PlayStation VR, headset-ul de realitate virtuală pentru consola PlayStation 4 se va lansa, conform reprezentanților Sony, în octombrie anul acesta. Pentru piața europeană are prețul recomandat de 399 euro.
“Încă de când am anunțat PlayStation VR în cadrul GDC 2014 am primit un feedback bun din partea gamerilor, dar și al dezvoltatorilor de jocuri. Pentru a fi siguri că vom putea furniza suficiente unități,precum și o gamă largă de jocuri compatibile, am decis să lansăm PlayStation VR în octombrie 2006.” spune CEO-ul PlayStation, Andrew House.
Deși Sony ne promite că vom avea PSVR în casă până la finele anului, data de lansare din octombrie vizează numai țări precum: Regatul Unit al Mării Britanii, Franța, Germania, Austria, Suedia, Norvergia, etc; România nefiind pe listă. Ca și în cazul altor produse PlayStation (de exemplu PS4) lansarea în țara noastră întârzie, iar cel mai probabil vom vedea headset-ul pe rafturile magazinelor în prima jumătate a lui 2017.
httpv://www.youtube.com/watch?v=wZ57Cl3Nq6o
Conform celor spuse de compania niponă, în prezent peste 230 de dezvoltatori lucrează la jocuri cu suport pentru PSVR precum Until Dawn: Rush of Blood(SCE), Eagle Flight (Ubisoft), Robinson: The Journey(Crytek) sau EVE: Valkyrie (CCP Games).
Dintre aceste 230, peste 50 vor fi lansate până la finalul anului. Dintre jocurile aflate în dezvoltare trebuie menționat un nou mod de Star Wars Battlefront(EA/DICE) intitulat “The Trials of Tatooine” și disponibil exclusiv pe PSVR.
Pe lângă jocuri, PSVR este compatibil și cu alte aplicații din suita (destul de restrânsă) a consolei PS4; headset-ul fiind capabil să redea filme 3D, dar și poze și clipuri filmate la 360 de grade.
httpv://www.youtube.com/watch?v=-GXvYexMoZY
Din punct de vedere tehnic, PlayStation VR încorporează un ecran OLED 1920×RGB×1080 de 5,7 inci (960×RGB×1080 pentru fiecare ochi) cu un unghi de vizualizare de 100 de grade și cu un refresh rate de 90Hz-120Hz.
Pe lângă headset-ul propriu-zis, pachetul de bază (cel de 399 de euro) mai vine și cu o mică unitate de procesare, un cablu pentru VR, cablu de alimentare, cabluri HDMI și USB, un adaptor pentru priză și o pereche de căști stereo în-ear, precum și cu accesul la jocul The Playroom VR.
httpv://www.youtube.com/watch?v=kAUZ1H2_fn8
Un lucru ciudat este absența PlayStation Camera din pachetul standard, întrucât perifericul este indispensabil în funcționarea headset-ului.
Cel mai probabil lipsa camerei se datorează marketing-ului, prețul pachetului fără cameră fiind cu 60 de euro mai mic, deci mai atractiv pentru cumpărători. De asemenea mulți utilizatori de PS4 dețin PS Camera și nu ar fi fost justificată cumpărarea ei pentru a două oară.
Compatibile cu noul PSVR sunt și controller-ele PS MOVE, acele periferice care îți transformau PS3-ul într-un fel de Nintendo Wii.
PlayStation VR este al treilea headset major care urmează să fie lansat pe piață în acest an, și deşi este cel mai slab din punctul de vedere al specificațiIor, la capitolul preț și jocuri compatibile iese caștigator în fața Oculus Rift și HTC Vive.
Este însă Realitatea Virtuală viitorul în materie de gaming? Sau este o altă strategie de marketing cum au fost la vremea lor jocurile în format 3D și motion controls? Spune-ne în comentarii părerea ta despre VR.