Final Fantasy pentru necunoscători

sephs

Poate te-ai mai confruntat cu numele de Final Fantasy în viața ta de gamer, fie de la prieteni, fie de pe Internet, sau poate chiar tot aici pe Overheat.

Șansele ca acest nume să nu îl fii intalnit sunt foarte mici, având în vedere popularitatea acestei serii și o istorie de peste 28 de ani. Ei bine, nu multe francize se pot laudă cu așa ceva, și dacă te întrebi de ce a rezistat până în ziua de azi, te aflii în locul potrivit.

Într-adevăr, este nevoie de curaj să încerci lucruri noi, și asta se aplică cât în viață, cât și în jocurile video. Scufundarea în universul vast și divers al Final Fantasy, cu capul înainte te poate aduce în adâncurile unei eterne si triste confuzii, însă de asta mă aflu aici.

Deci, ce este Final Fantasy?

Final Fantasy este o franciză creată de Hironobu Sakaguchi, dezvoltată si deținută în prezent de Square Enix, în trecut denumită Square.

Primul Final Fantasy a apărut într-un moment de răscruce, jocul fiind un ultim efort al lui Sakaguchi si al echipei lui, de unde si numele. Însă jocul s-a dovedit a fi un success și am ajuns să ne bucuram de un ”Final” Fantasy XIV.

Cum se joaca Final Fantasy?

De, obicei Final Fantasy în dicționar este sinonim cu RPG-ul. Cu toate acestea în lunga sa istorie de 28 de ani, au fost și alte jocuri ștampilate cu numele francizei, iar unele dintre acestea nu sunt RPG-uri, ci fie racing, fighting sau chiar MMORPG-uri.

Ok, sunt confuz.

Hai să o luam de la început. Primul Final Fantasy a fost lansat în 1987 și este un RPG classic, cu un system de combat simplu Turn-Based, adică pe ture. Jucătorul trebuia să defileze prin meniuri pentru a folosi iteme, vrăji sau atacuri.

Final Fantasy a păstrat acest sistem mult și bine, iar pe parcurs au apărut modificări de la un titlu la altul. Cu timpul Final Fantasy a ajuns să definească noțiunea de JRPG.

Jocul constă în două componente: sistemul de combat şi sistemul de “câmp”, adică te plimbi prin harta jocului şi poţi vorbi cu NPC-uri, colecţiona comori, etc. iar când întâlneşti un inamic, fie random, sau nu, sistemul de combat se activează și astfel eşti aruncat în luptă.

final-fantasy-nes-logo-73933

Titlurie au legătură între ele?

Niciuna, cu excepţia câtorva elemente definitorii acestei francize (ex. Chocobo). Povestea nu este legată în nicun fel, iar numerele sunt folosite doar pentru a le numerota succesiv și nu pentru a-ți arăta ordinea în care trebuie să le joci.

De aceea nu trebuie să le joci în ordine, decât dacă dorești să vezi cum a evoluat seria pe parcursul timpului. Pe lângă acest fapt, vei observa că niciunul nu se joacă la fel, și va trebui să abordezi tactici și strategii diferite de la un titlu la altul.

Unde ar trebui să încep?

Întreabă asta 5 fani Final Fantasy şi vei primi 10 răspunsuri diferite. Final Fantasy oferă foarte multă variabilitate de la un titlu la altul, şi este destul de greu să recomanzi un punct de plecare. Însă, voi încerca să vă ofer câteva variante de răspuns.
De-a lungul timpului Final Fantasy a lansat jocuri grozave şi mai puţin grozave, însă soundtrack-ul a fost dintotdeauna foarte bun. Pot garanta că pe orice titlu ai pune mâna, nu vei rămâne dezamăgit pe acest plan.

Final Fantasy VII
Cel mai aclamat şi cel mai popular pe departe joc care a fost “ştampilat” cu numele de Final Fantasy. Al 7-lea titlu din serie oferă o poveste foarte bună şi personaje memorabile, precum Cloud Strife şi cel mai bun antagonist din istoria Final Fantasy, şi anume Sephiroth.

Într-adevăr grafică este depăşită în momentul de faţă, însă jocul a fost lansat în 1997 şi a fost primul joc din serie care a avut parte de grafică 3D.
Dacă eşti genul care să ţină aşa mult la grafică, poţi aştepta remake-ul care a fost anunţat, dar până atunci poţi încerca Crisis Core: Final Fantasy VII. Acesta este un prequel, lansat în 2007 pe PSP, cu un sistem de luptă asemănator celui din Kingdom Hearts.

ff71

Final Fantasy VI
Preferatul multor fani, şi este considerat cel mai bun din serie, însă nu a fost niciodată printre preferatele mele. Este unul din cele mai bune însă şi pune la bătaie o poveste bună, un set de personaje pe care ai să le indrăgeşti şi este cam cel mai bun punct de plecare deoarece este valabil pe iOS şi pe Android, pe lângă platforma de lansare, SNES. În plus Final Fantasy VI este un joc cu o dificultate scăzută, aşa că acest titlu nu îţi va oferi multe dureri de cap.

maxresdefault

 

Final Fantasy XII
În opinia mea unul din cele mai bune, dacă nu cel mai bun joc care poartă acest nume. La vremea sa revoluţionar pentru tot ce a însemnat Final Fantasy până în acel moment. O poveste diferită faţă de clasicul tipar Final Fantasy, actori foarte buni, iar cireaşa de pe tort, sistemul de luptă.

518f8a3aee47310171

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn
Al 3-lea joc de tip MMORPG din seria Final Fantasy şi preferatul meu din întreaga serie. Apărut în urma dezastrului ce a însemnat Final Fantasy XIV, Square Enix au ars tot ce au clădit, iar din cenuşa acestuia a rasărit precum pasărea Phoenix.

Cel mai complex pe de parte din serie, datoriă faptului că este un MMORPG, dar şi o poveste bună. O hartă mare de explorat, iar dacă eşti deja familiarizat cu Final Fantasy vei întalni multe elemente familiare.

realm5

Final Fantasy Tactics

Chiar dacă a fost lansat după Final Fantasy VII, FFT nu a fost acaparat total de popularitatea acestui joc şi a devenit unul din cele mai iubite capitole ale acestei francize. Jocul dispune de un puternic caracter politic, şi spre deosebire de celelalte din serie viziunea este din aer, având viziune totală asupra câmpului de luptă.

jpg

Cele fiind spuse, sper că am reuşit să vă fac cel puţin curioși în privinţa Final Fantasy dacă nu deja îndrăgostit de ce are de oferit şi astfel să puteţi să vă bucuraţi de viitorul Final Fantasy XV și remake-ul Final Fantasy VII la potenţialul maxim.

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.