Sinceră să fiu nici nu știu de unde să încep, m-am săturat de articole negative sau ce au scop ridicarea unor probleme pe care aparent nu vrem să le rezolvăm.
Weekendul ce tocmai a trecut a fost unul nefast pentru imaginea României. Am citit reacțiile unor oameni precum Lauren Scott sau Matthew “Sadokist” Trivett. Acum o să vă povestesc ce s-a întâmplat din perspectiva mea și o să trag câteva concluzii.
O zi pe teren, restul acasă
În prima zi ca mai toți oamenii corporatiști de 27 de ani am fost la muncă și m-am bucurat în paralel pe Twitch atât de turneul de Counter Strike, cât și de cel de Hearthsone. Iar în a doua zi m-am prezentat în față Sălii Polivalente. Am trecut de pragul ușii și am simțit imediat că…nu mai aveam aer.
Am zis că e un incident izolat, am testat teoria asta în momentul în care am ieșit afară, am tras o gură mare de aer și am făcut cale întoarsă înăuntru. Același sentiment de lipsă de oxigen, prin urmare nu era doar o părere. Probabil sala nu a fost aerisită cum trebuie peste noapte și nu cred că ai cum să faci asta în timpul evenimentului.
Trecem de check-in și, ca în fiecare an, am făcut un tur al localului să vedem cum și-au amenajat firmele standurile. În sala principală au fost Lenovo și Monster, iar pe lateral TP-Link, Steelseries, Maguay, HP, etc. Vorbind de HP, la ei puteai să urmărești turneul de Hearthstone, însă nu am făcut acest lucru pentru că, spre deosebire de intrare, aici (pe lângă faptul că nu aveai aer) era o caldură foarte mare. O unitate de aer condiționat era amplasată deasupra unei ferestre, însă aceasta fie nu făcea față, fie nu era pornită.
De asemenea nu erau atât de multe locuri pe cât mă așteptam, cred că cei de la HP nu știau câți doritori de Hearthstone o să fie prezenți la eveniment. PGL Tavern Tales a avut un format interesant, având atât un Winner Bracked cât și un Lower Bracket, așa că numărul de meciuri te țineau acolo de dimineață până seară. Cine știe, poate pe viitor o să vedem Hearthstoneul ca un eveniment mare de eSports.
Din păcate nu a fost să fie cu Hearthstone așa că am mers în sala mare, să urmăresc meciurile de Counter Strike Global Offensive. Meciul pe care l-am urmărit circa 20 de minute a fost FlipSide versus Dignitas, comentat de către Anders și Metuz. De ce doar 20 de minute? Pentru că nu prea vedeam mare lucru.
Aș fi trecut peste acest aspect, dar nici nu auzeam mare lucru, zgomotul făcut la cele două standuri din sală era mai mare decât volumul din boxe în acel moment. Am încercat să îmi păstrez entuziasmul și să mă bucur de răsturnările de situație din meci, însă faptul că de abia reușeam să văd sau să aud m-a determinat să plec. Îmi place acest fenomen minunat numit eSports și vreau să văd live meciurile, însă am cedat ca o ființă slabă ce sunt.
Cine pleacă la plimbare își pierde locul de onoare
Am mai făcut o tură, poate e ceva care să îmi atragă atenția. Turneele de 1v1 nu prea îmi plac din mai multe motive, unul dintre ele fiind faptul că sunt haotice ca organizare și gălăgioase. Aici e o chestie personală. Aș fi preferat mai degrabă un sistem cum e la Dreamhackul din Suedia de BYOC, dar la noi nu prea e popular un astfel de sistem, bănuiesc eu din motive financiare. În tot acest timp în care încercam să găsesc ceva, am făcut slalom printre copiii care alergau fără să le pese de ceilalți, dar şi printre gunoiul aruncat pe jos de către cei care participau la eveniment. Nu e ca și cum nu erau coșuri unde puteai să pui sticle, hârtie etc… pur și simplu oamenii le lăsau pe jos. Să zicem că se umplea un coș, te duceai afară prin parc și sigur găseai unde să arunci ce aveai de aruncat.
După ce am tot dat târcoale holurilor de la Sala Polivalentă ne-am dus să mancăm și am revenit după o oră. KennyS făcea mare show în momentul în care am intrat, de data aceasta sunetul era la un volum acceptabil, probabil remediaseră între timp problema.
Puteam să stau, dar mă uitam prin sală și nu găseam un loc care să ne avantajeze și nici nu voiam să deranjez zece oameni ca să mă pun eu în mijlocul rândului așa că m-am urcat la volan obosită și am luat drumul către casă.
Ce a însemnat pentru mine Dreamhack? Toate lucrurile frumoase au un sfârșit, asta o să se întâmple și aici. Dacă la început de abia vedeai mai mult de 20 de oameni adunați la un loc, acum ai 100. Prima dată când am mers la un astfel de eveniment a fost în 2012 și mi-a dat speranță pentru edițiile viitoare.
Chit că nu era vreun joc care să mă atragă să vin, m-am așezat frumos în sală și am urmărit un meci de League of Legends. Personal aș da echivalentul unui bilet din Suedia pentru Dreamhack, ceea ce înseamnă apoximativ 270 de RON dacă asta înseamnă un loc garantat în sală, un spațiu mai mare pentru eveniment, etc.
Sunt perfect conștientă nu toată lumea are posibilitatea financiară să facă asta pentru el sau pentru copilul său. Trebuie într-un final să ne bucurăm sau nu de ceea ce avem. Alternativa este să nu avem deloc parte de astfel de evenimente, ceea ce ne-ar scoate în totalitate de pe harta eSports.
Din punctul meu de vedere organizarea putea fi mai bună și nu vreau să duc lucrurile la modul extrem sau să dau vina exclusiv pe organizator pentru faptul că nu m-am putut bucura de eveniment. Pur și simplu anumite detalii au fost trecute cu vederea. De exemplu, după prima zi, când ai văzut că s-a strâns o gramadă de lume la EnvyUS vs Heroic, o idee ar fi fost montarea unui gard în jurul podiumului pentru următoarele două zile ca jucătorii să nu fie afectați de puhoiul de copii din fața lor.
Încă un lucru interesant de făcut pentru următoarele evenimente de genul acesta este ca pe lângă bilete de acces general să ai bilete vândute pe bază de loc și să ai pază care să verifice brățările cu rigurozitate, sigur e un cost mai mare, dar bănuiesc că poți să jonglezi cu cifrele astfel încât atunci când tragi linie să ieși pe plus atât financiar cât și să te simți bine că ai reușit sa organizezi pentru toată lumea un eveniment dezirabil.
Începutul furtunii
A venit și ziua cu numărul trei la Dreamack, din păcate am stat acasă pentru că nu voiam să mai trec prin peripețiile zilei anterioare. Parcă a fost mai aerisită sala din ce am văzut pe Twitch, însă s-a întâmplat inimaginabilul, cel puțin pentru mine. La finala de Counter Strike nu mai aveai loc să arunci un ac în față podiumului, să spunem că nu acesta este elementul șocant al poveștii cât faptul că s-au aruncat cu obiecte în casteri și pe sus erau pancarte ce aveau scrise pe ele mesajele “They are A” și “They are B”. Cu alte cuvinte trolling dus la un nivel extrem.
Bineînțeles am fost taxați pentru acest gest pe reddit, un pic cam dur aș zice. Acțiunile unor indivizi nu pot fi generalizate și însușite de o țară întreagă, însă nu pot să neg că am simțit un pic de rușine când am văzut pancartele respective.
Toată lumea dă vina pe copii, că sunt toxici, că sunt nesimțiți, că sunt așa și pe dincolo, vorbim doar despre efect, nu și despre cauză. Am mai atins acest subiect aici și aici. Da, m-au deranjat și pe mine, dar ce să faci? Ce autoritate am eu asupra copilului altui om? Pentru el, sunt un nimeni. Să îi dau cu pancarta în cap cum sugerau unii? Ce am rezolvat? O să se uite la mine ca la ultimul comunist rămas în viață și o să îmi spună că nu înțeleg mesajul complicat și adânc “Dix out for Harambae“, scris cu markerul negru cumpărat de la Secret Shop.
Singura autoritate din viața lor sunt părinții și poate pe alocuri modelele pe care le urmează în viață și iată că am ajuns _din nou_ la două dintre cauzele pe care le-am mai enumerat cu alte ocazii, dar lumea pare să nu înțeleagă. Dacă adaugi oleacă de organizare defectuoasă, aka oamenii ce trebuie să impună regulile la un eveniment, iese ce a ieșit la Dreamhack.
Pădurea și copacii
Să presupunem de dragul presupunerii că organizarea ar fi fost impecabilă, că totul ar fi decurs ca la carte. Chiar credeți că tot nu ar fi fost lucruri aruncate pe jos de față cu părinții sau nu ar fi țipat sau nu ar fi făcut fel și fel de lucruri? Dacă răspunsul este nu, înseamnă că nu ați mai ieșit de mult din casă printr-un parc/mall sau nu ați mai utilizat mijloacele de transport în comun.
Vedeți voi, problema este că fiecare părinte vrea să îi ofere copilului tot ce e mai bun și nu condamn acest lucru, dar ce nu îi oferă este atenție, să vadă ce şi cum face, de ce face, de ce țipă? Să lase telefonul sau ce bârfa e interesantă acum sau orice fel de activitate și să încerce să comunice cu copilul lui, să îi explice de ce nu e bine să țipe ca ultimul descreierat, de ce nu e bine să lase gunoi pe unde merge și așa mai departe.
Știu ce reacție o să aveți, că la 10-13 ani ar trebui să știe…ce mai exact? Cum să se comporte într-un grup mare de oameni? Voi chiar credeți că la vârsta aia poți să te comporți ca un adult? La vârsta aia înveți și asimilezi o grămadă de lucruri dintr-un ocean de informație numit Internet.
Fiecare este diferit, nu putem să construim un șablon și să îl ținem ca etalon pentru fiecare copil, este absurd. Dacă eu am fost ok mulţumită părinților și educaţiei primite, asta nu înseamnă că și următoarea generație de după mine va fi la fel. Și aici aș vrea să ating un alt punct interesant…modelele din viața lor, în momentul în care părintele este absent din viața copilului acesta încearcă sa umple golul acela cu altceva…cu altcineva, cu prieteni pe care i-a întâlnit prin jocuri sau grupuri de Facebook, cu Youtuberi… Pe principiul cine se aseamănă se adună. Cred că întelegeți unde bat.
Viitorul poate suna…bine
Sunt mare fană eSports și nu m-am putut bucura de Dreamhack cum aș fi vrut cum am făcut-o în alți ani, dar nu sunt șocată. Nu aveam așteptări prea mari, așa că nu prea am fost surprinsă de ceea ce s-a întâmplat acolo. Trebuie să acceptăm ca există o nouă generație de gameri pe care fie îi acceptăm și încercăm să le oferim susținerea de care au nevoie pentru a-şi dezvolta această pasiune, fie îi ignorăm.
Prevăd întrebări de genul “păi cum să îi susținem”. În primul rând trebuie să acceptăm situația de față. După care începi să îți pui câteva întrebări. Sunt moderator pe un grup de gaming pe Facebook?
Oare ce pot să fac? Aș putea să moderez mai bine, să mediez situațiile tensionate. Sunt Youtuber, ce aș putea să fac? Să nu mai încerci să fii amuzant într-un mod forțat, să copiezi și să distribui memeuri pe care nu le întelegi doar cu scopul de a fi în ton cu moda. Sunt jurnalist, eu ce rol am în toată treaba asta? Teoretic eu doar trebuie să informez lumea și atât.
Dar stai, pot să și emit opinii bazate pe argumente fundamentate. Pot să fac articole ce nu sunt doar clickbaituri, oferind astfel adevărul pur. Dar dacă sunt un simplu gamer bătrân? Eu am atât de multă experiență, dar nu am răbdare cu toți acești copii, dar poate aș putea să am și aș putea să le explic cum stau lucrurile cu Consoles vs PC, că totul e doar o perdea de fum și că ne putem bucura cu toții de ce platformă dorim.
Vedeți? Putem face ceva, trebuie doar să vrem acest lucru, să fim un pic mai toleranți, să acceptăm când greșim și România poate să treacă peste palma primită.
You will be a good parent
“În prima zi ca mai toți oamenii corporatiști de 27 de ani am fost la muncă și m-am bucurat în paralel pe Twitch atât de turneul de Counter Strike, cât și de cel de Hearthsone.”
– Hearthstone*
—–
“Cine știe, poate pe viitor o să vedem Hearthstoneul ca un eveniment mare de eSports.”
– Hearthstone nu este eveniment, dar am inteles la ce te referi, si totusi, Hearthstone ARE evenimente mari de eSports http://www.esportsearnings.com/games/328-hearthstone-heroes-of-warcraft (eu zic ca sunt destule turnee de Hearthstone… cu premii ff mari) dar chiar te asteptai sa fie multa lume la standul HP? ei nu au treaba cu fenomenul numit Gaming, iar la Dreamhack, pe langa lansarea acelei unitati imense (careia nu-i vad rostul), a fost doar o marketing poll, daca vrei sa-i spui asa. Ei au venit doar cu acele unitati imense, ceva laptop-uri… si cu periferice STEELSERIES… rebranduite… ca sa-ti dai seama de market share-ul celor de la HP in gaming.
Dar mai pe scurt, Hearthstone nu a fost un succes la Dreamhack din cauza ca aproape NIMENI nu a auzit de HP in materie de gaming… HP e ceva nou, aproape inexistent pe piata in momentul actual, in gaming.
—–
“pancarte ce aveau scrise pe ele mesajele “They are A” și “They are B”. Cu alte cuvinte trolling dus la un nivel extrem.”
– Asta s-a intamplat la fiecare Dreamhack… posibil sa nu te fi uitat la Katowice sa vezi exact aceleasi mesaje, acolo fiind ignorate de presa
—-
“Oare ce pot să fac? Aș putea să moderez mai bine, să mediez situațiile tensionate. Sunt Youtuber, ce aș putea să fac? Să nu mai încerci să fii amuzant într-un mod forțat, să copiezi și să distribui memeuri pe care nu le întelegi doar cu scopul de a fi în ton cu moda. Sunt jurnalist, eu ce rol am în toată treaba asta? Teoretic eu doar trebuie să informez lumea și atât.”
– Offtopic. ce legatura are Dreamhack cu moderarea unei situatii tensionate? situatia tensionata de la orice eveniment trebuie sa fie calmata de organizatori, nu de vreun YouTuber, jurnalist, moderator pe vreun grup de facebook… si nu inteleg de ce ar trebui sa ne indreptam privirile catre youtuberi, moderatori de pagini de facebook, jurnalisti sau mai stiu eu ce cand vine vorba de educarea unui copil?
Personal, eu sunt YouTuber / creator de continut / entertainer… sau cum vrei tu sa ma numesti, dar nu sunt dadaca prin intermediul online, sa-mi educ copiii de pe canal/pagina de facebook sau mai stiu eu ce. Fiecare este absolut liber sa posteze ce vrea pe canalul / pagina lui de facebook, in felul asta evita sa-si creeze un caracter diferit pe online, fata de viata reala.
Eu sincer nu cred ca as vrea sa imi fac o imagine de dascal pe internet… stii cum e… ti se spune inca din tinerete sa “fii tu insuti”, ca mai apoi cand cresti, sa ti se spuna sa te abtii de la anumite lucruri, pt ca nu bate bine la ochi.
Nu vreau sa ma gandesc ca sunt un formator de opinii (ca posibil asta ai sa-mi spui), nu sunt un formator de opinii, sunt entertainer, iar fiecare entertainer, vine cu glumele lui la pachet, cu felul lui de a-si mentine publicul.
Cat despre meme-uri postate random… crezi ca acele meme-uri educa copiii? sau mai bine, ai impresia ca vreun articol de al tau va schimba ceva daca tot incerci sa dai lectii de viata sau cum sa-ti educi copilul, pe un site ce nu are legatura cu educatia copiilor ?
In final, nu vreau sa te insult, dar totusi am s-o fac subtil.
Cred ca esti putin frustrata… din 10 articole scrise pe acest site, 8 sunt negative si iti exprimi frustrarile intr-un mod destul de agresiv, ba chiar si cu bold, sa se vada ce te deranjeaza pe tine mai mult…
Unele articole le scrii pur si simplu in stilul telefonului fara fir, gen din auzite (vezi “Modelul de azu, educatia ce nu o sa o aiba un maine – YouTube”… iti dau un exemplu (as putea sa-ti dau MULTE).
“Cum încercăm să reparăm această greșeală? Aducând intr-o sală de circa 1000 de locuri între 3 și 5 mii de oameni.”
Ai dat direct copy-paste de pe digi, ca si ei au mancat aceeasi prajitura ca tine… fara macar sa gandeasca logic, sau sa se uite la sala Eminescu (sala initiala, de 1,000 locuri) … doar dintr-o simpla poza ti-ai fi dat seama ca nu intra acolo 3 – 5 mii de oameni nici macar unii peste altii, pana la tavan… ca mai apoi sa compari si tu, lafel ca ei… YouMeet cu mult pomenitul Colectiv.
Mult noroc in cariera. – Leonard, EpicShorty.
Bună Leonard,
Să le luăm pe rând.
1) Hearthstone
PGL Tavern Tales este un eveniment important, dar aparent nu este unul mare pentru România ca să fie pe scena principală cum au fost Counter Strike Global Offensive sau Dota 2 anul trecut la Dreamhack, unde fiecare avea dedicată jumătate de sală.
Că era HP, că nu era HP, doritorii de Hearthstone nu aveau unde să stea. Nu îți înteleg argumentul conform căruia
“Dar mai pe scurt, Hearthstone nu a fost un succes la Dreamhack din cauza ca aproape NIMENI nu a auzit de HP in materie de gaming”
Foarte mulți prieteni știau unde să se ducă și au vrut să vadă acele meciuri, dar nu au avut unde să stea și era mult prea cald acolo. Ei au venit pentru Hearthstone, nu că nu era cine știe ce provider de periferice. Mă îndoiesc că cineva a venit acolo pentru ce avea de oferit HP, era un bonus. Lumea s-a adunat acolo să îi vadă pe Rdu, Lifecoach, Superjj, să vadă RNGul din Hearthstone în acțiune, răsturnările de situație, etc.
2) Educația + frustrarea mea
Cred că replica asta vine mai degrabă pe fondul articolului precedent. Intuiesc să cred că am explicat în articolul ăsta ce înseamnă pentru un copil un model și cum ai tu un rol în toate acestea. Poți să fii entertainer, poți să faci ce vrei tu, eu doar am expus o părere, o iei în considerare, bine. Nu? Iară bine. Nu s-a oprit Pământul și nici nu a venit apocalipsa.
“din 10 articole scrise pe acest site, 8 sunt negative”
După matematica mea asta înseamnă cam 80% din articolele pe care le-am scris, adică 73 din 92. Hmm, oare comunicatele și review-urile intră în acestă categorie?
Ce vezi tu acolo nu e frustrare.
FRUSTRÁRE, frustrări, s. f. Acțiunea de a frustra și rezultatul ei.
FRUSTRÁ, frustrez, vb. I. Tranz. A lipsi pe cineva (în special statul sau o instituție a lui) de un drept sau de un bun; a păgubi; p. ext. a înșela.
Pe mine nu mă lipsești de nimic și nici nu mă simt înșelată de ceva. Ce vezi tu este altceva, dar asta o să o las ca mister.
3) Confuzia
“Oare ce pot să fac? Aș putea să moderez mai bine, să mediez situațiile tensionate. Sunt Youtuber, ce aș putea să fac? Să nu mai încerci să fii amuzant într-un mod forțat, să copiezi și să distribui memeuri pe care nu le întelegi doar cu scopul de a fi în ton cu moda. Sunt jurnalist, eu ce rol am în toată treaba asta? Teoretic eu doar trebuie să informez lumea și atât.”
Asta era la sfârșit, concluzie, pentru ce putem face noi. Dacă tu nu vrei să facă asta, este decizia ta. Însă aș vrea să citez un meme relevant pentru situția asta “With great power, comes great responsibility.”
4) Cariera mea
La fel îți doresc și ție. Sper doar ca în timp să pot să acopăr și mai bine evenimentele de eSports din România. 🙂
Cat despre meme-uri ce n-au sens, ai intrat pe pagina de facebook Overheat ? pe mine nu ma deranjeaza, dar cand tu, ca scriitor pe site-ul asta vorbesti de meme-uri postate pe facebook, dar pe facebook-ul overheat nu te uiti sa vezi ca e practic same thing. meme-uri funny, fara vreun motiv anume, doar sa tii viewerii activi si sa-i amuzi.
Cat despre Hearthstone, a fost si la Dreamhack pe scena mare in 2014, la dreamhack si a fost de succes. deci este mare si in Romania, dar nu atunci cand il asociezi cu HP, intr-un stand micut unde stai pe niste perne si te joci casual.
Serios Leo, ce legatura are asocierea unui brand cu situatia descrisa de Haxa? Articolul este cat se poate de argumentat si descrie o situatie in care ne aflam cu totii. Este datoria noastra, a tuturor, de la gameri la casteri, organizatori si asa mai departe, sa educam publicul. Sunt de acord ca nici eu si nici tu, nu suntem mama sau tatal copiilor care vin la DH sau alte evenimente. Insa aia sunt doar niste copiii. Ei din pacate nu au discernamant sau capacitatea de a analiza o situatie. Cu atat mai putin de gestiona ceva daca lucrurile nu merg bine. Revenind la brand-uri si jocuri, este absolut irelevand daca se joaca CS, Dota, LOL, Fifa sau HS, sau daca standul este al lui HP, Asus, Maguay sau altii. Important este ca aerul sa fie respirabil, conditiile sa fie bune, sa exista paza si ordine interioara iar oamenii sa fie responsabili si civilizati. Si ca tot ai mentionat de 2014, chiar si atunci ne-am facut de ras, chiar la scena mare, unde, in timpul concursului de cosplay, 3 pusti cu varste intre 8 si 12 ani, s-au urcat pe schela de la HyperX si peste carul de filmare, luptandu-se intre ei pe tricouri. 🙂
Leonard,
Am scris asta
“Să nu mai încerci să fii amuzant într-un mod forțat, să copiezi și să distribui memeuri pe care nu le întelegi doar cu scopul de a fi în ton cu moda. ”
Dacă tu ai înteles că nu trebuie să te folosesti de memes, îți recomand să mai citești o dată cu atenție.
Cât despre HP vrei să spui că nu e mare în materie de gaming la noi?! Repet lumea știa unde să se ducă, problema a fost spațiul. În loc de perne se puteau așeza mai multe scaune unde să stea lume să se uite. Din greșeli se învață.
N-are rost sa mai explic. De fiecare data cand vin cu un argument, te faci ca nu intelegi si revii cu un reply in care incerci sa pari superioara. (nu e cazul)
Exact acelasi lucru l-ai facut si cand ti-am spus ca pari frustrata, mi-ai dat copy-paste de pe dex, sa-mi explici cuvantul “frustrat”, cand eu cred ca ai inteles la ce ma refeream in acel reply.
Despre HP, nu am zis ca nu e mare, am zis ca nu exista in materie de gaming la noi. e inexistent. (market share, brand awareness…etc)
INEXISTÉNT, -Ă, inexistenți, -te, adj. Care nu există; neexistent, nul (1). ♦ Fig. (Despre oameni) Care nu se face remarcat, lipsit de importanță, de valoare; șters, neglijabil. – Din fr. inexistant.
In plus, datorita inexistentei lor pe piata de gaming, standul HP a fost axat doar pe zona PC-urilor, Hearthstone fiind intr-un fel ignorat cand a fost vorba de organizare si hype.
@mihai_ioan:disqus Intotdeauna copilasii s-au batut pe tricouri, card-uri de RP…etc… si nu doar la noi, dar aici era vorba ca Haxa spunea ca nu sunt competitii mari de Hearthstone la noi in tara.
In caz ca n-ai inteles de la inceput, draga Xena, era ideea ca frustrarile tale din viata de zi cu zi, nu trebuiesc transpuse intr-un articol. (articolele tale par fiind scrise cu nervi… aproape toate)
Ia exemplu de la un om cu ceva mai multa experienta in viata. daca te simti nervoasa si vrei sa scrii un articol (oriunde ar fi el), dormi, iar daca a 2-a zi ai in gand sa scrii acelasi articol ca in ziua precendenta… un articol in care practic te axezi si subliniezi chestiile negative, ba mai mult, incerci sa arunci intr-un fel vina pe youtuberi, administratori de pagini de facebook sau mai stiu eu ce, cand nu au legatura cu aerul conditionat ce aproape te-a ucis la dreamhack sau pancartele ce intotdeauna au fost prezente (ba chiar si cu injuraturi)… atunci posteaza.
Mult noroc. I’m out.