A treia expansiune din jocul Hearthstone:Heroes of Warcraft, Whispers of the Old Gods a fost lansat pe 27 aprilie, aducând în joc peste 130 de cărți.
Chit că am întârziat puțin cu această recenzie, tot ne-am distrat cu noile cărți și deck-uri din această expansiune. Whispers of the Old Gods are la bază zei antici, care mereu au căutat să corupă fiecare colțișor al ținutului Azeroth, fiind, așa cum v-ați dat seama, niște creaturi malefice.
De altfel, avem și patru legendare ce ilustrează patru zei antici faimoși: Yogg-Saron, N’Zoth, C’thun si Y’Shaarj. Au fost introduse chiar și cărți ajutătoare pentru C’thun cu proprietatea:”Give your C’thun x/x wherever it is”, ceea ce înseamnă că aceasta poate primi buff atât cât timp cartea se află în mână, dar și în timp ce este în pachet.
Odată cu această expansiune au fost introduse și două noi moduri de joc: Standard și Wild. În modul Wild jucătorul poate juca cu absolut toate cărțile din joc, în timp ce pe modul Standard acesta poate folosi cărți din orice expansiune și aventură cu excepția Curse of the Naxxramas și Goblins vs Gnomes.
Pe modul Standard, cel puțin, lucrurile par să se fi balansat puțin, întrucât deck-urile des întâlnite sunt în mare parte deck-uri de control, cele aggro fiind întâlnite destul de rar.
În continuare, vă vom prezenta câteva cărți care nouă ne-au făcut cu ochiul și care au făcut meciurile mai interesante și spectaculoase:
- C’thun
Unul dintre cei patru zei antici faimoși, C’thun este o legendară ce, odată cu lansarea expansiunii, a fost oferită fiecărui jucător, indiferent dacă acesta a avut cumpărată expansiunea sau nu.
Efectul său de battlecry este unul dintre cele mai puternice la ora actuală, cartea putând fi folosită ca finish și care este ajutată de alte cărți care îi dau buff. C’thun este o carte foarte potrivită pentru un deck de Control Priest sau chiar și anumite variații ale Druid-ului.
- Twin Emperor Vek’lor
Twin Emperor Vek’lor este cu siguranță una dintre cele mai enervante legendare din această expansiune, mai ales dacă pe board-ul jucătorului se află și un Brann Bronzebeard, astfel încât adversarul să aibă în fața sa nu două, ci trei Taunt-uri de care să treacă.
Așa cum este menționat și în descrierea cărții, Twin Emperor va mai scoate încă un Taunt pe masă dacă legendara C’thun are cel puțin 10 attack. Ca și C’thun, Twin Emperor este o carte mandatorie într-un deck de control ce îl are la bază pe C’thun, fiind destul de puternică chiar și împotriva unui deck de control.
- N’Zoth, the Corruptor
Chiar dacă nu are nevoie de alte cuvinte în plus, N’Zoth, the Corruptor este o legendară foarte puternică, amintindu-ne puțin de Baron Rivendare (Your minions trigger their Deathrattles twice), numai că de această dată toți minionii cu deathrattle care au fost distruși în timpul jocului vor fi readuși pe board de către această legendară atunci când este jucată.
Aici ne putem gândi foarte ușor la o a doua Sylvanas Windrunner pe board, Cairne Bloodhoof și așa mai departe, așa că ați ghicit: pentru ca acestă legendară să aibă un efect devastator, deck-ul trebuie să conțină destule cărți cu Deathrattle.
- Beckoner of Evil
Beckoner of Evil este o carte ce nu trebuie să lipsească din niciun deck ce îl are la bază pe C’thun. Pe lângă statisticile bune pe care le are pentru un minion de 2 mana, aceasta oferă și un buff bun lui C’thun. Pentru un deck de Control Priest, Beckoner of Evil este o carte excelentă, dat fiind faptul că de regulă deck-urile de Priest duc lipsă foarte multă de cărți bune de 2 mana.
- Twilight Elder
Ca și Beckoner of Evil, Twilight Elder este o carte folositoare pentruC’thun din pricina efectului său, și o carte foarte bună de 3 mana pentru statisticile pe care le deține, precum este Spider Tank-ul din Goblin vs. Gnomes. Statisticile sale pe care le deține o face să fie o carte de 3 mana mult mai bună decât multe cărți de 3 mana specifice anumitor clase și de aceea își merită locul în pachet.
- C’thun’s Chosen
C’thun’s Chosen constituie un removal foarte bun pentru un minion de 4 mana, mulțumită Divine Shield-ului pe care-l deține, chiar dacă Health-ul nu este foarte ajutător. Ca și Beckoner of Evil sau Twilight Elder, această carte oferă de asemenea buff renumitei legendare al cărui nume îl poartă.
- Polluted Hoarder
Chiar dacă stats-urile acestei cărți nu sunt dintre cele mai bune, Polluted Hoarder (versiunea coruptă a cărții Loot Hoarder) este o carte cu Deathrattle potrivită pentru deck-urile ce-l conțin pe N’Zoth, the Corruptor și este clar o alegere mult mai bună decât Loot Hoarder.
- Disciple of C’thun
Disciple of C’thun este un Stormpike Commando la doar 3 mana și buff pentru C’thun, nu neapărat cel mai bun 3-drop, dar un removal decent pentru partea de early game.
- Doomcaller
Una dintre cărțile noastre preferate din joc, Doomcaller este o carte foarte bună pentru late game, atât ca buff pentru C’thun, dar și pentru al doilea efect al său care reîntoarce în pachet legendara C’thun dacă aceasta a fost distrusă. Deci ce poate fi mai bun decât un C’thun? Al doilea C’thun!
Cam acestea sunt cărțile neutre care ne-au plăcut din noua expansiune, iar acum putem să aruncăm un ochi și pe câteva cărți specifice claselor din joc.
Druid
- Dark Arakkoa
Pe lângă stats-urile incredibil de bune pe care le are (5/7 Taunt), Dark Arakkoa este și un buff foarte bun pentru C’thun, fiind o carte destul de puternică în deck-urile de Druid ce îl au la bază pe C’thun, deci vorbim din nou despre deck-uri mid-range spre control.
- Klaxxi Amber-Weaver
Una dintre cele mai puternice cărți din această expansiune pentru clasa Druid, Klaxxi Amber-Weaver este specială pentru efectul de Battlecry pe care-l are și care-i oferă +5 Health dacă C’thun are cel puțin 10 Attack și unde jucătorul poate complica lucrurile oferindu-i taunt, ceea ce l-ar face aproape la fel de bun ca un Ancient of War.
- Mire Keeper
Odată cu această expansiune au revenit și variațiile deck-ului de Tokken Druid, iar Mire Keeper este un 4-drop numai bun pentru un astfel de deck, unde, evident, jucătorul va alege să aibă pe board un 2/2 Slime.
Paladin
- Forbidden Healing
Pentru un deck de Paladin bazat pe heal foarte mult, Forbidden Healing poate fi un real ajutor. Chiar dacă Forbidden Healing costă 400 dust pentru crafting, este o carte esențială în deck-urile bazate pe Heal pentru efectul pe care-l are.
- Ragnaros, Lightlord
Ca și Forbidden Healing, Ragnaros Lightlord este esențial în deck-ul bazat pe healing, fiind bun atât ca statistici pentru un minion de late game, cât și pentru efectul pe care-l are, însă indicat este să nu fie jucat pe un board gol, decât dacă este neapărată nevoie, întrucât costituie un ”first target” pentru adversar.
Priest
- Hooded Acolyte
Probabil una dintre cele mai bune cărți pentru clasa Priest apărute în această expansiune, Hooded Acolyte este echivalentul unui Water Elemental al clasei Mage, însă cu un efect la pachet: +1/+1 pentru C’thun de fiecare dacă când un caracter primește Heal. Este un minion mid-range foarte bun și greu de scos de pe board și de altfel un buff foarte bun pentru C’thun.
- Shifting Shade
Un Deathrattle destul de enervant, nu-i așa? Shifting Shade este un 4-drop destul de bun, în ciuda Health-ului pe care-l are, pentru deck-urile ce îl au la bază pe N’Zoth, the Corruptor și cu puțin noroc, jucătorul poate obține o carte bună de la oponent cu ajutorul acestei cărți.
- Twilight Darkmender
O carte foarte puternică pentru efectul său pentru clasa Priest este Twilight Darkmender care, în cazul unui C’thun de cel puțin 10 Attack, va oferi 10 Health jucătorului, sau în cazul unui Brann Bronzebeard existent pe board, 20 Health, făcând din acesta un heal foarte bun și o carte cu statistici destul de puternice pe tablă.
Rogue
- Shadow Strike
Chiar dacă recent clasa Rogue a primit nerf pentru Blade Flurry, noua expansiune i-a adus un spell, respectiv removal destul de puternic pentru doar 3 mana.
- Undercity Huckster
O carte potrivită tot pentru variațiile de deck-uri ce au la bază N’Zoth, the Corruptor, Undercity Huckster este un 2-drop destul de bun pentru clasa Rogue, atât pentru statistici, cât și pentru efectul său.
- Xaril, Poisoned Mind
Ca și la Undercity Huckster, Xaril este o carte bună pentru variațiile de deck-uri cu N’Zoth, the Corruptor și poate face mai interesante meciurile prin Toxin card-urile pe care le oferă deathrattle-ul ei, chiar dacă statisticile cărții sunt destul de proaste.
Shaman
- Flamewreathed Faceless
Odată cu noua expansiune, clasa Shaman a primit câteva cărți extraordinar de bune, iar Flamewreathed Faceless este una dintre ele. Sărind peste Overload-ul pe care-l face, această carte are printre cele mai bune statistici din tot jocul,4-drop cu 7/7, făcându-și loc în deck-urile mid-range sau chiar și aggro.
- Evolve
Deși nu am întâlnit-o foarte des pe parcursul meciurilor, Evolve se potrivește foarte bine în deck-urile mid-range și este destul de bună și în Arenă.
- Thing from Below
Efectul acestei cărți este destul de interesant, iar Hero Power-ul clasei Shaman are acum un scop în plus de a fi folosit, însă Thing from Below mai are sinergie și cu alte cărți precum Tuskarr Totemic. Așadar, deck-urile de mid-range au o carte puternică în plus.
- Eternal Sentinel
Un subtitut bun pentru Lava Shock este Eternal Sentinel care, pe lângă efectul pe care-l are, este și un 3/2 pe tablă, ceea ce o face mult mai bună decât Lava Shock pentru deck-urile de mid-range, dar nu pentru cele aggro.
Warlock
- Possessed Villager
O carte de 1 mana destul de bună pentru deck-urile de Warlock Zoo, sau aggro mai bine-zis, cu niște statistici decente și un deathrattle relativ bun.
- Darkshire Councilman
Un 3-drop destul de bun pentru clasa Warlock și foarte bun în deck-urile de Aggro, având pe jumătate acțiunea unui Questing Adventurer întrucât primește buff numai în cazul atacului și din pricina Health-ului este o carte destul de greu de scos de pe tablă dacă un removal bun nu există pe tablă sau în mâna jucătorului (spell).
Warrior
- Ravaging Ghoul
O carte foarte bună pentru clasa Warrior anti-Aggro, având efectul Whirlwind-ului, însă acesta vine la pachet și cu un minion de 3/3 pe tablă, ceea ce este un early foarte bun pentru Warrior și își poate face loc într-un deck de control.
- Ancient Shieldbearer
Precum Twilight Darkmender din clasa Priest, Anicent Shieldbearer are un efect foarte bun pentru Warrior datorită lui C’thun, întrucât dacă C’thun are cel puțin 10 attack acesta va oferi 10 Armor jucătorului atunci când este jucat pe tablă, iar dacă există și un Brann Bronzebeard deja pe tablă, 20 Armor va fi mai mult decât bine-venit, ca să nu mai menționăm de statisticile bune pentru o carte relativ de late game, bună de altfel în deck de control.
Cam acestea sunt cărțile care ne-au plăcut din noua expansiune Hearthstone, Whispers of the Old Gods. Ale voastre care sunt?
Excelent articol,foarte frumos așezat. Keep Going !