebuie salvată, Batman și-a adus aminte de cea mai neagră noapte din viața sa. Ș-a adus aminte ca la un moment dat, el era un biet băiețel de 8 ani și că se afla în încapacitatea fizică de a-și salva mama, pe Martha. Exact cu este Superman acum. Brusc Batman realizează că Superman nu este un extraterestru lipsit de sentimente, ci de fapt singurul lipsit de sentimente este însuși el, Batman.
Bruce realizează că Superman are o mamă, o iubită (pe Lois), deci o familie, iar asta îl face uman. Batman hotărăște să îl ajute pe Superman și îi promite că Martha nu va muri în noaptea aceasta, deoarece nu va lăsa ca nedreptatea și corupția să lase încă un băiat orfan. Știu că explicația mea nu vă poate face să îl iertați pe Snyder, dar sper măcar că a explicat ceva ce unii nu au înțeles. “Scena cu Martha” este stupidă, dar are substrat și poate fi redata frumos. Din păcate Zack Snyder nu a știut cum s-o redea pe marele ecran.
Suicide Squad: un film bun sau nu?
Tot ce pot spune este că Suicide Squad este primul film din DCEU de la care nu am ieșit din sala de cinema înjurând regizorul. Nu este nici pe departe un film bun, dar… per total este un film distractiv și clar cel mai bun film din DC Extended Universe. Povestea lasă mult de dorit. Avem un villain cliseic, care arată extrem de ciudat și “dansează” extrem de ciudat.
Din fericire însă, membrii Squad-ului au fost aleși pe sprânceană și își joacă foarte bine rolurile. Margot Robbie strălucește în rolul lui Harley Quinn, este extrem de țăcănită și oarecum naturală în toate acțiunile ei. Will Smith este Deadshot, omul care nu își ratează ținta, un villain de-al lui Batman.
Smith reușește totuși să îi aducă puțină savoare personajului și câteva mici doze de umor filmului. Cea mai mare surpriză vine din partea lui Jai Courtney, actorul care îl interpretează pe Căpitanul Boomerang. Nu îl consider pe Courtney un actor bun și nici pe Boomerang un villain bun, dar în film a fost foarte interesant prezentat.
Un alt villain prezentat foarte bine este El Diablo (jucat de Jay Hernandez). Din nefericire restul personajelor din Squad nu m-au impresionat deloc: Rick Flag e soldatul clișeic; Katana e un ninja generic care din când în când mai vorbește cu sabia ei; Killer Croc, deși este un personaj interesant în benzile desenate, în film a fost cam unidimensional. Slipknot este inutil, nu spun mai mult… este inutil. Să nu uităm de rolul Carei Delevingne, care ia premiul pentru cel mai prost villain dintr-un film în anno domini 2016. Enchantress este pur și simplu un personaj groaznic, atât în film, cât și în comics. Viola Davis mai spală din păcatele ultimilor menționați deoarece o portretizează excelent pe Amanda Waller.
Per total, Suicide Squad este un film mediu cu o poveste proastă, dar cu personaje interesante (ce-i drept, unule mult mai interesante decât altele). Este singurul film din DCEU pe care vi-l recomand ca de la fan DC la fan DC.
Este Leto cel mai prost Joker?
Nu, chiar deloc. Probabil cea mai mare dezamăgire a fanilor este prezența Jokerului interpretat de Jared Leto sau mai bine spus lipsa ei. Deși am văzut multe secvențe în trailere, poze cu el pe internet și pe posterul oficial al filmului, Joker apare în film timp de aproximativ 5 minute.
Pe internet au început deja să apară glume cum că Joker apare mai mult în videoclupul lui Skrillex, Purple Lamborghini, decât în Suicide Squad. Și eu am fost dezamăgit de lipsa Jokerului în film. Fiind cel mai interesant villain din toată istoria DC aș fi preferat mai mult screentime pentru Mister J, însă având în vedere că acesta servește mai mult pentru backstory-ul lui Harley se înțelege de ce au ales să îl facă personaj episodic în film.
Unii fani s-au plâns însă și de actoria lui Jared Leto invocând faptul că noul Joker nu aduce deloc a Joker sau pe scurt: că nu seamănă cu Jokerul lui Heath Ledger. Țin să îi anunț că sunt multe, foarte multe versiuni de Joker. Pe marile ecrane au fost, până la versiunea lui Leto, alte trei versiuni de Joker: Cesar Romero a fost Jokerul amuzant și plin de farse din Silver Age of Comics; Jack Nicholson a fost gangsterul nebun, Jokerul din Golden Age, iar Heath Ledger a fost Jokerul haotic și anarhist, cel din Bronze Age.
Versiunea lui Leto este o nouă versiune de Joker, care din câte am putut vedea, este o combinație interesantă între gangsterul nebun din Golden Age și anarhistul din Bronze Age.
Înfățișarea. Să vorbim puțin despre tatuaje. Înainte să spuneți că Jokerul nu a avut niciodată tatuaje, dacă dați un search rapid pe Google și veți afla că la un moment dat în istorie Joker a avut un tatuaj imens cu un dragon pe spate. Revenind la Jokerul lui Leto. Pe lângă tatuajele cu “Hahaha” sau cele cu cărți de joc și cranii de clovn, Mister J mai are scris pe frunte cuvântul “Damaged”.
Povestea acestui tatuaj este delicioasă pentru toți fanii Batman și nu numai. După ce Joker l-a ucis pe Jason Todd, al doilea Robin, Batman a fost atât de nervos încât l-a prins pe Joker și l-a bătut. I-a spart toți dinții și l-a lăsat într-o baltă de sânge.
Joker, văzând cum l-a lăsat Batman, a decis să își tatueze pe frunte cuvântul “Damaged” pentru a-și aminti mereu ce i-a făcut liliacul. De asemenea tot atunci și-a pus și acele grill-uri pe dinți dat fiind faptul că avea mai toți dinții sparți. La capitolul vestimentație noul Joker se aliniază cu ceilalți Jokeri: poartă în principal sacouri și costume elegante.
Va întrebați de ce poartă atât de mult aur la gât și de ce se comportă ca un drug lord? Pentru că, după cum am spus mai sus, Jokerul lui Leto este un gangster anarhist. Are propriul club, are o prietenă (pe Harley), are complici, conduce un Lamborghini mov și se îmbracă la patru ace. Acesta nu este Jokerul murdar și instabil psihic care vrea numai haos și să dovedească că oricine poate avea o zi proastă. Jokerul lui Jared Leto este o altă versiune de Joker. Este o interpretare nouă pe care nu o putem critica sau aprecia pe baza a numai cinci minute de screentime.
Ce urmează?
La anu’, în 2017, Warner Bros vor lansa încă două filme din DCEU: Wonder Woman și Justice League. Ambele sunt foarte așteptate de către fanii DC și implicit și de către mine. Wonder Woman va servi drept poveste de origine pentru eroina din Themyscira, iar Justice League nu cred că mai are nevoie de nicio explicație: este filmul care îi aduce împreună pe cei mai mari eroi ai universului DC.
Nu pot garanta calitatea acestor două filme, mai ales după calitatea slabă a primelor trei filme din DCEU, însă ce vă pot promite este un articol asemănător cu acesta, care să explice detalii din Wonder Woman și din Justice League. Apoi vor urma în 2018 filme cu Flash, Aquaman și mult așteptatul film cu Batman regizat de însuși Batman, Ben Affleck. Dar mai este destul până acele filme vor vedea lampa proiectorului cinematografic. Până atunci multe se pot schimba.
Știu că a fost un articol cam lung, dar sper că mi-am făcut datoria și v-am făcut să vedeți mai clar universul extins DC.