1999 a marcat lansarea primului Counter-Strike, ca un mod pentru jocul Half-Life. Până și în ziua de azi acesta este jucat, ultimul update al său fiind cunoscut de toată lumea, și anume 1.6. Nu cred că există gamer care să nu fi jucat CS 1.6 la viața lui.
Eu unul, cel puțin, am jucat o perioadă bună. Bine, nu jucam profi în vreo ligă sau ceva, jucam for fun cu prietenii, cel mai des la o sală de jocuri PC.
De prin școala generală n-am mai jucat Counter-Strike, și când am văzut că cei de la Valve lansează unul nou, și anume Global Offensive, am zis să-l încerc, fiindcă primisem și beta key. Sincer să fiu, în varianta beta a jocului mie nu mi-a plăcut deloc.
Mi s-a părut că pur și simplu nu mai era aceeași atmosferă. Asta până când am prins jocul la o ofertă pe Steam cu 2.74 euro. Dacă și voi ați avut aceeași decepție cu beta-ul, eu zic să îi acordați o a doua șansă. Inițial, articolul ăsta trebuia să fie un review pentru Counter-Strike: Global Offensive, dar având în vedere că a trecut ceva timp de la lansare, m-am gândit să fac ceva ce ar fi mult mai folositor cititorilor noștri, și anume o comparație între Counter-Strike 1.6 și Counter-Strike: Global Offensive.
Dacă va întrebați de ce am sărit peste Counter-Strike: Condition Zero și Counter-Strike: Source, este pentru simplul fapt că aceste 2 titluri nu au avut parte de o așa mare apreciere a publicului, multă lume rămânând la trainicul CS 1.6. Am luat decizia să fac comparația între cele 2, pentru că am văzut pe Steam Stats că noul Counter-Strike a surclasat 1.6 în numărul de player-i online.
Și ca să nu vă mai aburesc, trec direct la gameplay. Acesta nu s-a schimbat mai deloc de la varianta originală încoace, ceea ce este un lucru bun. Bineînțeles că acum avem alt engine, o variantă îmbunătățită a Source-ului, dar asta nu schimbă atât de mult experiența Counter-Strike pe care o știm și o iubim, mai mult sau mai puțin, cu toții. Ceea ce totuși Global Offensive aduce nou sunt modurile de joc, având parte de următoarele:
- Arms Race: fiecare kill este răsplătit cu o armă nouă, primul jucător care termină tot setul de arme face echipa sa să câștige. Instant Respawn.
- Demolition: un mod similar cu Arms Race, doar că acesta este bazat pe runde, și are ca obiectiv Bomb The Base.
- Deathmatch: un mod cu Instant Respawn în care aduni puncte făcând kill-uri cu diverse arme, numărul de puncte obținut variand de la armă la armă.
- Classic Casual/Competitive, nu cred că ar trebui să descriu clasicele moduri Counter-Strike cunoscute de toată lumea, dar pentru cei care nu au jucat în viața lor acest joc (puțin probabil), acest mod se desfășoară pe runde, fiind un fel de Search & Destroy, adică odată ce ai murit în rundă, nu te mai poți respawn-a. Următoarele subcategorii cred că se subînțeleg ca obiective: Defuse și Hostage.
Hărțile și ele au avut parte de un face-lift destul de mare, ele fiind chiar foarte arătoase acum. Efectele sunetului nu s-au schimbat mai deloc de la Counter-Strike 1.6 încoace, dar ăsta nu este neapărat un lucru rău, ele fiind destul de bune și de realistice.
Încă te mai întrebi dacă ar merita să faci trecerea de la Counter-Strike 1.6 la Counter-Strike: Global Offensive? Păi eu îți pot spune cu fermitate că da, și îmi voi și susține afirmația prin mai multe argumente.
Primul ar fi, de ce nu? Adică, e mai nou, mai arătos, și logic ar fi ca cea mai nouă versiune să fie și cea mai bună. Bine, regula asta nu se aplică pentru toate jocurile, dar în acest caz particular, chiar merită.
Un al doilea motiv, păi, eu consider că Global Offensive este cum ar trebui să arate Counter-Strike la momentul actual. Are tot ce vrei, și ceea ce îmi place cel mai mult la el este Steam Workshop-ul, locul în care toți modderi de CS își pot face de cap.
CS:GO este mult mai organizat decât predecesoarele, dacă în 1.6 nu puteai să îți urmărești statisticile cum ar fi K/D Ratio, arma cu care joci cel mai mult, harta pe care joci cel mai des, ei bine, acum poți. Pe deasupra, mai există și Steam Achievements, care mi-e îmi plac foarte mult, eu fiind cât de cât Achievement Hunter în unele momente, însă, ceea ce m-a surprins plăcut în Global Offensive este faptul că odată ce ai deblocat un anumit set de achievement-uri, primești medalii, ce îți cresc rangul, Dându-i jocului un aer mai competitiv de cât era.
Per total, eu vă recomand cu încredere să treceți la Counter-Strike: Global Offensive, deoarece pur și simplu merită, încercați-l și vă veți da seama și de ce.
Foarte buna comparatie omule, in intregime ai totala dreptate!
Multumesc mult!
Frumos comparat ! Keep it up with the good work 😀
Counter Strike 1.6 nu se mai prea poate juca pe monitoarele mari, tinta are 3-4 cm, cam greu sa dai head shot-uri. Am trecut si eu la GO de o saptamana si ceva si nu imi pare rau. Este exact acelasi cs, dar mai `frumos`, desi unele harti nu seamana deloc cu cele originale.