BenQ GW2765HT: opticianul tău 2K

BenQ este o companie destul de tânără pe piață. Pornită în 1989 ca o linie separată a Acer, dedicată monitoarelor și perifericelor, Acer Peripherals în 1997 aduce primul monitor TFT-LCD.

În 2001, se creează AU Optronics (AUO), al treilea cel mai mare producător de panouri TFT-LCD din lume. În același an, Acer Peripherals își schimbă numele definitiv în BenQ, un derivat al sloganului lor, „Bringing Enjoyment aNd Quality to Life”.

În prezent, BenQ produce aproape toate tipurile de dispozitive electronice pentru divertisment: proiectoare, ecrane LCD, televizoare LCD, PC-uri AIO, notebook-uri, netbook-uri, camere digitale, telefoane mobile.

Rezoluția full HD (1920×1080) a devenit un standard pe monitoarele din ziua de astăzi. Toți știm, însă, că pe monitoarele mari, de la 25” în sus, rezoluția FHD este mult prea mică pentru o suprafață atât de mare. Așadar, monitoarele 2K și 4K sunt o prezență mai mult decât necesară.

Fără să mai lungesc vorba, monitorul din testul de astăzi este BenQ GW2765HT, un monitor cu rezoluția 2K și diagonala de 27”.

Trec rapid prin specificațiile lui:

* ecran de la AUO, de tip IPS (unghi de vizualizare 178/178)

* Iluminare W-LED (lumină albă)

* Rezolutie 2560×1440

* Refresh 60 Hz

* Latență 4ms

* Randare culori 100% sRGB (80% NTSC, 79.1% AdobeRGB)

* Tratament anti reflexii semilucios

* Interfețe: D-sub, DL-DVI, HDMI 1.4, DisplayPort, audio in, audio out

* Reglaj pe 4 axe (înălțime, înclinare, pivotare, aplecare)

* Compatibil VESA 100mm

Iată pe ce configurație am testat ecranul: Asus G75 VW cu nVidia 670M 3GB DDR5, conectat la monitor extern prin HDMI. Personal, folosesc zi de zi un monitor FHD HP Pavilion 22xi.

Am ținut să menționez pe ce configurație am testat monitorul pentru că, având o rezoluție 2K, poate crea incompatibilități de tip hardware (să nu ducă placa grafică). Inițial, nici pe laptopul meu nu a vrut sa funcționeze corect, dar după un update de drivere video și după ce am instalat driverul monitorului (găsit pe CD), totul a funcționat fără probleme. Vă recomand să faceți la fel, dacă aveți astfel de probleme.

Design

Ecranul BenQ GW2765HT prezintă o combinație de plastice mate și lucioase. Personal, nu sunt adeptul lucrurilor lucioase, tocmai pentru faptul că sunt un magnet de amprente. Partea bună este faptul că plasticul lucios se regăsește numai pe rama ecranului. Partea proastă la această combinație este faptul că partea lucioasă reflectă lumină și, în anumite condiții, poate deveni deranjant.

Baza este rotundă și permite pivotarea monitorului, piciorul are sistem de reglare pe înălțime, iar pe spate se regăsește sistemul de reglare a gradului de aplecare și rotație (landscape sau portret). Sistemul este rigid, dar nu trebuie să te lupți cu el.

Tratamentul anti reflexii este de calitate, ușor lucios, astfel nu scade calitatea imaginii, nu îi dă tente gălbui și nu o face neclară.

Toți conectorii se cuplează pe partea din spate, jos, fără a fi nevoie de distanțiere dacă montați monitorul pe un perete.

Din păcate, monitorul nu are conectivitate USB, iar butoanele de control ale meniului sunt dispuse pe spate, făcând operarea funcțiilor destul de anevoioasă.

 

Performanțe

Prima impresie: Vai cât de mare e! Vai cât spațiu de lucru am!!!

Aici am în general cuvinte de laudă. Lucrez foarte mult în programe de editare foto/video, deci am nevoie de:

1. Paletă mare de culori

2. Randare corectă a paletei de culori

3. Spațiu cât mai mult pentru desfășurare.

BenQ GW2765HT mi le oferă pe toate trei fără nicio problemă. Ok, are spectru 79.1 % Adobe sRGB, dar oferă randare 100% în spațiu de culoare sRGB. Majoritatea monitoarelor de pe piață (non-profesionale) oferă 95-97% randare în spațiul de culoare sRGB. Teoretic, monitorul nu ar fi capabil să scoată mai mult de 16.7 milioane de culori (adică 97% sRGB), fiind un monitor cu randare de 8 biți pe canal de culoare, dar folosind dithering (alternare foarte rapidă a două nuanțe pentru a crea o a treia), monitorul este capabil să păcălească ochiul uman și oferă 1.07 miliarde de culori (paletă regăsită pe monitoarele profesionale, capabile 10 biți).

5

Culorile sunt foarte bine calibrate, încă din fabrică. Am setat monitorul pe modul sRGB, HDMI RGB Range la 0-255, luminozitatea la 15%, contrastul la 50% și claritatea la 5. In timpul zilei am impresia că mă uit pe o foaie de hârtie, iar seara, când e întuneric, lumina nu devine deranjantă sau stresantă pentru ochi. Aveți și opțiunea să îl setați în modul normal, 97%sRGB (16-235).

O problemă, însă, ar putea fi faptul că negrul nu este chiar negru. Având un panou IPS, BenQ GW2765HT suferă (ce-i drept, destul de puțin) de IPS-Glow, adică negrul devine un gri închis, dacă este privit din anumite unghiuri. Personal, prefer asta în pofida schimbării drastice de culoare și contrast, regăsite pe monitoarele care folosesc tehnologia TN.

Legat de spațiu, rezoluția 2K este binevenită. Pot ține două documente unul lângă altul (chiar 3!!!), pot lucra la website în codare, sau pot lucra în Photoshop și Premiere fără să mai simt nevoia de un al doilea monitor. În plus, imaginile sunt clare, precise, fără pixelare, dar nici nu am nevoie de funcția de mărire.

4

În plus, BenQ GW2765HT oferă tehnologia senseye3, tehnologie care permite setarea din meniu a transmisiei de lumină albastră, dăunătoare și obositoare pentru ochi.

10 points to Gryffindor!

Legat de gaming, aici este ceva mai complicată situația. Având în vedere că este o rezoluție destul de mare, e nevoie de o placă video destul de potentă pentru a te bucura de întreaga rezoluție. Așadar, 670M-ul (aflată ca performanțe între 650 și 650TI, pentru desktop) a sughițat destul de tare când l-am pus la bătaie la un Dying Light. În Borderlands 2, în schimb, a funcționat cu toate setările la maximum, la rezoluția 2K.

Rata de refresh este blocată la 60 Hz. Cum monitorul nu este destinat gamerilor înrăiți, acest aspect nu este neapărat o bilă neagră. În plus, latența de 4ms este îndeajuns de mică încât să nu creeze probleme de tipul: image lag. Din punctul meu de vedere, cele două aspecte sunt chiar bune, considerând faptul că este un monitor IPS, tehnologie care este recunoscută pentru latențele mari și refresh-ul lent.

Efectul de ghosting apare, însă, în jocurile cu mișcări ample și rapide. Nu e rău, dar se putea mai bine.

Dacă placa video nu duce 2k, pentru a avea în continuare o imagine clară, ecranul mărește 1:1, așadar pentru 1920×1080, imaginea va apărea doar în mijlocul ecranului, cu margini negre de jur împrejur.

Concluzie

Așadar, este sau nu un best buy monitorul BenQ GW2765HT? Sincer, la cei aproximativ 1800 de lei, punctele rele nu mai sunt atât de importante. Am rezoluție 2K, am o paletă largă de culori, am o randare corectă și precisă în spectrul sRGB pentru editarea foto/video, în gaming se descurcă decent, iar pentru multimedia și munca de birou, monitorul se descurcă excelent.

Alexandru Nicusor Matei
Alexandru Nicusor Mateihttps://www.overheat.ro
Fotograf și iubitor de LEGO, se hrănește cu ciocolata neagră, ceai și sufletele celor uciși în seriile GTA și Dying Light.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.