În ziua de astăzi, o mare parte din activitatea noastră se desfășoară în jurul calculatorului sau a laptop-ului. Acestea ne ajută să ne rezolvăm sarcinile cu brio la timp împreună cu alte gadget-uri inteleginte. Problema este că mai devreme sau mai târziu vei ajunge la vorba “Iar am stat mult la calculator”.
De fapt și de drept, iar ai stat mult în fund, într-o poziție fixă, în fața monitorului. Acest “ecran”, dacă îi pot spune așa, chiar dacă îți afișează cele mai utile informații din lume, îți poate obosi ochii și foarte posibil să îți dicteze o postură greșită la birou.
Astăzi dragilor, ne vom arunca o retină asupra monitorului BenQ BL2420U, care vrea să fie un aliat de nădejde pentru profesioniști. Să vedem dacă este așa în rândurile ce urmează.
Ce avem în cutie?
La prima vedere, cutia o să vi se pară destul de voluminoasă, asta fiindcă cei de la BenQ au avut grijă să ambaleze bine monitorul, împreună cu manualul de utilizare, garanția, cablul de alimentare, un cablu DVI, un cablu HDMI, un extender USB și cablu cu jack de 3,5 mm pentru sunet.
Specificații tehnice și construcție
În primul și primul rând trebuie să menționez că diagonala monitorului este de 24” asezonată cu o rezoluție 4K (3840 x 2160) și un panou IPS capabil să reproducă în totalitate spectrul sRGB. Unghiul de vizibilitate este de 178/178 grade, contrastul de 1000:1 cel normal, iar cel dinamic 20.000.000:1, timpul de răspuns este de 7 milisecunde GTG ( GTG- Gray to Gray), aspect ratio de 16:9, rată de refresh de 60 Hz, 2 porturi HDMI, un display port, DVI port, headphone jack/line, două boxe de 0,5W și un consum total de 26 W.
Unghiul de înclinare este de -5/+20 de grade. De asemenea, acesta poate pivota 45 de grade la stânga sau la dreapta, în funcție de preferințele voastre și nu în ultimul rând, ajustarea înălțimii cu până la 140 de mm.
Pe lângă aceste specificații tehnice, monitorul oferă și câteva funcții precum Animation mode cu 10 niveluri de ajustare, CAM/CAD mode pentru detalii suplimentare în soft-uri precum Pro/E, SolidWorks, AutoCad, CATIA, etc, Eye-care cu mod low blue light și tehnologie Flicker-free astfel încât ochii voștri să nu mai obosească atât de repede. Poate unii dintre voi au încercat să filmeze ecranul unui monitor și vedeau dungi care se mișcau. Ăla este flickering-ul. Dacă nu îl vedeți, asta nu înseamnă că nu vă poate afecta.
La capitolul construcție, monitorul este realizat dintr-un plastic mat negru calitativ împreună cu elemente din metal, cum ar fi cele din “talpa” acestuia care asigură și un grad de stabilitate în plus ceea ce este de apreciat.
Pentru setări aveți la dispoziție 6 butoane de tip touch care să vă faciliteze accesul la funcțiile de care aveți nevoie, iar pentru wire management veți regăsi un orificiu pe brațul monitorului.
Experiența personală
Ținând cont că în primul rând acest monitor se adresează profesioniștilor, fie că vorbim de editare video, foto sau design am decis să fac un mic test în Photoshop și în Premiere Pro să văd dacă acel 100% sRGB chiar oferă ce promit cei de la BenQ.
Într-adevăr, din ce am observat, nunanțele de culoare sunt mai clare, dar și mai pline de viață și asta cu siguranță va face o diferență atunci tu vei prelucra materialele tale.
Totuși, de ce să ne oprim doar la partea profesională și să nu mergem și un pic în tărâmul gaming-ului. Am pus la treabă câteva jocuri cum ar fi Bioshock Infinite, Metro Last Light, Fallout 4, Overwatch și Mad Max. De ce aceste jocuri?
Le-am ales pentru gama de culori pe care o afișau în mod predominant. În Bioshock Infinite, la începutul jocului orașul Columbia este vivid, plin de culori. În Metro Last Light mai toată atmosfera este sumbră, plin de culori reci, închise, unde negrul predomină.
În Fallout 4 ai o paletă întreagă de culori, dar e foarte combinată, cum ar fi un loc de joacă ruginit. În Overwatch ai multe culori calde și deschise, iar în Mad Max ai acel pustiu plin de nisip auriu asezonat cu clădiri monotone și ocazional câteva pete de culoare care dau viața locurilor.
Chiar și din această perspectivă culorile în general se prezintă mult mai bine, chiar și negrul mi s-a părut mai întunecat, ceea ce a făcut și scenele din Metro Last Light mult mai înfricoșătoare și veridice.
L-am încercat și în câteva filme și am văzut câteva îmbunătățiri pe ici, pe colo.
Un alt plus al acestui monitor este unghiul de vizualizare acompaniat de ergonomia acestuia, ceea ce îl face mult mai comod de folosit mai ales în cazurile în care ai un birou un al doilea blat secundar cum am eu.
Per total general?
Pot spune că monitorul BenQ BL2420U își face treaba cu brio atât în segmentul profesional, cât și cel al gaming-ului, singurul inconvenient fiind hardware-ul dacă vrei să te joci la rezoluția de 4K și timpul de 7 ms, asta dacă vrei să te joci la nivel de eSports.
Panoul IPS 100% sRGB își face simțită prezența cum trebuie și oferă utilizatorului o altă perspectivă asupra muncii lor sau a jocului preferat, iar funcția Eye-care + flicker free vă înlesnec orele pe care o să le petreceți în fața acestui monitor.