Când vine vorba de stocare, pot spune că am evoluat destul de mult din punct de vedere tehnologic față de acum câțiva ani, când SSD-urile erau scumpe (deh, tehnologie nouă), iar HDD-urile de mare capacitate costau și ele ceva.
De exemplu, eu în anul 2008 am plătit undeva la 320 de lei pentru un hard disk de 640 Gb. În zilele astea, pentru aceeași sumă de bani obții un HDD cu o capacitate mai mare.
Totuși, uneori se pune problema de mobilitate sau de back-up. Unele persoane călătoresc des și se întâmplă să apară situații care necesită un transfer de date mare și nu ai o conexiune bună la internet în zona respectivă sau ar mai fi cazul când vrei să reinstalezi Windows-ul și ai nevoie să îți faci back-up la date sau ar mai fi cazul meu.
Dacă nu știați, eu am un hobby: fotografia și eu țin foarte mult la pozele pe care le fac și chiar dacă ele sunt încărcate pe faimosul Facebook, tot prefer să le am și pe suport fizic în siguranță.
Bun, în consecință, avem nevoie de stocare, mobilitate, fiabilitate, siguranță și rezistență pentru nevoile și datele noastre. Din acest motiv, astăzi la Overheat ne vom arunca o retină pe hard disk-ul extern ADATA HD720, varianta de 1TB.
Ce avem în cutie?
La capitolul acesta nu prea am multe de spus sau remarcat. Avem o cutie standard, cu informații mai mult decât suficiente pe aceasta, iar în ea vom regăsi.
- Hard Disk-ul în sine
- Manual de utilizare
Specificații tehnice și construcție
ADATA HD720 nu este un simplu hard disk extern pe care îl plimbi de colo colo și deodată te trezești că se strică dacă îl scapi. Acesta intră în categoria “Military schockproof”. Asta înseamnă că poate rezista la șocuri fizice conform standardelor pe care le are armata pentru echipamentul electronic.
Nu doar atât, hard disk-ul îndeplinește condițiile și pentru rating-ul IP6X și IPX8. Ce înseamnă asta? IP sau Ingress Protection este un standard internațional care definește nivelul de eficacitate al etanșității unui produs împotriva factorilor externi cum ar fi apa, praful și alte goange și gângănii.
IP6X- etanș complet împotriva prafului
IPX8- protejat împotriva efectului prelungit al presiunii când este cufundat în apă. Mai exact, acesta poate rezista până la 120 de minute, la o adâncime de 200 de cm.
Ce îl face așa de rezistent? Acest produs are 3 metode de protecție. Prima este montura din cauciuc pentru hard disk, după care acesta intră într-o carcasă dintr-un plastic dur, rezistent la șocuri și taman la urmă adăugăm un ultim ingredient, o cămașă de silicon dacă îi pot spune așa. Scopul ei este să atenueze și să absoarbă efectele unui șoc mecanic.
Comic, avem chiar și un led pentru acest lucru. Dacă HDD-ul funcționează sau transferi date cu acesta, ai un led de culoare albastră care îți indică stadiul acestuia. În cazul în care suferă un șoc mecanic în timpul funcționării, led-ul va comuta la culoarea roșie și va pâlpâi, iar dacă avem o eroare, acesta va rămâne aprins.
La capitolul interfață avem parte de USB 3.0, compatibilă și cu USB 2.0. Trebuie să vă avertizez că vă trebuie un cablu special, dacă vreți unul mai lung.
Nu în ultimul rând, trebuie să mai menționez că în acea carapace se ascunde un hard disk Toshiba MQ01ABD100, de 5400 RPM și un buffer de 8MB.
Bateria de teste și platforma
Pentru a observa mai bine capabilitățile acestui produs am recurs la următoarele programe: Anvil Storage Utilities, AS SSD, Atto Disk Benchmark și Crystal Disk Info. În plus, drept termen de comparație voi avea hard disk-ul meu din sistem, un Seagate Desktop HDD 2TB. Oricum, acesta va fi mai mult ca un punct de reper.
Platforma de teste este următoarea:
Procesor |
Intel Core i7 4790K |
Placă de bază |
ASRock Fatal1ty Z97X Killer |
Cooler |
Noctua NH-D14 |
Memorii RAM |
HyperX Fury Savage 4 X 8GB DDR3 2400 MHz CL11 |
Placă video |
Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition |
SSD + HDD |
Intel 530 SSD 120 Gb + Seagate Desktop HDD 2TB 7200RPM 64MB SATA-III |
PSU a.k.a Sursă |
Antec Edge 650W PSU |
Carcasă |
Corsair Graphite 230T |
Sistem de operare |
Windows 10 |
Anvil Storage Utilities
AS SSD
Atto Disk Benchmark
Crystal Disk Info
Concluzii
După ce am parcurs toate testele pot spune că ADATA HD720 s-a comportat surprinzător de bine pentru un hard disk extern. Sincer să fiu, mă așteptam ca acele 5400 de RPM îl vor trăgea în jos, dar nu a fost să fie. Din acest motiv, eu cred că vă puteți bizui pe acest produs când vine vorba de siguranță și performanță.
Dacă o să am timp, poate voi filma și câteva cadre când “inund” HDD-ul sau îl supun unor “căzături”. Prețul lui ADATA HD720 este undeva la 300 de lei.