Consola: Design, hardware, conectivitate
Design
Consola Xbox One are un design exterior pe de o parte interesant, datorat alternanţei de zone lucioase, mate şi fante de aerisire atent poziţionate, iar pe de altă parte de prost gust datorită dimensiunilor relativ mari pentru zilele noastre. De fapt, Xbox One reuşeşte să întreacă dimensiunile primelor variante de Xbox 360 şi PlayStation 3, lucru la care nu m-aş fi aşteptat.
Şi de parcă nu era de ajuns, consola vine alături de un bloc de alimentare de dimensiunea unei cărămizi, care măcar are un finisaj exterior asemănător consolei.
Trecând peste dimensiuni, Xbox One are o formă clasică, simplistă, ce poate fi descrisă într-un cuvânt drept pătrăţoasă. La prima vedere a consolei lângă televizor, mama mea a exclamat „consola asta arată ca un aparat VHS de acum 20 de ani”. Am râs cu poftă, căci aceeaşi comparaţie a fost făcută de multe persoane pe internet imediat după prima prezentare publică a consolei.
Butonul de pornire-oprire de pe partea frontală a consolei este unul tactil, are forma logo-ului circular Xbox şi funcţionează şi ca indicator de stare, căci pe durata funcţionării consolei acest logo este iluminat în alb, creând contrast şi totodată un punct de atracţie vizuală.
Atenţie: Microsoft nu recomandă poziţionarea consolei în poziţie verticală. Motivul principal ar fi drive-ul Blu-ray de tip slot-in, în care Microsoft are încredere doar în cazul poziţiei orizontale a consolei. Deci dacă nu vreţi discuri zgâriate, eu zic să ascultaţi.
Hardware
Dacă generaţia trecută de console utiliza procesoare mai exotice precum Xenon sau Cell, de această dată ambele console next-gen se bazează pe arhitectura x86 specifică PC-ului.
Asemeni noii console concurente PlayStation 4, cea de a treia generaţie de Xbox foloseşte ca unitate de procesare principală un APU de la AMD, bazat pe arhitectura Jaguar. Cele două module de procesare din interiorul unităţii APU oferă un total de 8 nuclee tactate la 1.75 GHz.
Pentru că vorbim despre un APU, trebuie menţionată şi partea de procesare grafică care este inclusă în acelaşi cip: este vorba despre un GPU AMD GCN cu 12 compute units (în fapt sunt 14, dar două dintre ele sunt blocate ca o măsură de siguranţă în faţa greşelilor de fabricaţie), iar experţii hardware spun că puterea grafică a acestui cip este foarte puţin mai slabă faţă de cea a cipului grafic pentru PC Radeon HD 7790.
Memoria consolei este unificată, DDR3 de 8 GB (din care 3 GB rezervaţi pentru sistemul de operare), şi este ajutată de 32 MB de ESRAM de mare viteză prezenţi în APU.
Spaţiul de stocare al consolei este de 500GB, din care 362 GB liberi pentru utilizator iar unitatea de stocare nu poate fi înlocuită. Unitatea optică este Blu-ray, iar toate jocurile de pe disc trebuie instalate şi pe hard-disk-ul intern (dar discul trebuie să fie introdus în consolă pentru a juca), ceea ce face acel spaţiu de 362 GB să nu mai pară atât de mare cum părea la prima vedere. Good guy Microsoft a promis că printr-un update de software viitor va include şi suport pentru hard disk-uri externe.
Conectivitate
Standardele de conectivitate Wi-fi 802.11n şi Wi-Fi Direct sunt acceptate şi utilizate de Xbox One, iar fanii conexiunilor GIGAntice de LAN şi internet vor fi bucuroşi să afle că One se înţelege bine cu conexiunile pe fir de tip Gigabit.
Dincolo de reţelistică, One dispune de 3 porturi USB din care unul este amplasat pe lateral pentru acces rapid, un port HDMI out (evident) şi un port HDMI in pentru conectarea unei surse externe de semnal video digital, în speţă cablul de la set-top box-ul oferit de un furnizor de televiziune prin cablu. Pe One nu mai există opţiunea conectării de cabluri composite sau component, ci doar HDMI.
Graţie noului Kinect ce poate emite semnale infraroşu, consola poate fi configurată să controleze televizorul şi set-top box-ul conectat la aceasta. Pentru cazul în care Kinectul nu este „kinectat” la consolă, în spatele marii cutii negre există şi un port de IR out ce permite conectarea oricărui emiţător infraroşu direct la consolă. Cu alte informaţii despre conectivitatea cu TV-ul şi funcţiile inteligente ale Kinectului voi reveni ceva mai târziu.
Nu acum mult timp am asistat la o prezentare Microsoft Romania in care ei spuneau ca, la noi in tara, cele mai multe venituri sunt realizate de Xbox (care culmea, nu exista oficial).. Incapatanarea asta Microsoft este chiar de neinteles.. Pe bune, sunt in stare sa deschida trei divizii in tara, dar nu sunt in stare sa faca Xbox Live accesibil ??