[REVIEW] MSI GTX 960 Gaming 4G – partenerul ideal pentru gaming Full HD

IMG_3329Design, overclock şi răcire

La capitolul design, pot spune cu lejeritate că aspectul este unul foarte atrăgător, cu un colorit roşu-negru şi forme ce transmit cu succes ideea de performanţă. Pe partea opusă sistemului de răcire este amplasat un backplate ce protejează electronica dispusă pe acea parte a plăcii.

Pe lateral este amplasat un logo MSI al cărui mod de iluminare poate fi controlat atât din MSI Gaming App cât şi din GeForce Experience. Tot pe aceeaşi parte se află şi locaşul de alimentare, ce necesită conectarea unei mufe de 8 pini. Aşa cum spuneam şi în capitolul anterior, în cazul în care sursa din sistem dispune doar de o mufă cu 6 pini, pachetul plăcii video conţine un adaptor de la 6 pini la 8 pini.

MSI Gaming AppCeva mai devreme spuneam că MSI GTX 960 Gaming 4G este supratactată încă de când o scoţi din cutie. Frecvenţa de bază este de 1216MHz, iar cea de boost este 1279Mhz. După instalarea software-ului MSI Gaming App, un simplu click poate comuta intre cele trei moduri de funcţionare:

  • Silent Mode, tactat la o frecvenţă de bază de 1127 MHz, cu Boost la 1178 MHz (exact ca design-ul recomandat de NVIDIA)
  • Gaming Mode, cu frecvenţe de 1216 MHz, respectiv 1279 MHz în boost
  • OC Mode, cu 1241 MHz la bază şi 1304 MHz în boost.

 

Pentru utilizatorii avansaţi ce doresc să obţină performanţe şi mai mari, există deja foarte cunoscuta aplicaţie MSI Afterburner, ce este atât de îndrăgită încât alţi producători au copiat-o la indigo. Din Afterburner pot fi monitorizate cele mai importante aspecte referitoare la functionarea întregului PC şi pot fi crescute atât frecvenţele cât şi voltajul.

MSI Afterburner

IMG_3311Sistemul de răcire prezent pe această placă se numeşte Twin Frozr V şi prezintă mai multe caracteristici menite să ne facă viaţa mai frumoasă. MSI foloseşte termeni precum Zero Frozr, SuperSU sau Torx pentru a descrie funcţiile şi componentele sistemului de răcire, însă lucrurile nu sunt la fel de intimidante dacă afli ce înseamnă cu adevărat.

În primul rând, placa este foarte silenţioasă, graţie funcţiei pe care MSI o numeşte Zero Frozr. Practic, cele două ventilatoare nici măcar nu pornesc până în clipa în care placa atinge o temperatură de 60 de grade Celsius. Nu te joci? Placa video nu va scoate nici măcar un sunet. Zero Frozr permite şi controlul individual al ventilatoarelor. Acest lucru înseamnă că, la nevoie, placa poate porni un singur ventilator.

IMG_3366Pentru o eficienţă termică ridicată, MSI a implementat un sistem de heatpipe-uri pe care l-a denumit SuperSU. Este vorba despre patru ţevi de cupru de lungime redusă şi cu o grosime de 8mm ce sunt conectate la cinci zone de pe suprafaţa radiatorului, pentru o disipare eficientă a căldurii în radiatorul bine răcit de cele două ventilatoare Torx.

Cum adică ventilatoare Torx? Păi… MSI a decis să ofere un nume specific ventilatoarelor utilizate, dintr-un motiv foarte bine întemeiat. Ventilatoarele au un design patentat de MSI, ce permite generara unui flux de aer mai eficient. Pe scurt, jumătate dintre palele ventilatorului sunt obişnuite, în timp ce celelalte sunt pale de dispersie.

Rolul primelor este de a crea împinge aerul cu forţă în radiator, iar palele de dispersie îi conferă aerului o direcţie radială ce nu doar că acoperă mai eficient radiatorul, dar îi şi permit aerului cald să iasă mai repede din sistemul de răcire.

Descriere simplificată: palele clasice trimit aerul perpendicular pe radiator, însă palele de dispersie îl orientează la un unghi, “măturând” astfel aerul peste radiator şi răcind chiar şi extremităţile acestuia, împreună cu heatpipe-urile ce de obicei nu au parte de răcire directă.

960-torx

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.