TV, control vocal şi alte brizbrizuri
Xbox One oferă impresia de device inteligent şi, chiar dacă nu ai un abonament Xbox Live Gold există nişte funcţii Science-Fiction care te încântă şi te fac să te îndrăgosteşti de aparatul pătrăţos.
Aceste funcţii SF sunt în mare parte datorate Kinect-ului, despre care spuneam acum câteva pagini că e marele atu al acestei console. Imaginează-ţi următorul scenariu:
Este ora 19:00. Iarna. Intri în sufragerie. Rosteşti „Xbox, On!”. Deodată, atât consola cât şi televizorul pornesc în tandem. Te aşezi pe canapea, în faţa senzorului Kinect. „Hi, Roberto” îţi afişează consola pe ecran, căci ţi-a recunoscut faţa şi te-a şi logat în contul tău Microsoft.
„Xbox, watch TV” spui tu înainte să iei doza zilnică de indispunere la ştirile de la ora 19. Pe ecran apare postul pe care ai lăsat set top box-ul ultima dată, Pro TV. După primele 3 ştiri despre topoare şi tigăi în cap te cam plictiseşti, aşa că vrei să te bagi la un joc. Zici „Xbox, go to my games” şi deodată ţi se înşiră în faţă, de la stânga la dreapta, o serie de tile-uri cu toate jocurile şi aplicaţiile pe care le ai instalate în consolă. Pentru că vrei să vezi ce jocuri cumpărate din Store ai prin capătul din dreapta al listei, întinzi palma spre Kinect, închizi pumnul şi „tragi” de ecran spre stânga.
Acum ştii ce vei juca. Spui „Xbox, play Kinect Sports Rivals” sau pur şi simplu îţi întinzi palma spre senzor pentru a activa cursorul, pui cursorul peste joc şi faci un gest ca şi cum ai apăsa un buton imaginar uriaş. Porneşte jocul. Folosind mâna pe post de cursor, alegi minijocul cu skijet-uri. Iei poziţia de condus, cu ambele mâini pe ghidonul imaginar (arăţi haios, dar cui îi pasă), şi deodată îţi dai seama că parcă ţi-ai dori să auzi volumul jocului ceva mai tare.
Spui „Xbox, volume up”, iar Kinect trimite imediat semnalul de ridicare a volumului televizorului, ca şi când ai fi ridicat chiar tu volumul cu 2-3 trepte din telecomandă. Vrei să vezi dacă au început ştirile din sport fără să ieşi din joc? Spui „Xbox, snap TV” iar Andreea Esca apare în toată splendoarea ei pe fâşia de Snap din dreapta ecranului. Acum fereastra activă este fâşia de snap, aşa că spui „Xbox, switch” pentru a reactiva jocul lăsând totuşi TV-ul să ruleze în partea din dreapta. Te decizi că nu mai vrei să aştepţi ştirile sportive, aşa că spui „Xbox, unsnap” iar Andreea Esca va dispărea cu tot cu zona de Snap din partea dreaptă.
Şi în tot acest timp nu ai pus mâna pe niciun controller şi nici nu ai aprins lumina în cameră.
Prin scenariul exemplificativ de mai sus puteţi înţelege care este nivelul de control pe care îl oferă noul Kinect şi cum poate schimba acest aparat şi noul sistem de operare experienţa de entertainment din sufragerie.
În România şi de fapt în toate regiunile care nu fac parte din SUA, partea de TV funcţionează doar ca un pass-through HDMI fără posibilitatea de a schimba posturi prin comenzi vocale (telecomanda furnizorului de televiziune rămâne controller-ul pentru funcţii TV). În SUA, unde consola are funcţionalitate completă, poţi spune „Xbox, watch CNN”, ba chiar să consulţi programul TV spunând „Xbox, OneGuide”.
De asemenea, experienţa mea cu partea de cablu TV a fost una amăruie, dar probabil s-a datorat exclusiv modelului meu de set top box digital UPC . Practic, semnalul era găsit şi pierdut frecvent, dar mai mult stătea în zona fără semnal decât în cea de funcţiune. Atunci când mergea, imaginea HD arăta la fel de bine ca pe receiver-ul UPC. Am încercat să conectez STB-ul la consolă şi cu ajutorul cablului HDMI inclus în pachetul Xbox One, însă problemele de comunicare dintre cele două aparate au persistat.
Înainte să plec de pe teritoriul comenzilor vocale trebuie să menţionez că deşi în majoritatea timpului acestea funcţionează corect, există destule momente în care trebuie repetate comenzile pentru ca One să înţeleagă. De asemenea, înainte şi după rostirea comenzii nu trebuie spuse alte cuvinte fără o pauză de măcar o secundă, căci consola va crede că acea secvenţă de cuvinte face parte dintr-o conversaţie şi nu îi este adresată. În rest, dacă vă întrebaţi care sunt comenzile pe care le puteţi rosti, ei bine există comanda „Xbox” care vă listează comenzile generale, iar în rest în cadrul meniurilor puteţi rosti „Xbox, select” pentru ca One să vă marcheze cu verde toate cuvintele pe care le puteţi rosti în continuare pentru a accesa diversele aplicaţii sau sub meniuri.
În afară de Kinect, Xbox One este făcut să funcţioneze cu aplicaţia mobilă Xbox One Smartglass, care transformă orice aparat inteligent cu Windows 8, RT, Windows Phone, iOS 5+ sau Android 4.0+ într-un al doilea ecran şi totodată o telecomandă şi tastatură pentru Xbox One. Cu ajutorul acestei aplicaţii se pot lansa de la distanţă jocuri pe Xbox One, se pot verifica notificări şi, foarte important, pot fi descoperite tot felul de lucruri noi despre jocurile ce rulează pe consolă, precum materiale bonus sau funcţii extra care nu pot fi accesate altfel.
Pentru cei dornici de exerciţii fizice, un abonament Xbox Live Gold oferă şi acces gratuit la o suită de exerciţii de fitness (Xbox Fitness) până la finalul anului 2014. Apoi trebuie plătit un alt abonament în afară de Gold. Aplicaţia de Fitness are o funcţie interesată care creează un avatar ce arată în timp real ce grupe de muşchi folosesc persoanele din faţa Kinect-ului, indiferent dacă fac exerciţii sau se scălămbăie în faţa televizorului doar de dragul de a pune la încercare sistemul. Dar, cum spuneam, e nevoie de abonament Gold pentru această funcţie.
Cei ce doresc să uploadeze filmulete cu măreţii realizate prin jocuri o pot face acum graţie comenzii „Xbox, record that” ce salvează în mod implicit cele mai recente 30 de secunde de joc, dar cu o mică intervenţie în setări această comandă poate salva ultimele 5 minute fără nicio problemă. Consola înregistrează în permanenţă ultimele 5 minute şi este pregătită să le ofere ori de câte ori primeşte comanda. Aşadar, acum puteţi salva fiecare headshot dat la 2km departare din greşeală. Există şi o funcţie de editare video foarte simplistă, care oferă inclusiv posibilitatea de a înregistra comentariu video cu ajutorul Kinect, care sa apară înaintea, după sau în acelaşi timp cu clipul de gameplay.
Partea proastă este că înregistrările de gameplay nu au calitatea originală ci sunt comprimate vizibil, pierzând mult din rezoluţia, claritatea şi diversitatea de culori.
Trecem la jocuri?
Nu acum mult timp am asistat la o prezentare Microsoft Romania in care ei spuneau ca, la noi in tara, cele mai multe venituri sunt realizate de Xbox (care culmea, nu exista oficial).. Incapatanarea asta Microsoft este chiar de neinteles.. Pe bune, sunt in stare sa deschida trei divizii in tara, dar nu sunt in stare sa faca Xbox Live accesibil ??