E frumoasă. Dar deşteaptă? (Display, performanţă)
Fiecare persoană are alte aşteptări de la o tabletă. De exemplu, unii doresc în primul rând autonomie, alţii responsivitate, alţii o densitate cât mai mare a pixelilor. Samsung Galaxy Tab S2 nu este perfectă, dar are câte un plus la majoritatea categoriilor.
Poate cel mai important element al unui dispozitiv pe care-l foloseşti pentru a citi şi urmări conţinut multimedia este ecranul. Iar in cazul Tab S2 vorbim despre un Super AMOLED cu diagonală de 8” şi luminozitate incredibilă, ce are o rezoluţie de 2048×1536 pixeli, rezultând astfel o densitate de 320 de pixeli per inch. O valoare la fel de mare ca a Retina Display-ului de care dispune principalul competitor, iPad Mini 4.
O altă asemănare cu gama de tablete de la Apple este raportul de aspect a ecranului, care este de 4:3 (adica forma este mai apropiată de a unui pătrat decât în cazul tabletelor 16:10). Acest lucru se traduce printr-o experienţă foarte plăcută la navigarea pe internet, unde tableta excelează atunci când este ţinută în orientare portret. Dacă însă plănuieşti să foloseşti tableta mai mult pentru a viziona filme decât pentru browsing şi aplicaţii… ideal ar fi să cauţi un model cu proporţii 16:10. Asta deoarece filmele au un aspect mai lat şi nu pot fi vizualizate pe un ecran 4:3 fara a fi flancate de bare orizontale negre deasupra și sub clipul video.
În orice caz, pe acest ecran vei vedea conţinut aşa cum nu l-ai mai văzut niciodată. Cum spuneam şi puţin mai devreme, ecranul are un nivel foarte înalt de luminozitate, iar contrastele sunt superbe graţie tehnologiei AMOLED. Nu cred că mai are rost să menţionez cât de frumos redă culorile.
Creierul acestei tablete este cipul Exynos 5433, ce conţine 8 nuclee de procesare într-o configuraţie big.LITTLE (quad-core 1.9 GHz + quad-core 1.3 GHz) pentru o bună eficienţă energetică, dar şi un procesor grafic Mali T760MP6 ce se descurcă excelent. SoC-ul Exynos 5433 este asezonat cu 3GB de memorie RAM.
În termeni practici, paragraful de mai sus poate fi tradus simplu: Această tabletă oferă o experienţă de utilizare foarte, foarte bună. Nu am sesizat încetiniri în funcţionarea interfeţei sau a aplicaţiilor instalate (nici măcar când vine vorba de jocuri 3D), iar comutarea de la o aplicaţie la alta se face rapid, cu un minim de nervi pentru utilizator.
Capturi de ecran din CPU-Z:
Punând în balanţă responsivitatea, masa redusă, calitatea ecranului şi raportul de aspect 4:3, m-am surprins de nenumărate ori căutând Tab S2-ul pentru activităţi pe care de obicei le rezervam MacBook Air-ului din dotare. Lucruri precum căutările pe Google, verificarea mail-ului şi chiar vizionarea de filme (ignorând barele de letterbox), devin mult mai relaxante atunci când ai lângă tine o tabletă care se comportă ca o extensie naturală a ta.
Dincolo de caracteristicile principale pe care le-am explorat mai devreme, S2 mai are câţiva aşi în mânecă.
De exemplu, noul cititor de amprente permite deblocarea tabletei prin simpla atingere a butonului Home. Prima variantă Tab S funcţiona puţin diferit, necesitând o mişcare a degetului pe senzor pentru a detecta amprenta. Amprenta poate fi utilizată şi în anumite aplicaţii, dar şi pentru autentificarea pe site-uri web.
În termeni de conectivitate wireless, avem aproape toate lucrurile la care ne-am aşteptat: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac MIMO, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 BLE, însă varianta testată de mine (SM-T710) nu are locaş pentru conectarea unui SIM de date. Există însă şi o variantă ce dispune de un asemenea locaş. Aceasta are codul de produs SM-T715.
În ceea ce priveşte memoria internă, aceasta poate fi de 32GB sau 64GB, cu posibilitatea de a extinde capacitatea memoriei prin intermediul unui card microSD de până la 128GB.
Salut, Roberto. Frumos articol, in ciuda faptului ca folosesc Windows 10 si nu Android. 🙂
Salut George! Multumim frumos pentru apreciere. Speram ca in viitorul apropiat sa prindem la review o tableta sau un telefon cu Windows. 😀