Memoriile NAND au depășit pentru prima dată hard disk-urile clasice la capitolul stocare. S-a reușit obținerea unor memorii de 1.19Tb pe un inch pătrat pentru producția în masă.
Samsung a anunțat că în cursul acestui an memoriile vor ajunge până la 1.69Tbpsi. Această cantitate depășește cu brio și cele mai high end hard disk-uri.
Tot în acest an, Micron a arătat că în laboratoarele sale memoriile NAND 3D au ajuns la 2.77Tbpsi. Deja discutăm de o dublare a cantității față de un HDD.
Marii producători de soluții de stocare au îmbunătățit cu 60% densitatea per inch a hdd-urilor în anul 2015 comparativ cu anul precedent, fără a depași însă memoriile NAND la acest capitol. Totuși, apare o întrebare: de ce nu vedem SSD-uri de 2TB măcar la un preț mare?
Motivul e unul simplu și deductibil. Costurile pentru fabricarea unei memorii cu așa o densitate sunt enorme. Micron a împins la 2.77Tbpsi, dar această valoare rămâne încă în laborator. Astfel, în 2016 HDD-urile vor rămâne principalele componente hardware pentru stocare.
Un HDD are o densitate maximă de 1.3Tbpsi, însă majoritatea producătorilor se situează sub această limită. Spre exemplu Seagate se zbate în jurul valorii de 850, adică de 2 ori mai puțin față de ce ne așteaptă în acest an folosind memoriile flash.
Samsung a declarat că SSD-urile de 15TB sunt la orizont. Totuși, Tokyo-based Fixstars vinde SSD de 13TB cu prețul de 1$ pe GB. Dintr-un calcul simplu, rezultă un amețitor preț de 13.000$. Aceste cifre adeveresc spusele mele anterioare. Un hdd de 8TB se vinde momentan cu 200$ + TVA la noi în țară.
Prețurile vor începe să scadă ușor, deoarece industria se dezvoltă, iar Intel și alte mari companii intră puternic pe piață.
În ultimii ani SSD-urile au avut o cădere de preț fenomenală: anul trecut mi-am cumpărat un SSD 840 EVO 120GB de la Samsung cu 330 RON la reducere. Anul acesta se găsesc SSD-uri cu 95% din puterea EVO-ului meu la 200 RON. HDD-urile în schimb se mențin la 250 RON/1 TB.
Sursa graficelor: [Idema.org]