Iată dragii mei cititori că jocul de strategie Company of Heroes 2 nu a fost uitat de către dezvoltator şi a primit în sfărşit o porţie binemeritată de conţinut nou.
Când zic conţinut nou nu mă refer la faptul că vom beneficia de câţiva comandanţi în plus, ci vom avea parte de două facţiuni noi care ne vor împrospăta şi fructifica sesiunile de multiplayer. Acestea sunt US Forces conduse de măreţul Eisenhower şi Oberkomando West, trupele Germaniei Naziste.
Cei care s-au mai jucat Company of Heroes sigur se bucura să vadă reţeta originală a facţiunilor (Germania vs America) în Company of Heroes 2. Totuşi, trebuie să menţionez faptul că The Western Front Armies este standalone. Asta înseamnă ca nu ai nevoie de jocul de bază, adică de Company of Heroes 2, pentru a te juca. Pe lângă aceste două facţiuni vom avea parte de 8 hărţi noi menite să revigoreze lista de hărţi şi să pună la incercare minţile strategilor din spatele monitorului.
Dacă ne aruncăm un ochi pe Steam vom vedea că ambele facţiuni costă 20 de euro dacă le luăm la pachet, iar individual costă 12,99 euro. Bun, avem aici o situaţie cu dus şi întors.
Dacă achiziţionezi separat fiecare facţiune te va costa în total 26 euro ceea ce e cam multicel. Totuşi, dacă luaţi cumva în calcul varianta în care să cumpăraţi o singură facţiune pentru a vă juca, din câte am înţeles de la dezvoltatorii jocului vor fi câteva limitări.
În cazul în care vreţi să vă jucaţi custom games atunci o să fiţi limitaţi doar la cele 8 hărţi noi. Numai în automatch sau când vă invită un prieten vă puteţi bucura de restul hărţilor. Nu mai vorbesc de faptul că puteţi să vă jucaţi doar cu facţiunea pe care aţi cumparat-o.
Cred că am menţionat mai sus că acest standalone se adresează modului multiplayer, dar ca să fiu sincer mi-aş fi dorit să văd o campanie singleplayer şi cred ca era posibil acest lucru deoarece nu au fost exploatate chiar toate posibilităţile. Un exemplu bun ar fi campania din Africa de Nord a lui Rommel, invazia Italiei şi a României. Pentru România chiar era un scenariu bun sub comanda germanilor, să te lupţi cu ruşii şi deodată să fii trădat de români şi să încerci să ieşi din încercuire.
După ce am lămurit toate aceste aspecte şi ţinând cont că nu mai sunt modificări majore de gameplay sau îmbunătăţiri grafice voi trece direct la prezentarea celor două facţiuni.
US Forces
Primul aspect pe care vreau să îl aduc în atenţia voastră este modul în care este dispusă baza. Mai exact, în acest caz nu mai trebuie să construieşti clădirile care îţi generează unităţi deoarece acestea sunt gata construite. Totuşi, ca să aveţi acces la unităţile din fiecare clădire trebuie să recrutaţi mai întâi o unitate specială şi asta vă costă resurse.
Un alt aspect interesant mi s-a părut posibilitatea îmbunătăţirii puterii de foc a soldaţilor prin intermediul unor depozite de arme din jurul bazei. În schimbul unui număr exact de puncte de muniţie puteţi să îi echipaţi cu mitraliere grele, uşoare şi “bazooci”.
De multe ori se întâmplă să îţi retragi trupele de pe câmpul de luptă deoarece au suferit mari pierderi. Ei se pare că la americani avem şi o ambulanţă cu care poţi să iţi reîntregeşti plutoanele cu soldaţi noi sau poţi să ordoni personalului medical din ambulanţă să iasă şi să iţi vindece trupele.
Chiar şi la unele vehicule blindate poţi să ordoni echipajului să iasă din vehicul şi să îl repare, astfel eliminând nevoia de a mai avea unităţi specializate pentru acest lucru în jurul tău.
În Company of Heroes tancurile care aveau tunul de tip obuzier faceau pagube mari numai dacă trupele inamice erau foarte aproape şi în câmp deschis. Acum dacă o să jucaţi cu M8 Scott veţi vedea că dacă inamicii voşstri nu sunt în câmpul vizual al tancului, ci se află după clădire, tancul va comuta automat de la modul de foc direct la cel de artilerie.
Chiar şi această facţiune are un mod mai special de a construi baze. Germanii folosesc nişte camioane care se spawnează automat după un anumit timp pe câmpul de luptă şi în schimbul unui anumit număr de resurse putem să le atribuim un anumit rol, fiecare oferindu-ne un anumit tip de unităţi. Aceste camioane se pot “împacheta” şi repoziţiona după nevoie, exact ca cele pe care le aveau britanicii în Company of Heroes Opposing Fronts.
În cazul în care un camion este distrus, unul nou va apărea automat pe câmpul de luptă cam după trei minute.
O unitate care mi s-a părut simpatică a fost Raketenwerfer 43 Anti-Tank Rocker Launcher. Tehnic vorbind este un Panzershreck mai mare pus pe un afet mobil şi avantajul lui este că poţi să îl bagi în clădiri, unde este mult mai ferit de focul inamic. De asemenea, poate să facă ţăndări mai uşor blindatele inamice.
Pe lângă acest tun antitanc, mai avem un fel de mortieră pe un afet mobil care la nevoie poate să tragă drept şi folosească muniţie specială împotriva blindatelor uşoare şi medii.
Concluzii
Per total pot spune că am fost destul de mulţumit de The Western Front Armies, cele două facţiuni reprezentând o gură de aer proaspăt pentru jucători, în special prin faptul că fiecare armată are caracteristicile ei (americanii cu masele de trupe care işi pot schimba armele la nevoie şi în funcţie de situaţia de pe câmpul de luptă, iar germanii cu blindatele lor). Totuşi trebuie să mai lucreze la capitolul balancing pentru trupele americane, fiindcă unele unităţi sunt un pic prea puternice. Ca să fiu sincer mi-aş fi dorit să văd pe Steam o reducere la acest standalone pentru jucătorii care deţin deja Company of Heroes 2 ca să mai dea un imbold vânzărilor şi jucătorilor.