Acum ceva timp, înainte de existența televizorului, oamenii aflau cele mai noi “trend-uri” cu ajutorul ziarului, radio-ului și dacă chiar vroiau să fie “hip” atunci băgau la înaintare patefonul cu ale sale discuri de vinil.
Timpurile s-au schimbat, au apărut walkman-urile ceea ce prezenta ideea de mobilitate. Evident, nu toți au acceptat această schimbare, rămânând la metoda veche de a purta ditamai Boombox-ul pe umeri patrulând pe străzile orașelor și împărtășind pasiunea lor pentru muzică celelorlalte persoane din jur, atâta timp cât îi țineau bateriile.
Fastforward câțiva ani buni și piața ajunge să cunoască un nou contender pe segmentul de “hardware” pentru audiofili. Mai exact, este vorba de docking station-urile.
Astăzi vă voi prezenta un astfel de gadget. Îl cheamă BenQ treVolo (gesticulând cu cele 3 degete ca un italian) și se vrea a fi o boxă bluetooth portabilă și în același timp un docking station. Așa văd eu situația, o combinație din cele două.
Bun, haideți să trecem în pâine!
Ce avem în cutie?
Când vine vorba de design-ul cutiei nu pot spune că are ceva ieșit din comun încât să zici “WoW” și să cazi pe spate, iar asta nu pot spune că ar fi un lucru rău sau că ar pierde “puncte” din cauza asta.
La deschidere suntem întâmpinați de o pungă măricică cu bule de aer, care asigură protecția boxei noastre în timpul manipulării și transportului, ca să nu mai dăm vina pe curier și într-un final ajungem felul principal:
-
Boxa în sine
-
Manual de utilizare
-
Încărcător
Specificații tehnice și construcție
În primul și în primul rând haideți să ne aruncăm un ochi peste specificații. Când vine vorba de impedanță, aceasta se situează între 60 Hz și 20 kHz.
La capitolul conectivitate avem parte de standardul Bluetooth 4.1 acompaniat de un jack de 3.5 mm și un USB audio. Avem un power key, Volume Key , Sound Mode, Play/Pause și butonul de “împerechere”. Trebuie să menționez că butonul de Sound Mode se luminează în 3 culori, în funcție de cum vreți să fie tonalitatea melodiei.
Nu în ultimul rând, trebuie adusă în vedere și bateria lithium-ion care nu se poate detașa, dar care vă poate vă ofeir undeva la 12 ore de autonomie, în funcție de regimul de utilizare pe care îl aveți.
La capitolul construție, o mare parte din carcasa boxei este realizată dintr-un aluminiu relativ subțitre, de bună calitate și bine finisat în care sunt integrate două difuzoare acompaniate de către două panouri electrostatice, cu două drivere de tip dual bass care conferă o frecvență plată ceea ce se traduce printr-un surplus de fidelitate acustică. Aveți o imagine reprezentativă mai jos cu diferența dintre un difuzor normal și unul electrostatic.
Experiența personală
Că tot am ajuns la acest aspect, m-am gândit cum am putea noi să folosim această boxă și în ce mediu. Pe lângă călduroasa noastră casă, putem să o luăm la birou. Nu râdeți, fiindcă multor persoane le place să aibă niscaiva muzică în surdină în timp ce lucrează. Îți conferă un plus de energie. Pe lângă asta, mai ai posibilitatea când te duci undeva să campezi și nu ai chiar la îndemână o priză sau chiar și într-o călătorie în afara țării.
Poți să fii tipul/tipa modernă care în loc să care un Boombox pe umăr, cară un treVolo. Cu siguranță vei atrage atenția multor trecători. Din păcate boxa care am avut-o eu la review nu a ieșit din casa mea, dar asta nu înseamnă ca am testat-o în diverse locații și poziții.
De exemplu, în bucătărie parcă merge să asculți ceva în timp ce savurezi și digeri bucatele alese și pregătite cu drag. În plus, poate transforma gătitul într-o activitate distractivă, în special dacă ai și un partener(ă).
După am schimbat locația în camera principală și am poziționat boxa în diverse locuri să văd capabilitatea boxei când vine vorba de volum, calitate, claritate și impendanță.
Am uitat să menționez. Am folosit atât flac-uri cât și mp3-uri. Evident, se auzea mai bine pe flac-uri, dar trebuie să ținem cont de faptul că un flac ocupă ceva loc și chit că avem multă memorie la telefon, în ziua de astăzi ne folosim de streaming online pentru melodii și acestea nu pot avea calitatea scontată.
Un alt loc mișto pentru boxa asta ar fi fost baia. Să zic că aveam un loc unde să o pun, dar am renunțat la idee. Am văzut de multe ori la televizor sau în filme că e mișto să ai în baie un docking station sau un televizor ca să te relaxezi și mai bine în timp ce îți faci baie sau altele.
Un alt lucru pe care aș vrea să îl mai menționez ar fi faptul că boxa poate reprezenta un amplificator pentru apelurile voastre. Mai exact, toate apelurile se vor auzi în difuzoare și puteți răspunde înapoi mulțumită microfonului încorporat. Această funcție despre care v-am vorbit se numește speakerphone, ceva de genul cum au multinaționalele în sălile de conferințe.
Ah! V-am spus că treVolo e foarte mișto drept ceas deșteptător dimineața? Doar îți setezi alarma pe telefon și gata! Autonomia din câte se pare chiar ajunge la cele 12 ore. Nu pot spune că a fost folosită intensiv, dar a mers ceva. 😀
Concluzie
Per total spune că am fost plăcut mulțumit de performanța boxei BenQ treVolo, de claritatea și calitatea sunetului difuzuat și în special de construcția acesteia.
O mică problemă ar fi la volum. Este foarte posibil ca în camere mari să își mai piardă din “punch”, dar fiind o boxă portabilă puteți să o relocați foarte ușor.
Eu sper doar să își găsească un loc pe piață, fiindcă nu toată lumea este în favoarea unui docking station când lor le este ușor să stea cu telefonul la ureche și să asculte muzică.