Iată că am ajuns la ultimul review din această serie. Cu siguranță vor mai fi și altele pe viitor, dar per moment haideți să ne îndreptăm atenția către tastatura mecanică ASUS Strix Tactic Pro.
În caz că vă întrebați de la ce vine numele Tactic Pro, putem să “dăm vina” din nou pe departamentul de marketing de la ASUS fiindcă cu siguranță s-au gândit la spiritul tactic al bufniței.
Aceasta analizează împrejurimile și după alege cea mai bună cale prin care își poate captura eficient prada.
Acum poate înțelegeți de ce în armată un general depindea foarte mult de recunoașterea aeriană, deoarece îi oferea o altă perspectivă necesară pentru planurile sale de atac sau apărare.
Ce avem în cutie?
Păi nu prea mare lucru:
– Tastatura în sine
– Manualul
– Garanția
– CD-ul cu drivere
Specificații tehnice și construcție
Carcasa tastaturii este realizată dintr-un plastic negru mat destul de solid. Aceasta este asezonată cu switch-uri Cherry MX Brown, 21 de taste macro și 5 taste multimedia.
Nu mai vorbesc de tastele iluminate de o culoare portocalie specifică seriei Strix.
Experiența personală
Acum sigur unii dintre voi vor spune că tastaturile mecanice sunt doar o schemă de marketing menită să ne stoarcă de bani, dar nu e chiar așa.
Am văzut și auzit multe cazuri în care unele persoane spuneau că o tastatură cu membrană la 30 de lei e la fel de bună ca una mecanică care are un preț mult mai mare.
Ei, tastatura aia la 30 de lei e ca și cum Yamaha ar face un pian din PAL, cu clape din cel mai ieftin plastic și sârme de rufe pe post de corzi, dar haideți să revenim la subiect.
O să vă amuze remarca asta, dar mie mi-a plăcut foarte mult să scriu pe această tastatură. Era ca și cum lucram pe o mașină de scris. Gradul de comoditate a fost destul de mare, chiar și frecvența cu care scriam a cunoscut o mică creștere.
Un alt aspect plăcut sunt tastele un pic mai mari decât media generală, plus că fontul de pe acestea este mult mai vizibil combinat cu sistemul de iluminare.
În jocuri precum CS:GO, WoT, Call of Duty, Mortal Kombat X, Battlefield 4 am observat o scădere notabilă când vine vorba de timpul de preluare al unei comenzi.
Acest aspect este important deoarece în CS:GO, de exemplu, înseamnp diferența dintre viață și moarte uneori.
Că tot vorbeam de macro-uri mai devreme, acestea pot fi personalizate în soft-ul Strix după bunul vostru plac. Jucătorii de Moba-uri sau MMORPG-uri sigur se vor bucura, dar și cei de DayZ.
De ce și DayZ? Fiindcă în caz că nu știați, acest joc are porecla de “Running simulator” unde trebuie să alergi foarte mult ca să ajungi în locația dorită și trebuie să ții W apăsat tot timpul, așa că poți să faci macro pentru acel buton.
Ceea ce mi se pare că lipsește acestei tastaturi este un suport pentru încheieturile mâinilor a.k.a wrist rest pad. Eu am palmele medii spre mari și ținând cont că scriu mult am nevoie și de confort sporit.
Același lucru zic că este valabil și pentru cei care se joacă mult. Oricum, o variantă practică ar fi fost un wrist rest pad detașabil în caz că uneori aveți nevoie și de mobilitate pentru diverse competiții care nu au loc în umilul vostru cămin.
Concluzie
Pot spune că tastatura ASUS Strix Tactic Pro s-a prezentat per total general foarte bine, în afara acelui mic aspect cu wrist rest pad-ul. Voi puteți să spuneți că nu e chiar atât de important, dar eu consider că este esențial din punct de vedere ergonomic.
După ce am returnat Tactic Pro-ul la ASUS și am revenit la tastatura mea, vă pot spune sincer că nu o mai recunoșteam. Chiar era o mare diferență între ele.
Media prețului pe piață a produsului căruia i-am făcut review este undeva la 530 de lei.