Life is Strange s-a lansat de mai bine de un an, mai precis pe 30 Ianuarie 2015, am văzut că Overheat nu i-a făcut un review la timpul respectiv așă că m-am gândit „hei, de ce să nu îl fac eu acum”. Prin urmare bine ați venit la „Throwback Reviews” și începem primul episod cu Life is Strange.
Mai întâi si mai întâi review-ul acesta nu are niciun fel de spoiler major. Se pot face unele presupuneri dar nu o să știți dacă acestea sunt valide sau nu până nu ați pus și voi mâna pe joc. Acum că v-am asigurat de acest lucru putem începe.
Life is Strange este un adventure dezvoltat de către compania franceză Dontnod Entertainment. În rolul principal o avem pe Maxine Caufield, o adolescentă de 18 ani din orașul Arcadia Bay. Este pasionată de fotografie de aceea urmează programul academic de la Blackwell, unul dintre cele mai prestigioase licee de artă din Oregon.
Într-o zi frumoasă de toamnă, după ce a primit o mică prelegere în cadrul cursului de fotografie de la profesorul Jefferson, Maxine sau Max, ca orice adolscent consideră că viața momentan pune prea multă presiune pe ea.
Prin urmare iși face loc prin mulțimea de la școală și se retrage în baia fetelor pentru un pic liniște. Din păcate, Nathan Prescott dă buzna în cameră, deși era baia fetelor. Îl urmează o domnișoară și de aici începe un interogatoriu ostil prin care respectiva încearcă să îl șantajeze.
Nathan nu se lasă intimidat, folosește privilegiul de a fi unul dintre copii familiei Prescott și scoate un pistol cu care descarcă un glonț în abdomenul fetei.
În tot acest timp Max a fost spectatoare la toată sceneta, însă nu pentru mult timp, după câteva secunde de la împuscătură ea se trezește înapoi la cursul de fotografie.
A fost un vis? Nu! Eroina noastră află că are puterea de a controla timpul în sens invers, astfel poate să modifice evenimentele după bunul plac.
Bineințeles o salvează pe fata care l-a urmărit pe Nathan în baie și salvează o viață nevinovată. Nu apucă să vadă cine este această tânără în nevoie de ajutor, dar totul este dezvăluit odată cu trecerea timpului. Ironic nu? Ei bine aflăm că fata pe care a salvat-o este Chloe Price, cea mai bună prietenă a ei din copilărie, pe care Max a părăsit-o acum 5 ani pentru a se muta în Seattle cu familia.
De aici începe aventura celor două fete, Life is Strange nu este doar povestea lui Max, ci și cea a lui Chloe. Ele trebuie să se ajute reciproc pentru a rezolva cele două mistere ale jocului, practic câte o enigmă de fiecare.
Max vrea să afle dacă evenimentul meteorologic din visul ei va deveni realitate, iar Chloe încearcă să iși gasească prietena care a dispărut fără urmă cu ceva timp înainte ca Max să revină în Arcadia Bay.
La capitolul poveste cam atât am de zis, orice fel de continuare sau detaliere doar strică bucuria de a descoperi singuri lucruri legate de simbolistica jocului, de subtilitățile pe care le oferă în anumite momente cheie.
Ador acest lucru la un joc adventure, nu e ca în seria Runaway, unde există un început și un sfârșit asupra cărora nu poți crea o dezbatere, în Life is Strange jocul rămâne cumva în sufletul tău chiar și după terminarea lui.
Povestea nu este singurul element de succes al jocului, ci și…muzica. Eu sunt adepta unor acorduri de chitară mai agresive și a unui tempo accelerat la tobe, prin urmare coloana sonoră din Life is Strange ar trebui teoretic să nu fie pe placul meu.
Dar uite cum se regăsește în playlistul meu pe Deezer. Liniile melodice rezonează aproape la perfecție cu stările de emoție create în unele momente în joc.
Cred ca număr pe degetele de la o mână jocurile care au reușit să facă din muzică un element important de atmosferă. Pur și simplu dacă nu ar fi existat melodiile respective Life is Strange nu ar fi avut același impact.
Grafica din joc este plăcută și completează tabloul care pâna acuma are ca și componente atât povestea, cât și muzica. Personajele sunt finisate cu texturi ce sunt pictate pe caractere, dându-le astfel un aer artistic.
Cutscene-urile prezintă efectul de depth of field, dar și un efect pe care îl regăsim în fotografie, totul pentru a crea o lume plină de culoare. Nu am avut probleme de FPS, ba chiar în unele momente am avut chiar și 200 de FPS.
Așadar dacă aveti un Dual Core cu frecveța de 2,0 GHZ, 2GB de RAM si o placa video dedicata cu memoria de 512 MB, jucați cu încredere.
Elementele de gameplay sunt simple și ușor de înțeles. Te vei folosii de puterea lui Max de a da timpul înapoi fie pentru a rezolva puzzle-uri, fie să îți conturezi povestea așa cum vrei tu. De multe ori vei parcurge toate ramurile de dialog existente pentru a te putea decide care este cea mai buna opțiune pentru tine.
Totodată poți să influențezi lumea din jur și prin lucruri mărunte, nu doar prin deciziile importante ale jocului, așă că trebuie să fii atent la toate detaliile. Pentru colecționarul din tine Life is Strange oferă posibilitatea să faci poze artistice la diferite elemente aflate în Arcadia Bay în schimbul unor achievementuri, 55 la număr.
Ador jocul, frumos review simplist!