Industria jocurilor video este una dintre cele mai profitabile însă şi în acest domeniu a devenit greu să mai strecori câte un joc nou din vreo serie uitată, care nu este pe lista curentă de titluri cerute de gamerul anului 2012. Chiar şi pentru cei care se consideră jucători digitali doar de vreo patru sau cinci ani, este clară evoluţia industriei: tendinţele generale sunt de a crea jocuri cerute de public, la un preţ exorbitant şi de a nu oferi prea multe în schimb în termeni de suport sau completitudine a jocului (ştim cu toţii cum marii producători ne forţează pe gât DLC-uri la aproximativ jumătate din preţul iniţial).
Astfel, multe din ideile măreţe din spatele unor jocuri precum Grim Fandango, Shadowrun ori Leisure Suit Larry au pălit în faţa strălucirii de faţadă a ceea ce este acum la modă în lumea noastră.
Cu toate acestea, soluţiile nu au întârziat să apară iar setea de fonduri a vechilor producători, care încă au cele mai măreţe idei, a fost stinsă cu ajutorul unui site foarte interesant, pe numele său de scenă Kickstarter!
Site-ul a devenit de la o vreme foarte cunoscut în întreaga lume, fiind un mijloc foarte eficace pentru strângerea de fonduri în domenii precum artă, design, video şi film, muzică, fotografie şi ce ne interesează pe noi… jocuri!
Practic, aceasta este cea mai mare platformă de strângere de fonduri în favoarea unor proiecte creative, mergând pe ideea că puţin câte puţin se pot strânge sume considerabile care să fie folosite chiar şi pentru realizarea de la cap la coadă a unui joc video complex, ce ar putea fi un viitor titlu de mare succes în industrie!
Pentru cei care sunt interesaţi de această “maşinărie” de făcut bani, pot să vă spun că totul a început în 2008, când o echipă deşteaptă a luat frâiele în mână şi s-a hotărât să facă un bine comunităţii globale, aducându-i împreună pe cei care au idei bune cu aceia dintre noi care sunt dispuşi să dea câţiva dolari pentru o cauză în care merită să crezi.
Ideea merge foarte bine şi în ziua de astâzi, site-ul înregistrând vreo 230 de milioane de dolari, reprezentând fonduri prin intermediul cărora au fost realizate peste 23.000 de proiecte extrem de interesante. Din păcate, doar cetăţenii Statelor Unite pot demara proiecte pe acest site, în timp ce noi, europenii, putem numai să investim în ideile care ne sună cel mai bine.
Dar mai bine hai să ne întoarcem pe meleagurile noastre şi să vorbim un pic de cele mai bine primite idei de jocuri, care au strâns peste un milion de dolari finanţare:
Pe primul loc avem Double Fine Adventure , titlu care nu ne-a scăpat din vedere, Roberto scriind un articol acum ceva timp despre acest joc. Se pare că fanii au dorit să sară cu mult peste pragul de 400.000 de dolari necesar realizării sale, donând 3.336.371$ deci făcându-l pe Tim Schafer un tip foarte, foarte…fericit!
Un alt succes enorm îl reprezintă Wasteland 2, care avea nevoie doar de umila sumă de 900.000$ reuşeşte în final să stoarcă din portofelele fanilor şi fanaticilor primului joc al seriei (care datează din1988!) vreo 2.933.252$! Autointitulat “The godfather of postapocalyptic RPG”, se pare că îmi va întregi cât de curând colecţia jocurilor de suflet!
Pe locul al treilea avem ceva la fel de interesant – Shadowrun Returns – care are o istorie la fel de extinsă, predecesorul său văzând ecranul calculatorului acum 22 de ani!
1.836.447$ este suma magică la care s-a oprit numărătoarea inversă până la expirarea posibilităţii de finanţare, având nu mai puţin de 36.276 de susţinători, care au crezut că gamingul are nevoie de întoarcerea lui Shadowrun!