Iată că DreamHack Masters Bucharest a luat sfârşit dupa 3 zile pline de peripeţii în lumea e-sports-ului unde am asistat la lupte crâncene între jucători cu “greutate” şi echipe cu renume, fiecare luptându-se din răsputeri să pună mâna pe trofeul cel mare şi lucios. Pe lângă vizionatul meciurilor, vizitatorii nu au dus lipsă de alte activităţi, fiecare partener al evenimentului încercând să îi atragă la standul lor cu diverse competiţii, produse noi sau personalităţi din lumea gaming-ului.
Ca sa fiu sincer, mie mi-a placut mult prezenţa păsării STRIX la standul ASUS. Din câte am înteles de la reprezentantul companiei, Francisc Kurko, aceasta a fost prima ei apariţie oficială de când a fost creată, ceea ce reprezintă o premieră pentru ţara noastră şi mai înseamnă că suntem importanţi în ochii mai marilor şefi de la ASUS.
La standul HyperX, prietenii nostri de la LAB501, Monstru şi Matose ne-au surprins ca de obicei cu o demonstraţie de OC impecabilă şi fără cusur, pe o platformă X97, unde au stors chiar şi ultima picătură de performanţă din ea, dobândid la nivel mondial două noi recorduri, Haswell SuperPI 1M record şi The World Record in PiFast!
De asemenea, cu ocazia evenimentului, Logitech a lansat oficial noua tastatură mecanică Logitech G910 Orion Spark. Un alt lucru pe care l-am apreciat a fost prezenţa Youtuberilor români faimoşi într-o zonă dedicată doar lor, unde fanii acestora au avut ocazia să stea de vorbă cu ei, să primească autografe şi să facă poze cu aceştia.
Plus că nu trebuie să uităm de mirifica prezenţă a echipei Creative Monkeyz cu propriul lor stand şi faimoşii Codin Sebastian Pop, Ramona Cordoş şi Iobagg (alter ego-ul lui Codin), dar şi minionii acestora. A fost şi Mikey Hash de la Doza de Haş prezent la eveniment , dar nu pentru foarte mult timp.
Bun, cum nu există pădure fără uscături urmează şi partea de comentarii sau observaţii. În primul rând, se pare că fenomenul de cosplay a luat din ce în ce mai multă amploare la noi în ţară, iar scena de la Sala Polivalentă a devenit oarecum neîncăpătoare. Într-un fel e un lucru bun, iar pe de altă parte mi-aş dori mai mult curaj din partea cosplay-urilor să încerce alte costumaţii, care nu se rezumă doar la League of Legends, chiar dacă voi speraţi să aveţi mai multă susţinere din partea publicului fiindcă este un eveniment de “gaming”.
Trebuie să vă ridicaţi voi singuri în continuu ştafeta prin intermediul unor cosplay-uri bine făcute din punct de vedere calitativ, originale, să intraţi în pielea personajului, nu să o lălăiţi pe scenă plictisiţi sau ofuscaţi şi să ne lăsaţi cu gura căscată. Nu trebuie ca noi să vă împingem tot timpul de la spate să deveniţi din ce în ce mai buni, ci doar să vă susţinem în caz că vedem acea dorinţă de a trece la următoarea treaptă.
Nu mai vorbesc de faptul că şi publicul trebuie să devină mai exigent la acest capitol şi să nu rămânem la zicala “Las că merge şi aşa”.
Un alt neajuns mi s-a părut amplasarea standurilor Logitech, Riot Games şi Creative Monkeyz unul după altul în aripa stângă a Sălii Polivalente, deoarece a creat un mare dezechilibru în fluxul vizitatorilor (vă explic un pic mai jos) şi te trezeai că aveai o groază de oameni într-o parte, iar în cealaltă erau mult mai puţini.
Motivul dezechilibrului l-a reprezentat “copchiii” care se buluceau la primele două standuri mai sus menţionate,ca să işi dea coate şi să se îmbrâncească cu alţii, ţipau cât îi ţineau rărunchii, doar, doar ca să primească şi ei ceva moca şi mai târziu mă trezesc că îi văd cu pancarte că vând puncte sau skin-uri Riot ceea mi se pare nesimţire, plus că eu urăsc bişniţăreala de prost gust.
De asemenea şi mai rău a fost faptul că cei care nu au câştigat nimic au încercat “să plece” acasă cu câte un mousepad, mouse, controller, etc, ca ar fi fost neplăcut să facă drum întors cu mâna goală. Am zis primele două standuri deoarece la standul Creative Monekeyz lumea stătea ordonat la coadă să primească autograf(e) sau să facă poză cu Codin.
De data asta, e vina părinţilor că nu şi-au învăţat copiii ce înseamnă “cei 7 ani de acasă” şi e şi vina noastră, fiindcă nu le-am insuflat o cultură a diversităţii. Bun, te joci Free-To-Play, e “pohta” ta, no problem, dar mai pune mâna taică şi mai dă şi tu un ban pe un joc, că aşa te culturalizezi şi iţi diversifici gusturile, ai o mai mare înţelegere a fenomenului de gaming şi să nu îmi băgaţi vechea placă cu “De ce să dau atâţia bani pe un joc?” fiindcă ai o groază de oferte în ziua de astăzi şi preţuri de pomană, doar trebuie să cauţi cu atenţie şi dacă se întâmplă să nu găseşti un joc la preţul dorit, mai aşteaptă un pic fiindcă sigur o să se ieftinească.
Nu mai vorbesc de faptul că retaileri ca Altex, Media Galaxy, etc au început să işi adapteze preţurile şi ofertele pentru buzunarele noastre. De exemplu, variantele de PC la Assassin’s Creed 4 şi Grid: Autosport când s-au lansat costau 100 de lei. E un preţ decent.
Totuşi am înteles că s-a luat la cunoştinţă problema cu amplasarea standurilor şi că la anul va exista o segmentare pe zone, gen zonă de CS:GO, zonă de LoL, zonă de Dota 2, etc astfel încât să le fie mai uşor vizitatorilor să se axeze pe ce vor.
Cam asta a fost tot din partea mea. Aştept să văd ce ne aduce urmatorul eveniment DreamHack. Mai jos aveţi albumele cu poze şi un comunicat oficial de presă cu informaţii interesante despre eveniment. Enjoy! 😀
DreamHack Masters Bucharest – Ziua 1
DreamHack Masters Bucharest – Ziua 2
DreamHack Masters Bucharest – Ziua 3
Peste 25.000 de oameni au participat weekendul trecut la DreamHack Masters Bucharest – cel mai mare eveniment de sport electronic din România. Timp de trei zile, între 31 octombrie și 2 noiembrie, Sala Polivalentă din București a fost kilometrul zero al gamingului mondial. Cei mai buni jucători profesioniști din țară și din străinătate s-au înfruntat pentru trofee prestigioase și premii în valoare totală de 120.000 de dolari. Evenimentul a fost urmărit online de 2,2 milioane de oameni.
Trofeul Dota 2 Champions League, acordat la DreamHack Masters Bucharest
Semifinalele și finalele prestigioasei competiții DotA 2 Champions League s-au desfășurat pe scena Sălii Polivalente. În înfruntarea pentru cei peste 75.000 de dolari puși în joc, patru dintre cele mai bune echipe din lume – Natus Vincere, Team Tinker și Team Empire din Europa și Sneaky Nyx Assassins din Statele Unite ale Americii – au oferit publicului numeros meciuri spectaculoase.
Trofeul Champions League a fost adjudecat de foștii campioni și dublu vicecampioni mondiali, Natus Vincere (Na’Vi), din Ucraina. Victoria a fost primită cu urale de către public, iar jucătorul Danil „Dendi” Ishutin a dat autografe și s-a fotografiat cu fanii până aproape de miezul nopții. Dendi, fără îndoială cel mai celebru jucător de Dota 2 din lume, a câștigat până în prezent peste 1.000.000 de dolari din gaming.
Turneul Dota 2 Champions League a fost comentat de celebrii Toby „TobiWan” Dawson, Alexandru „ComeWithMe” Crăciunescu și Ionuț „Ar1se” Turtoi și prezentat de Jorien „Sheever” van der Heijden, una dintre cele mai iubite prezențe feminine din lumea sportului electronic.
Trofeul NESCAFÉ 3in1 Hearthstone a plecat în Olanda
Turneul NESCAFÉ 3in1 Hearthstone: Heroes of Warcraft, aflat la cea de-a doua ediție, a fost câștigat de olandezul Thijs Molendijk. Șaptezeci și doi de jucători din țară și din străinătate au luptat în calificări pentru un loc în top 8 și o parte din fondul total de premiere, în valoare de 10.000 de dolari. Competiția a fost difuzată prin livestream pe www.viagame.com.
Finalele campionatelor naționale, pe scena DreamHack Masters Bucharest
Finalele Romanian eSport Championship (ediția a 4-a) s-au desfășurat la DreamHack Masters Bucharest. România și-a aflat campionii la disciplinele: Counter-Strike: Global Offensive – echipa neXtPlease!, Dota 2 – echipa Cede Nullis Romania, League of Legends – echipa Ics Zece și la Hearthstone – MooDy.
Echipa națională care va reprezenta România la Campionatul Mondial de Sport Electronic de la Baku, între 13-16 noiembrie, a primit sute de mesaje de încurajare din partea fanilor. Participanții la eveniment au avut ocazia să-și măsoare forțele cu jucătorii naționalei, în turneele organizate de NESCAFÉ 3in1. România se numără printre cele doar câteva țări din lume care vor fi reprezentate la toate disciplinele Campionatului Mondial.
Cupa Liceelor la League of Legends – cea mai populară „olimpiadă școlară” din România
Peste 1.000 de liceeni din 150 de colegii și licee din toată țara s-au înscris la Cupa Liceelor la League of Legends. Arad, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Brăila, București, Buzău, Constanța, Focșani, Giurgiu, Gura Humorului, Oradea, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Târgu Neamț, Târgoviște, Târgu-Mureș și Timișoara sunt doar câteva dintre cele 44 de orașe cu echipe înscrise în competiție. Între 31 octombrie și 2 noiembrie, cele mai bune patru echipe de liceeni au jucat fazele finale ale competiției, în cadrul DreamHack Masters Bucharest 2014. Cupa a fost câștigată de echipa Liceului Teoretic Nicolae Iorga, din București.
Cosplay-ul, la loc de cinste la DreamHack Masters Bucharest
DreamHack Masters Bucharest a fost din nou locul de întâlnire al pasionaților de Cosplay, care au ales să vină costumați în personajele lor preferate din jocurile video. Marii câștigători ai concursului de Cosplay jurizat de Ruxandra Târcă (redactor-șef CosplayGen) și Elffi (unul dintre cei mai cunoscuți cosplayeri masculini la nivel mondial) sunt: Bejenaru Bianca (locul I – personajul LeBlanc), Pascal Kimi Iosefina (locul al II-lea – personajul Queen of Pain) și Sora Ștefana (locul al III-lea, personajul Infernal Nasus). Ocupanta locului I va reprezenta România la DreamHack Winter 2014, în Suedia.
Printre activitățile cu mare priză la pubic s-au mai numărat:concursurile 1 vs. 1, atât pentru PC, cât și pentru console, show-urile de cosplay, Stream Area – unde au fost prezenți cei mai îndrăgiți YouTuberi români, zona de Bring Your Own Computer și nenumăratele concursuri organizate de partenerii DreamHack Masters Bucharest.
Evenimentul organizat de ComputerGames.ro, cu sprijinul partenerilor principali Telekom Romania, NESCAFÉ 3in1 și Red Bull, a încheiat cu succes cea de-a patra ediție. Desfășurat anual în 2012 și 2013 și bianual în 2014, datorită interesului crescut al publicului, DreamHack Bucharest a stabilit deja două mari evenimente plănuite pentru anul 2015: DreamHack Bucharest, între 24 și 26 aprilie, la Sala Polivalentă din Capitală și DreamHack Masters Cluj-Napoca, între 23 și 25 octombrie, în proaspăt inaugurata Sală Polivalentă din Cluj.
DreamHack M asters Bucharest 2014 în cifre:
- Peste 25.000 de oameni prezenți la eveniment
- 25% creștere în vânzarea biletelor, comparativ cu evenimentul precedent din aprilie 2014
- 11 categorii de bilete epuizate
- 40 de ore de activități pe parcursul celor trei zile
- 314 jurnaliști acreditați
- 180 de jucători profesioniști din țară și din străinătate
- 120.000 de dolari premii
- 285 de PC-uri, laptopuri și console
- 31 de ore de transmisiune online pe www.dolce-sport.ro
- Peste 2,2 milioane de spectatori online
- 37,5% creștere în audiența online, față de evenimentul precedent din aprilie 2014
- 12 ore de transmisiune în direct pe Dolce Sport 2, canalul de televiziune din oferta Telekom Romania
- 32 de kilometri de cabluri video și audio
- 50 de kilometri de cabluri de rețea
- 3 producții simultane
- 10 Gbps bandă
- 1,5 Gbps viteză maximă de transfer
- 4,3 TB trafic total
- 28.970 de atacuri blocate (SYN Flood, spyware, malware, DdoS etc.)
- 1.600 de echipamente conectate simultan la WiFi
- 1,4 kilometri de fibră optică
- 2,5 kilometri de cablu UTP
- 36 de echipamente de rețea folosite pentru întregul eveniment