Dacă îți plac jocurile de tip puzzle și în același timp adventure, în care să treci dintr-o lume într-alta și să colecționezi diferite artefacte sau suveniruri, atunci trebuie să încerci Pid.
Cu toate că numele-i nu este grandios, Pid este un joc extrem de captivant și chiar pe alocuri dificil. Lansat în anul 2012 de către dezvoltatorul Might and Delight, Pid combină foarte bine ideea de exoplorare cu cea de a strânge suvenirurile de care ai nevoie pentru a trece de toate obstacolele care-ți ies în cale.
Jocul conține 22 de locații diferite, zeci de dușmani diferiți și, aparent, un sistem de traversare al obstacolelor destul de interesant numit ”Beams”.
Ce sunt acestea? Mici câmpuri anti-gravitaționale care-l ajută pe Kurt, adică pe jucător, să se deplaseze fie prin aer, fie să evite anumite obstacole, sau fie să colecționeze diferite lucruri. Ele pot fi activate din tasta ”X” la o distanță foarte mică față de locul unde dorește jucătorul să le plaseze.
Mai târziu, în unele pasaje secrete sau catacombe acestea vor fi foarte utile. De altfel, nici capcanele nu lipsesc din acest joc, ele putând să te conducă în fel de fel de locații sumbre sau vesele.
Însă nu trebuie să uităm de povestea lui Kurt, în care acesta trebuie să găsească drumul către casă, iar pentru aceasta el trebuie să străbată toate locațiile în căutarea suvenirurilor, care conțin indicii despre locul unde se află sau despre folosința lor.
Modul adventure se poate juca pe două niveluri de dificultate: easy și medium, însă la anumite strategii de traversare a unei locații chiar și modul easy poate să devină dificil.
Gameplay-ul poate deveni și el puțin enervant, întrucât adesea poți greși fie o săritură, fie plasarea unui Beam, ceea ce te poate da din punctul de unde s-a salvat ultima dată jocul. Și asta din cauza faptuui că tastele pentru săritură și ”arme” sunt fix una lângă cealaltă, și adesea ești tentat să apeși tasta greșită.
Acest lucru devine foarte enervant atunci când te vezi nevoit să treci iar și iar prin anumite obstacole.
Însă există și Challenge Rooms, unde scopul nu mai este să explorezi și să aduni diverse obiecte, ci să te folosești de ”armele” precum Beams ca să traversezi contra cronometru toate obstacolele dintr-o cameră. Pentru fiecare ”armă” de genul există trei camere cu dificultăți diferite și câteodată chiar și prima cameră îți poate pune răbdarea la încercare.
Jocul poate fi jucat atât în single player mode, cât și multiplayer, iar cel din urmă mod este mult mai recomandat, întrucât este mai ușor să treci împreună cu un partener de vastele challenge-uri prezente în joc.
De altfel, acesta poate fi achiziționat la prețul de 9,99 Euro pe patforma Steam.